Počelo 4.izdanje Šumadija Festa u Kragujevcu

Mesečina. Kiša koja rominja. Voda koja se lagano talasa. Ljudi koji bezbrižno uživaju u noćnom kupanju, ali i muzici koja kao da dopire sa svih strana. Ako ste na trenutak pomisli da je reč o idiličnoj morskoj atmosferi, prevarili ste se.

U pitanju je ipak Šumadija Fest koji je 21. avgusta počeo u Kragujevcu, srcu Šumadije, i to njegovo 4. izdanje.  Na potpuno novoj i veoma atraktivnoj lokaciji, na Gradskim bazenima, posetioci su ove prve večeri mogli da uživaju u odličnim gitarskim rifovima raznih domaćih bendova. Ipak je ovo bilo veče srpskog rokenrola.

Takođe, sama činjenica da je noćno kupanje bilo dozvoljeno, učinilo je ovaj festival još više zanimljivim.

Mada, sam dan nije započeo kako treba zbog kiše koja je do samog početka festivala padala. Izgleda da ona stara, dobro poznata poslovicaKruži kao kiša oko Kragujevca” ipak nije tačna. Ali, sve se na kraju dobro završilo. Kiša je stala, a posetioci su nastavili da uživaju u ostatku večeri. Loše raspoloženje je nestalo.

Na bini su se ređali razni domaći bendovi koji su davali sve od sebe kako bi atmosfera bila još bolja. Svojim energičnim nastupima i svetlosnim instalacijama su oduševili publiku koja je sve to ispratila aplauzom. Svi oni su bili dobar uvod za ono što je usledilo, a to su bili naravno nosioci festivala, legendarni Partibrejkersi kao i dinamični Ortodox Celts.

Prvi su nastupili Partibrejkersi koji su, vidno raspoloženi, pozdravili publiku rečima: „ Dobro veče Kragujevac! Kako ste? Hoćemo li da rokamo?” Na šta je naravno publika odgovorila ogromnim aplauzom i povicima poput: „Cane care!” 

Potom se ređao hit za hitom a bilo ih je mnogo jer ipak, nije lak posao izvesti sve pesme koje publika toliko voli kada imate preko 30 godina karijere u muzici.

Mogle su se čuti „Kreni prema meni”, „1000 godina”, „Hoću da znam”, „Hipnotisana gomila”, ali i neke nove pesme koje je bend oduševljeno predstavio publici. Frontmen benda, Zoran Kostić Cane, rekao nam je da će se te pesme naći na novom albumu koji će se zvati „Sirotinjsko carstvo”

Ono što je mene oduševilo je njihova odlična komunikacija sa posetiocima tokom celog njihovog seta.

Polako se bližilo vreme za drugog izvođača, pa se bend zahvalio publici na svom odzivu i obećao da će ponovo doći.

Onda je usledila mala pauza, neko da se odmori od skakanja, neko da popije pivo a neko i da porazgovara o svojim utiscima prve večeri.

Ali, ni taj odmor nije dugo trajao jer su se ubrzo na bini pojavili Ortodox Celts koji su već prvom pesmom zapalili publiku. Svi su skakali, pevali a neki su čak i pokušavali da imitiraju tradicionalni irski ples (bilo je jače od mene, bez osuđivanja molim). Neki su čak bili toliko srećni da su prskali pivom ostale posetioce, ali kada je muzika dobra na takve stvari jednostavno ne obraćate pažnju. I tako nekih dva sata. Dobra atmosfera se održala, raspoloženje je bilo mnogo bolje nego na samom kišovitom početku. Svaka pesma je ispraćena velikim aplauzom, a ponekad i duhovitim povicima. I tako, vreme brzo prolazi kada se zabavljate. Usledila je i poslednja pesma koja je naravno dobila najveći aplauz.

 Vidimo se tamo!

Autor teksta: Tanja Canković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here