Predstava „Let iznad kukavičjeg gnezda“ u BDP

Predstava „Let iznad kukavičjeg gnezda“ reditelja Žanka Tomića odigraće se 18.3.2017. u 20:00 na sceni „Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta.

O DELU
“ One flew east, one flew west, one flew over cuckoos nest. „ Veliki povratak Dragana Bjelogrlića na scenu Beogradskog dramskog pozorišta u legendarnoj crno-humornoj satiri o pojedincu u reperesivnom sistemu, mentalnim institucijama i slobodi duha. Ova drama napisana je 1962. godine. Prvo izvođenje bilo je 1963. godine na Brodveju sa Kirk Daglasom u glavnoj ulozi, a zatim 2004. godine sa Kristijanom Slejterom.
Legendarni film LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA snimljen je 1975. godine i jedan je od najvećihfilmova američke kinematografije svih vremena. U glavnim ulogama igrali su: Džek Nikolson i Lujza Flečer. Ovaj film koji dobio je sve moguće nagrade 1975. godine, režirao ga je Miloš Forman i zasnovan je na delu Kena Kizija i adaptaciji pozorišne predstave Dejla Vasermana. Film je dobio Oskara u kategoriji za:najbolji glumac, najbolja glumica, najbolja režija i najbolji film.

BDP-let iznad kukavičjeg gnezda

O REDITELjU
Žanko Tomić rođen je u Skopju. Završio je Filološki fakultet u Beogradu na katedri za Srpski jezik i književnost i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za Pozorišnu režiju. Režirao je preko dvadeset predstava u Beogradu i Novom Sadu. Dve godine radio je u Bostonu, SAD, gde je režirao i držao predavanja iz pozorišne režije na Brandeis univerzitetu.

Više informacija o predstavi pročitajte: OVDE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here