Poslednja prestonica srednjovekovne Srbije i muzej srpskog hleba-Pećinci

Opština Pećinci locirana je u Donjem, ravnom Sremu, koji se u ovom delu naziva Podlužje.

Na putu do Pećinaca uživamo u predelu. Izvor fotografije:www.pecinci.org

Na istoku opština Pećinci se graniči sa beogradskim područjem, na severoistoku sa opštinom Stara Pazova, na severu i zapadu sa opštinom Ruma, na jugu granicu čini reka Sava.

Orjentir. Izvor : static.rtv.rs

Prvi pisani trag o naselju na mestu današnjih Pećinaca je iz 1416. godine. Od tada, pa sve do 1702. godine ima malo podataka. Selo je bilo pod Osmanskim carstvom do mira u Požarevcu (1718. godine) kada biva pripojeno Habzburškoj monarhiji. Za vreme Habzburške vladavine, selo je bilo u sastavu Vojne granice. Opština je ustanovljena 1960. godine od perifernih delova bivših srezova Ruma, Stara Pazova i Zemun.

Grb Opštine Pećinci. Izvor : www.zastave-grbovi.com

Šta preporučujemo da obiđete?

Evo nekih predloga, pa odaberite prema sopstvenima afinitetima. Jedno je sigurno- vratićete se oplemenjeni.

Kupinik

Srednjovekovno utvrđenje Kupinik (stari grad Kupinik) prvi put se pominje u istorijskim izvorima krajem 14. veka, ali se pretpostavlja da je starije.

Kupinik nekada. Izvor: www.pecinci.org

Za istoriju srpske države vezuje se početkom 15. veka kada ga despot Stefan Lazarević dobija od Mađara. Nasleđuje ga Đurađ Branković i do konačnog pada despotovine i razaranja samog Kupinika u rukama je despotske porodice Branković. U njemu su stolovali legendarni Zmaj Ognjeni Vuk, despotica Angelina sa sinovima Đorđem i Jovanom i poslednji despot Stefan Berislavić.

Skromnih dimenzija, ali izuzetnog strateškog položaja i zanimljivog arhitektonskog izgleda, odolevao je svim napadima do 1521. godine, kada ga Turci osvajaju i razaraju.

Ostaci Kupinika. Izvor fotografije: www.pecinci.org

Padom Kupinika prestala je da postoji i srpska srednjevekovna država pa Sremci vole da kažu kako je Kupinik poslednja srpska prestonica. Do danas nije obnavljan, a njegovi ostaci prkose zubu vremena.

Srpski muzej hleba

Jeremija sa srpskim hlebom. Izvor fotografije: www.muzejhleba.rs

Srpski muzej hleba nastao je kao rezultat sakupljačko-istraživačkog rada slikara Jeremije, koji se tematikom obrednog hleba bavi više decenija. Jeremija punih trideset godina putuje po Srbiji (obišao je više od 600 sela).

Srpski hleb. Izvor fotografije: www.muzejhleba.rs

Srpski muzej hleba počeo je sa radom 1995. godine. Muzej obavlja delatnost sakupljanja, zaštite, čuvanja i prezentacije predmeta koji su se koristili u Srbiji u procesu proizvodnje hleba. Osnovna koncepcija postavke ima cilj da pokaže put zrna pšenice od zemlje preko hleba do neba.

Srpski muzej hleba. Izvor fotografije: www.muzejhleba.rs

Specifičnost postavke u Srpskom muzeju hleba je što su mnogi izloženi predmeti prezentovani tako da se njihovo funkcionisanje može demonstrirati. Postoji određeni vid dodirljivosti predmeta, što omogućava bolju komunikaciju na relaciji predmet-posetilac.

Muzej je za posetioce otvoren subotom i nedeljom od 10 do 17 časova. Grupne posete su moguće radnim danom uz prethodnu najavu. Obilazak Muzeja odvija se uz pratnju vodiča.

Etno kuće

Etno kuća u Kupinovu. Izvor fotografije: www.pecinci.org

U Pećincima možete obići etno kuće u Kupinovu i Ogaru. Zavirite u njihovu unutrašnjost i u prošlost žitelja ovog sela. Neka ovo bude naša topla preporuka!

Etno kuća u Ogaru. Izvor fotografije: www.pecinci.org

Bio je ovo još jedan zajednički teorijski izlet. Do nekog narednog, srećan put!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here