Predstavljanje programa podrške socijalnim preduzećima koja zapošljavaju mlade

 

U okviru projekta nemačke razvojne saradnje pod nazivom Podsticanje zapošljavanja mladih, danas je održana prezentacija Programa podrške socijalnim preduzećima koji zapošljavaju mlade iz osetljivih grupa. U Kulturnom centru GRAD održan je događaj pod nazivom Ekonomski podsticaj za društveni uticaj posvećen socijalnom preduzetništvu i mladima. Događaj je okupio relevante predstavnike javne i međunarodne zajednice, kao i uspešne preduzetnike, odabrane za učešće u Programu. Pored zvaničnog dela događaja, u kome je javnosti predstavljen Program, kreativnim performansom predstavljeni su rad i ideje preduzeća, koja zapošljavaju mlade i svojim poslovanjem poboljšavaju položaj pripadnika marginalizovanih grupa i koja će u okviru programa biti podržana.

Na samom događaju govorio je Darko Stanić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, i tom prilikom istakao je da su prioriteti Vlade i Ministarstva unapređenje mehanizama zapošljavanja i preduzetništva mladih. Naglasio je važnost GIZ-a (Nemačke orgnaizacije za međunarodnu saradnju), u podsticanju zapošljavanja mladih i marginalizovanih grupa. Osvrnuo se i na pozitivne rezultate Ministarstva u oblasti obuke mladih i programa praksi, potkrepljujući ih statistikom da je 13600 mladih
prošlo različite profesionalne obuke, a njih više od 1300 dobilo iskustvo kroz profesionalne prakse.

Bojana Stanić, pomoćnica ministra za Rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ohrabrila je prisutne informacijom da je u izdradi Nacrt zakona o socijlanom preduzetništvu, čiji je cilj unapređenje okvira za socijalno preduzetništvo, a da se u samom procesu izrade Srbija referiše na iskustva dobrih praksi. Navela je Slovenački model, kao uspešan, kada je o ovoj vrsti preduzetništva reč, te isakla njegovu primenljivost i na našu zemlju. Posebne pogodnosti koje Slovenija omogućava socijalnim preduzećima, ogledaju se i u podršci kada je reč o prostoru i infrastrukturi, ali je navela i da je za konkretnu pomoć Vlade Srbije socijalnim preduzećima, nepohodan osnovni zakonski okvir.
Leonie Reimers, prva sekretarka i šefica odseka za ekonomsku saradnju, Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji, podsetila je na dugoročnost Nemačko-Srpske saradnje (od 2002. godine) čiji je cilj pristupanje Srbije Evropskoj uniji, a podsticanje zapošljavanja jedan je od glavnih stavki razvoja i saradnje. Značajni aspekt poboljšanja prilike za zaposlenje, svakako je razvoj socijalnih preduzeća, kojih u EU ima više od dva miliona (što je 10% od ukupnog broja preduzeća).

Program podrške preduzećima koja zapošljavaju mlade, podržaće 21 socijalno preduzeće u Srbiji, sa nadom da će tokom ove godine podržana preduzeća uspeti da zaposle po dvoje do troje mladih iz
ugroženih grupa. O samom Programu podrške preduzećima koja zapošljavaju mlade govorili su Neven Marinović, direktor Smart Kolektiva i Miodrag Shrestha, konsultat GIZ-a (Nemačka orgnaizacija za međuarodnu saradnju) za socijalno preduzetništvo. Neven je prisutnima predstavio proces selekcije preduzeća u Programu, uspešne primere iz EU, kao i rezulete istraživanja potreba i izazova socijalnih preduzeća u Srbiji. Miodrag je predstavio diverzitete preduzeća u Programu, kada je reč o delatnostima, ali i
geografskom položaju, te dugoročni plan podrške, koji će se za preduzeća kreirati indivudualno, i koja će im biti omogućena zahvaljujući sveobuhvatnom parterstvu GIZ-a sa različitim relevantnim akterima.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je implementaciona organizacija Nemačke Vlade koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz
neposrednu pomoć izdvojila za Srbiju 1,6 milijarde evra dok je putem EU fondova donirala dodatnih 520 miliona evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.
Podrška se ogleda u podizanju kapaciteta preduzeća, u obezbeđivanju opreme i merenju društvenog uticaja, ali je za njihovu uspešnost neophodna posvećenost preduzetnika i želja za napretkom i mogućom međunarodnom i regionalnom saradnjom.
Sama preduzeća i njihove delatnosti, predstavljene su kreativnim performansom Reflektor teatra, koji je omogućio autentični i inovativni pristup promociji proizvoda i društevnog angažovanja odrabranih preduzeća u Programu.
Preduzeća koja učestvuju u programu su: Caritas Šabac, Zaječarska inicijativa, Chrono (Inicijativa za socijalno preduzetništvo), Naša kuća, Agro Iris, Koba Yagi, ZaJedno, Konjički klub Aranđelovac, IAN Telecentar, Centar za obuku i radno angažovanje mladih, Timočki omladinski centar, Nanin recept s juga, Ecocetas, kvART, Mahala 1, Reflektor teatar, Uradi-Zaradi, Omladinski edukativni centar, Vrtlari, Centar za mame i Nostalgija (Kiri123).

 

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih, u okviru koga se realizuje Program podrške socijalnim preduzećima koja zapošljavaju mlade, sprovodi se u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here