Počinje predfestivalski program Bašta festa!

 

Bašta fest održava se u Bajinoj Bašti, a ove godine, po peti put, od 5. do 8. jula.

Festival je fokusiran na filmove s autentičnim glumačkim ostvarenjima, a karakterističan je po tome što se skoro sve programske celine odvijaju se na otvorenom i besplatne su.

Pokrenut i vođen od strane tima mladih filmskih autora, ovo je dobar primer razvoja inicijative i kreativnog entuzijazma. S idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug u kome je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala je činjenica da je tokom protekle četiri godine postao tačka sretanja studenata, mladih filmskih autora iz čitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Slaven Došlo i Marko Janketić.

Selektor Nikola Ljuca, u saradnji sa umetničkom direktorkom Šuša Majom, izabrao je 26 filmova iz 18 zemalja, od toga 4 domaća, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U tri dana publika će imati prilike da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Nemačke, Francuske, Engleske, Rumunije, Kine, Finske, Belgije, Grčke, Italije, Kanade, Irana, Španije, Holandije i Mađarske, a posebno je važno to što među njima ima 12 žena rediteljki! Takođe, pored selekcije, predstaviće se film zatvaranja – debitantsko dugometražno ostvarenje Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“!

Edukativni program Bašta festa sastoji se od različitih likovnih i filmskih radionica. U saradnji sa Filmkulturom, ove godine održaće se Mali film, edukativna radionica za osnovce i Kritični kamp, radionica filmske kritike za srednjoškolce, koja je na prošlogodišnjem festivalu  imala svoje pilot izdanje. Edukativni program paralelno se dešava s dnevnim programom – uključuje izlete za goste i bolje upoznavanje sa Drinom, planinom Tarom i jezerima Perućac i Zaovine. Pored glavnog i edukativnog programa Bašta fest svako veče organizuje i muzički program.

Pored glavnog i edukativnog programa Bašta fest svako veče organizuje i bogat muzički program.

Nagrade na Bašta festuse dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), najbolji scenario (Zlatna inspiracija), a od 2016, uz podršku rentala Cineplanet, dodeljuje se i nagrada za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija). Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta čast, pojedincu ili inicijativi koje smatra značajnim za promociju ovog grada i regiona. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja čini dobar deo publike, kao i volonterskog tima festivala. Bašta fest je decu i mlade prepoznao kao neumorne i znatiželjne posetioce projekcija, ali i kao svoje važne buduće saradnike.

Bašta fest je poseban festival fokusiran podjednako na dobar film i edukaciju mladih zainteresovanih za film, srodne vizuelne umetnosti i filmsku kritiku, kao i poligion za otkrivanje mladih talenata. Ovaj festival predstavlja specifičan spoj prirode, filma, muzike i dobre zabave.

Više informacija o svim programima Bašta festa možete naći na zvaničnom sajtu www.bastafest.com ili nas kontaktirati putem mail adrese [email protected].

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here