Ploče i knjige su čoveku identitet

Na jednoj u nizu tribina koje prate izložbu „Jugoton – Istočno od raja“, okupljeni u Muzeju nauke i tehnike čuli su od novinara Teofila Pančića psihologiju i filozofiju sakupljanja ploča.

“Mi smo u stvari bili kolekcionari i svoje ploče dozivljavali kao svoj identitet. Na isti onaj način na koji o čoveku govori njegova lična biblioteka” rekao je Pančić publici.

Svi smo navikli na bajkovitu priču o Jugoslaviji u kojoj i dalje žive mnogi nesnađeni današnjicom i sećaju se vremena kada su svi slušali samo rokenrol i puno putovali. Međutim, od ovog novinara, i samog poteklog iz tog doba, čuli smo malo stvarniju priču o celom tom periodu i najpre muzici koja ga je obeležila.

ploče

„Da se razumemo i tad je bilo šljama. I tad su rokenroli dobra muzika bili rezervisani samo za jedan mali krug“ i tom malom krugu izdavačka kuća Jugoton neumorno je izlazila u susret izbacujući brojne ploče nekih i danas poznatih grupa. Među njima su Rolingstonsi, Bitlsi, Dejvid Bouvi, ali i domaći izvođači poput Električnog orgazma, Tereze Kesovije, Haustora, Azre, Bjelog dugmeta, Arsena Dedića…

Ova prva izdavačka kuća osnovana 1947., a smeštena u Zagrebu, nestala je kada i sama SFRJ.  Za svog postojanja zarazila je ljubavlju prema pločama i muzici čitavu Jugoslaviju.

Pročitajte: Filmski plakati – da li znate kako su nastali?

„Kada dođes kod neke osobe u kuću, jedva si čekao da ta osoba ode u kuhinju ili toalet pa da se baciš na ploče i vidiš sa kim u stvari imaš posla. Naravno, nije tako razmišljao svaki čovek, ali većina nas jesmo.”

Ploče su bile skupe, pa samim tim i pažljivo birane. Neretko su neke vrednije i čuvane kupovinom kasete istog albuma. Onda se arčila kaseta kao manje vredna, a ploča čuvala na polici ili nekom po pravilu preupadljivom mestu.

Na tribini su se publika i Teofil prisećali još puno sličnih detalja iz ovog perioda dok su muzejski eksponati u obliku ploča i izbledelih omota najpopularnijih albuma sada nemo, bez zvuka i struje stajali pred publikom kao kakva slika. Ovog puta nisu imali cenu i nisu bili u najnovijem izlogu muzičkih radnji, već na policama muzeja gde su pozvani da ih nikad ne zaborave.

U Muzeju nauke i tehnike trenutno se u okviru izložbe „Istočno od raja” nalazi veliki broj ploča, kaseta, gramofona, i tekstova posvećenih Jugotonu. Za sve posetioce, ljubitelje muzike i muzičke istorije, ali najpre ploča, ona je otvorena do marta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here