Priča o morskim nomadima

U jugoistočnom delu Pacifika živi narod Bahau Laut.  Poznati kao „morski cigani“ ovi ljudi ceo svoj život provode na moru.

Pripadnici naroda Bahau žive u selima koja su izgrađena u plitkim delovima okeana. Većina meštana ovih sela zapravo nikada i ne kroči na kopno, prosto jer za to nemaju razloga. Oni koji su pak prisiljeni na ovakav poduhvat, rade to iz krajnje praktičnih razloga. Naime oni odlaze na kopno kako bi trgovali, pri čemu menjaju ribu za vodu. Bahau deca nemaju obične ljubimce, oni uživaju u igri sa ajkulama, jeguljama, ražama…

Sea Gypsies

Iako žive u kućama koje grade na visokim stubovima iznad vode, Bahau su ipak prisiljeni da se stalno sele. Razlog konstantnim seobama jeste period monsuna, kada snažne oluje unište većinu domova. Potrebu za selidbom dodatno upotpunjuju i česti napadi pirata koji se dešavaju u ovom delu sveta.

Ovaj narod toliko dugo živi na moru, da im se čak i organizam izmenio kako bi se prilagodio novoj sredini. Naime, pripadnici naroda Bahau primorani su da rone kako bi pronašli hranu. Pritom, oni zaranjuju i do dubine od 30 metara, a uspevaju da izdrže bez vazduha i po pet minuta! Izgleda da život u tropskom raju nije nimalo lak.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here