Poreklo izraza “banana država”

Da li ste znali da je prva “banana država” na svetu bila Nikaragva? Nakon Nikaragve, i brojne druge zemlje ponele su ovaj neslavni naziv.

Termin “banana država” osmislio je američki književnik O. Henri (pravo ime Vilijam Sidni Porter). Tako je nazvao izmišljenu latinoameričku zemlju. Nekoliko država koje su bile ekonomski zavisne od američke kompanije United Fruit Company, najvećeg izvoznika voća, kasnije su dobile ovaj nečasan epitet. Jedna od banana republika bila je Nikaragva, u kojoj su SAD želele da kontrolišu ekonomiju i politiku. U tu državu, gde se borba između političkih partija veoma često pretvarala u oružanu, SAD su uvodile vojsku za podršku svojih plaćenika kod predsednika. Javnost je protestovalapa je već 1925. godine američka Vlada savetovala je vlastima Nikaragve da oformi posebne jedinice za borbu protiv opozicije – Nacionalnu gardu. Na čelu garde u početku su bili Amerikanci, koji su i obučavali njene pripadnike. Bivši falsifikator novca Anastasio Somosa (Anastasio Somoza), koji je u mladosti studirao u SAD, postao je prvi čovek iz Nikaragve koji je komandovao tom vojskom. On je 1936. godine, uz pomoć Nacionalne garde, zbacio sa vlasti predsednika republike, rođaka sopstvene žene, i sam je bio izabran na tu funkciju. Na izborima za predsednika listiće je brojala upravo njegova verna garda.

Izvor: vokrugsveta.ru

PODELI
Natalija Krstić
Rođeni filolog, rusista. Zaljubljena u putovanja i nove prostore, neko ko voli da piše o svemu što joj zaokupira pažnju. Opčinjena jezicima sveta, živi sa željom da svakome koga upozna na životnom putu dobar dan poželi tako da je razume. Sebe traži u pokretu, stvara u rečima koje piše. Osmeh joj je karta na koju igra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here