Predavanje Maše Seničić o omladini u savremenom srpskom filmu i oko njega

  Datum Isteka: 26/04/2018

  Dom kulture „Studentski grad”

  Akademski filmski centar

  Sreda, 25. april, 20.00, Mala sala

  NEPOSLUŠNI I PREKOBROJNI

  Omladina u savremenom srpskom filmu i iza njega

  Predavanje Maše Seničić, doktorantkinje na FDU, scenaristkinje, pesnikinje i esejistkinje

  https://www.facebook.com/events/1500528736739582/

   

  Maša Seničić, doktorantkinja na FDU, analiziraće motiv omladine u srpskom celovečernjem igranom filmu u periodu od 2010. do 2017. godine, a na primerima ostvarenja kao što su: Tilva RošŠišanjeOktobarKlipS/KidanjeVarvariNeposlušniPanamaPored meneAfterparti. Konstrukcija i reprezentacija identiteta omladine svedena je u ovom slučaju skoro sasvim na autorefleksiju: geopolitičku, socijalnu i kulturnu. Ukoliko jednu stvaralačku generaciju prihvatimo ne kao fenomen utemeljen na prostim okolnostima rođenja, već kao društveni konstrukt koji služi identifikaciji grupe sličnih godina, tendencija i prostora delovanja, postaje jasno da u savremenom srpskom filmu o odrastanju govorimo o koherentnom nizu autora.

  Predavanje će imati dva dela, od kojih će se prvi baviti socio-kulturnom pozicijom omladine u savremenoj Srbiji, a drugi će biti posvećen formalnim autorskim odlukama koje se tiču isključivo filmskog jezika i pre svega upotrebe dvostruko medijatizovane slike u navedenim ostvarenjima.

  Maša Seničić (Beograd, 1990) je scenaristkinja, pesnikinja i esejistkinja. Diplomirala dramaturgiju na FDU i odbranila master rad La jeunesse désaffectée u srpskom filmu: 2010-2015 (Nagrada Dr Dušan Stojanović). Sarađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, pre svega na filmu kao autor, saradnik i predavač, a zatim u pozorištu, na radiju i brojnim festivalima. Koselektorka je programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma, kao i jedan od osnivača i koordinatorka edukativnih programa udruženja Filmkultura.

  Ulaz slobodan.

  PODELI
  Nađa Stojanović
  Studentkinja treće godine na smeru menadžment na Fakultetu organizacionih nauka.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here