Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić

Fondacija dr Zoran Đinđić

U decembru 2003. godine, nakon tragičnog ubistva dr Zorana Đinđića, osnovana je Fondacija dr Zoran Đinđić sa namerom da se nastavi sa promocijom vrednosti na kojima je Đinđić insistirao. U osnivanju Fondacije su učestvovali njegovi najbliži saradnici i prijatelji, a na čelu Fondacije u ulozi upravitelja se danas nalazi gospođa Ružica Pavlović Đinđić.

Fondacija dr Zoran Đinđić

Glavni ciljevi Fondacije su

  1. podsticanje međunarodne razmene mladih ljudi i sticanje profesionalnog iskustva
  2. unapređenje demokratije i političke kulture i
  3. promocija naučnog i političkog delovanja Zorana Đinđića.

Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić

Ubrzo nakon osnivanja Fondacije dr Zoran Đinđić, već 2004. godine pokrenut je projekat ,,Programa stripendija nemačke privrede Zoran Đinđić” sa ciljem da se kvalifikovanim mladim ljudima obezbedi stručno usavršavanje u najpoznatijim nemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest meseci.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) a uz podršku Saveznog nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).  Na osnovu postignutih rezultata i uspeha, projekat je 2007. godine proširen i na ostale zemlje u regionu.

Ovaj program pruža mladima mogućnost sticanja praktičnog iskustva u nemačkim kompanijama uz istovremenu primenu prethodno stečenog teorijskog znanja. Time oni mogu da obogate svoje studije praktičnim veštinama, da se profesionalno bolje orijentišu i da naprave prekretnicu u svojoj karijeri.

U portfoliju kompanija koje učestvuju u programu i koje ga podržavaju od samog početka nalaze se velike kompanije koje predstavljaju stub nemačke privrede: Commerzbank, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, Robert Bosch GmbH, Allianz SE i SAP SE, ali i kompanije iz sektora srednjih i malih preduzeća.

Do sada je vše od 280 stipendista iz Srbije, a preko 500 stipendista iz regiona učestvovalo u Programu.

  1. konkurs Programa stipendija

Rok apliciranja: 1. oktobar – 11. novembar 2016.

Online aplikacijawww.djindjic-stipendienprogramm.de

Početak praksi: 1. jul 2017

Trajanje praksi: 3 do 6 meseci

Broj mesta:  80 stipendija na regionalnom nivou

Stručna sprema: Studenti završnih godina osnovnih studija, studenti master ili doktorskih studija, kao i mladi stručnjaci koji su nedavno diplomirali

Poznavanje jezika: dobro poznavanje engleskog jezika; poznavanje nemačkog jezika je prednost

Struke:  Program je prventstveno namenjen kandidatima ekonomskih i inženjerskih struka, ali se u manjem broju nude stručne prakse za studente arhitekture, novinarstva i poljoprivrede.

Finansijska podrška: Program pored mesečne stipendije pokriva troškove smeštaja, osiguranja, putovanja i kursa nemačkog jezika.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here