Prijavaljivanje na volonterske kapmove kreće sada

Volonterski kampovi su idealna prilika za sve one koje klasični turistički aranžmani više ne privlače. A još bolja prilika za aktiviste, humaniste i avanturiste, koji imaju želju da tokom svog godišnjeg odmora urade nešto plemenito, zajedno sa ljudima iz celog sveta.

Podizanje svesti lokalnog stanovništva o životnoj sredini u Indeneziji, eko­farming u Mongoliji, pomoć organizatorima NO BORDERS FEST­a u Italiji, foto­kamp na temu antifašizma u Nemačkoj, vežbanje engleskog jezika sa decom u Turskoj….ovo su samo neki od kampova iz baze koja sadrži preko 500 opcija za volontiranje tokom ovog leta. Platite sebi samo put, a smeštaj i hranu obezbeđuju organizatori.

Volonterski kampovi

Međunarodni volonterski kampovi su kratkoročni volonterski projekti, koji u proseku traju dve nedelje. Sama ideja volonterskih kampova nastala je posle Prvog svetskog rata, kao odgovor na ratna uništavanja, razjedinjavanje naroda i rastući nacionalizam. Okupljanjem volontera iz zemalja koje su zvanično bile neprijatelji, dokazano je da mogu zajedno da žive i rade na saniranju posledica rata i na taj način prevaziđu društveno nametnute barijere i prepreke. Volonterski kampovi kakve danas poznajemo i organizujemo nisu se mnogo promenili od prvobitnih. Cilj je ostao isti, da volonteri pomognu lokalnim zajednicama u rešavanju nekog konkretnog problema, a zauzvrat imaju na raspolaganju besplatan smeštaj i hranu. I dalje se okupljaju ljudi iz različitih zemalja, zajedno rade, žive, razmenjuju iskustva i stiču nova. Dobro se zabavljaju, usavršavaju jezik, razbijaju predrasude, stiču nove veštine, poznanstva i iskustva.

Volonterski centar Vojvodine (VCV) je organizacija nastala u Novom Sadu 2005. godine, kao rezultat okupljanja mladih oko ideje volonterizma. VCV 2008 godine postaje ogranak međunarodne mirovne organizacije Service Civil International (SCI). VCV organizuje kratkoročne i dugoročne razmene mladih na međunarodnom nivou, bavi se razvojem lokalnih zajednica i osnaživanjem mladih na lokalnu i sarađuje sa srodnim organizacijama u regionu. Jedna od primarnih aktivnosti VCV­a je međunarodna razmena volontera u vidu međunarodnih volonterskih kampova. Ove godine, već dvanaesti put zaredom, moguće je prijaviti se i učestvovati na međunarodnom volonterskom kampu preko Volonterskog centra Vojvodine. ​Svi zainteresovani to imaju priliku da učine uz minimalne troškove i da provedu svoje letovanje u društvu volontera i volonterki iz raznih delova sveta.

Bazu kampova možete pretražiti nahttp://volontiraj.rs/, a više informacija možete dobiti od ponedeljka do četvrtka od 10h do 15h u prostorijama VCV­a, u Šafarikovoj 29.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here