Priča o selu Tršić, manastir Tronoša i Vuk Karadžić

Selo je naselje gde se najveći deo stanovnika bavi poljoprivredom. Seoski pejzaži pružaju odmor za dušu i raj za oči, nešto sasvim suprotno gradskom asfaltu i gužvi.  Autori rubrike o Srbiji ispričaće vam priče o pet sela koja su po nečemu jedinstvena. Ovo je priča o selu Tršić, manastiru Tronoša i Vuku Karadžiću.

Predhodni tekst iz serije prica o selima je o zaboravljenom kamenom selu Gostuša.

Gde se nalazi selo Tršić?

Tršić je naselje u Mačvanskom okrugu i 9 km udaljeno od Loznice. Prvi put se pominje kao naselje u prvoj polovini XVI veka, a podaci o tome kako je dobio ime nisu poznati ni danas.

Selo Tršić je rodno mesto jedne od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, svi znate o kome pričamo.  Ono što ne znate je da je ovo jedno od najposećenijih sela u Srbiji.

Ukoliko se odlučite da posetite ovo selo, očekuje vas predivna priroda i 35 razbacanih drvenih kućica koje su povezane malim stazama u autentičnom stanju u kom ga ih sam Vuk Karadžić opisivao u svojim delima. Dok prolazite između kuća imate osećaj kao da ste se vratili u srpsko selo XIX veka.

Leta 1964. godine izgrađen je asfaltirani put do Tršića dužine 4 km, kao i pešačka staza do Vukove kuće. Te godine je obeležena stogodišnjica od njegove smrti i podignuta je pozornica sa gledalištem pod otvorenim nebom za izvođenje programa sabora koji su se do tada održavali u dvorištu Vukove kuće.

Tršić Vuk Karadžić
Vukova kuća iz 1933. godine. Izvor fotografije: wikimedia.org

Vuk Karadžić

Vuk Stefanović Karadž rođen je 1787. godine u selu pokraj Loznice. U  porodici u kojoj su deca umirala, po narodnom verovanju, ime Vuk trebalo je da otera veštice i zle duhove kako mu ne bi naudili. Bio je srpski filolog, sakupljač narodnih umotvorina, reformator srpskog jezika i pisac prvog srpskog rečnika. Danas njegovo ime čuva Tršić od zaborava.

Manastir Trnoša

Nešto što se podrazumeva kada se priča o Tršiću je manastir Tronoša. Nekada je bio pravoslavni muški, a danas je pravoslavni ženski manastir. Pretpostavlja se da je podignut u XIII veku i da je za vreme Turaka srušen ali kasnije i obnovljen

Važna istorijska ličnost koja je obrazovanje ove počela 1797. godine bio je Vuk Karadžić. Manastirsko imanje krasi česma koju su prema legendi sagradili Jug Bogdan i devet Jugovića.

Tršić – šta još videti?

Manifestacije koje u Tršiću privlače brojne posetioce su Vukov sabor i Đački Vukov sabor. Prvi Vukov sabor održan je 17. septembra 1933. godine.

Ono što predstavlja centar turističke atrakcije ovog kraja je etnografski spomen park sa Vukovom kućom u centru. To je zapravo autentična rekonstrukcija zgrade sa okućnicom kakva je bila uobičajena u XIX veku. U sklopu imanja nalaze se dvodelna dinarska brvnara, vajat, kačara i koš za kukuruz.

U brvnari je odeljenje sa otvorenim ognjištem, posuđe i nameštaj koji je bio karakterističan za seosko domaćinstva  tog vremena.  Prostoriju ulepšava Vukov portret koji je rad slikara Pavela Đurkovića, a nastao je 1816. godine.

Dve prirodne lepote koje krase ovaj predeo su planina Gučevo i reka Žeravija. Najviša tačka planine Gučevo je Crni vrh visok 779m, na kojoj je podignuta spomen kosturnica iz Prvog svetskog rata. Uređen je i vidikovac sa koga se pruža pogled na Drinu. Kao i sve planine toga kraja, obiluje bogatim biljnim i životinjskim svetom.

Žeravija je mala reka koja protiče kroz Tršić čineći seosku idilu potpunijom.  Uliva se u Drinu.

U Beču 7. februara 1864. godine umro je srpski velikan, Vuk Stefanović Karadžić. Pominje se sa poštovanjem u bukvarima i udžbenicima srpskog jezika, a svojim imenom, Vuk čuva od zaborava rodno mesto i okolinu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here