Predavanje “Novi pogledi na svemir”

   

  U sredu, 13. juna, u Velikoj Sali Univerziteta u Nišu biće održano naučno-popularno predavanje. Predavač će biti prof. drDragan Huterer, sa Univerziteta u Mičigenu (Ann Arbor, SAD).

  Prof. Huterer rođen je u Sarajevu, fiziku je završio na prestižnom univerzitetu MIT u SAD. Doktorirao je u Čikagu, a njegov mentor bio je profesor Michael S. Turner, koji je prvi uveo pojam „tamna energija u jednom radu koji je napisao zajedno sa prof. Hutererom. Osim izuzetnih rezultata u nauci prof. Huterer dao je veliki doprinos i promociji nauke. Gostovao je u emisiji “Through the wormhole” (Kroz crvotočinu) koja je emitovana na kanalu Discovery Science. Tokom bogate naučne karijere upoznao je mnogobrojne važne i poznate teorijske fizičare, a među njima bio je i Stiven Hokinga.

  Na predavanju na Univerzitetu u Nišu prof. Huterer će govoriti o napretku u kosmologiji tokom proteklih dvadesetak godina koje je znatno poboljšalo naše razumevanje fizike svemira, uključujući tamnu materiju, tamnu energiju, i fiziku inflacije (tj. ranog svemira). Na ovom predavanju, prof. Huterer će objasniti rezultate koji su doveli do ovih saznanja, naročito one koji su zaslužni za otkriće tamne energije i činjenice da se svemir ubrzano širi.

  Predavanje počinje u 19h u Velikoj sali Univerziteta u Nišu. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

  Ovo predavanja organizuje se u okviru Konferencije-radionice BW2018, koja je deo međunarodnog naučnog skupa BSW2018[1] koji se u Nišu održava od 3 do 14 juna, u organizaciji i povodom 15-godišnjice SEENET-MTP mreže, u saradnji i uz podršku mnogobrojnih partnera.

  [1] Više informacija o Balkanskoj školi i konferenciji BSW2018 i SEENET-MTP mreži možete naći u pratećem tekstu ili na http://bsw2018.seenet-mtp.info i http://www.seenet-mtp.info.

  PODELI
  Nađa Stojanović
  Studentkinja treće godine na smeru menadžment na Fakultetu organizacionih nauka.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here