Pećinci – šta videti i posetiti

Opština Pećinci locirana je u Donjem, ravnom Sremu, koji se u ovom delu naziva Podlužje.

Na istoku opština Pećinci se graniči sa beogradskim područjem, na severoistoku sa opštinom Stara Pazova, na severu i zapadu sa opštinom Ruma, na jugu granicu čini reka Sava.

Prvi pisani trag o naselju na mestu današnjih Pećinaca je iz 1416. godine. Od tada, pa sve do 1702. godine ima malo podataka. Selo je bilo pod Osmanskim carstvom do mira u Požarevcu (1718. godine) kada biva pripojeno Habzburškoj monarhiji. Za vreme Habzburške vladavine, selo je bilo u sastavu Vojne granice. Opština je ustanovljena 1960. godine od perifernih delova bivših srezova Ruma, Stara Pazova i Zemun.

Šta preporučujemo da obiđete?

Evo nekih predloga, pa odaberite prema sopstvenima afinitetima. Jedno je sigurno- vratićete se oplemenjeni.

Kupinik

Srednjovekovno utvrđenje Kupinik (stari grad Kupinik) prvi put se pominje u istorijskim izvorima krajem 14. veka, ali se pretpostavlja da je starije.

Za istoriju srpske države vezuje se početkom 15. veka kada ga despot Stefan Lazarević dobija od Mađara. Nasleđuje ga Đurađ Branković i do konačnog pada despotovine i razaranja samog Kupinika u rukama je despotske porodice Branković. U njemu su stolovali legendarni Zmaj Ognjeni Vuk, despotica Angelina sa sinovima Đorđem i Jovanom i poslednji despot Stefan Berislavić.

Skromnih dimenzija, ali izuzetnog strateškog položaja i zanimljivog arhitektonskog izgleda, odolevao je svim napadima do 1521. godine, kada ga Turci osvajaju i razaraju.

Padom Kupinika prestala je da postoji i srpska srednjevekovna država pa Sremci vole da kažu kako je Kupinik poslednja srpska prestonica. Do danas nije obnavljan, a njegovi ostaci prkose zubu vremena.

Srpski muzej hleba

Srpski muzej hleba nastao je kao rezultat sakupljačko-istraživačkog rada slikara Jeremije, koji se tematikom obrednog hleba bavi više decenija. Jeremija punih trideset godina putuje po Srbiji (obišao je više od 600 sela).

Srpski muzej hleba počeo je sa radom 1995. godine. Muzej obavlja delatnost sakupljanja, zaštite, čuvanja i prezentacije predmeta koji su se koristili u Srbiji u procesu proizvodnje hleba. Osnovna koncepcija postavke ima cilj da pokaže put zrna pšenice od zemlje preko hleba do neba.

Specifičnost postavke u Srpskom muzeju hleba je što su mnogi izloženi predmeti prezentovani tako da se njihovo funkcionisanje može demonstrirati. Postoji određeni vid dodirljivosti predmeta, što omogućava bolju komunikaciju na relaciji predmet-posetilac.

Muzej je za posetioce otvoren subotom i nedeljom od 10 do 17 časova. Grupne posete su moguće radnim danom uz prethodnu najavu. Obilazak Muzeja odvija se uz pratnju vodiča.

Etno kuće

U Pećincima možete obići etno kuće u Kupinovu i Ogaru. Zavirite u njihovu unutrašnjost i u prošlost žitelja ovog sela. Neka ovo bude naša topla preporuka!

Bio je ovo još jedan zajednički teorijski izlet. Do nekog narednog, srećan put!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here