Božić u evropskim gradovima

Vožnja čamcem podvodnim jezerom, jelka visoka 25 metara ukrašena lampicama, razne vrsta šampanjca i štandovi sa mnogobrojnim poslastisacama su samo neke od čarolija koje možete osetiti za vreme praznika u nekom od evropskih gradova. Osim toga što se kod nas na jelovniku neće naći pečena patka ili guska, razlikujemo se i po običajima za vreme božićnih praznika.

Božič. Izvor: cdnb.20m.es

Novogodišnji i Božićni praznici su vreme opuštanja. Kako se približavaju, osećaji nam se komešaju, a ono što nas ispunjuje jesu sajmovi, festivali, božićna sela i vašari. Mirisi kuvanog vina, punča, ukus domaćih kolača, graja dece, škripa klizaljki, poneka leteća grudva koja dolazi iz nepoznatog pravca izaziva nam osmeh. U toku šetnje po snegu i zaleđenom putu ili vožnju sanki, pronalazimo spokoj, mir i radost što smo uz sve prepreke došli do novog početka. Uzimamo papir u ruke i pišemo… pismo, čestitku, otkrivamo čaroliju.

Neki od najlepših gradova – zamrznutih carstva nalaze se u Evropi, a ovo je lista nekih od njih.


BOŽIĆ U BEČU – AUSTRIJA

Prestonica Austrije očarava u bilo koje doba dana i godine, ali ukusno okićeni trgovi, ulice, parkovi čine da osetimo čaroliju praznika. Trg ispred Gradske kuće, postaje sedište Adventmarkt – vašara, koji potiče još od 1296. godine, kada ga je car Albreht uveo, ali popularnost stiče od 1975. godine. Pored njega,postoje i božićne radionice, rasprodaje po prodavnicama, kao i koncert bečke filharmonije, koji se tradicionalno svake godine održava 01. januara. Bečka šuma, zamak Majerling i vožnja čamcem podvodnim jezerom, čine samo neke od zimskih atrakcija koje vredi isprobati i doživeti u Beču.

Božićni vašar u Beču. Izvor: wien.info

BOŽIĆ U KELNU – NEMAČKA

Interesantan gradić na zapadu Nemačke – Keln, svake godine zasija novim božićnim sjajem. Čak 7 mesta u gradu služe za okupljanje stanovnika u hladnim zimskim danima. Specijalitet kobasice, zalivaju kuvanim vinom Gluhwein, a zaslade kuvanim knedlama prelivenim sosom od vanile i voća. Trg Domplatz u toku decembra pretvara se u pijacu gde se mogu kupiti ukrasi, pokloni, igračke.  Božična jelka visine od 25 metara ukrašena lampicama, predstavlja atrakciju grada. Muzika uličnih svirača upotpunjuje prazničnu atmosferu.

Božić u Kelnu. Izvor: silencium.de

BOŽIĆ U BOLCANU – ITALIJA

Kao i svi paganski narodi, Italijani poštuju tradiciju. Svake godine spaljuju stare stvari, bacaju ih kroz prozor, skanjaju iz svog okruženja verujući da im donosi lošu sreću. Nova godina simbolizuje nove početke, zbog čega je tradicionalno dočekuju – pečenom prasetinom serviranom uz sočivo. Obrok uvek završavaju čašom dobrog vina, a za praznike često otvaraju boce italijanskog šampanjca Spumante ili Prosecco. Proslava Božića prati vašar na Piazza Valtheru, gde se pored ukrašenih jelki, klizališta i štandovi sa raznovrsnom robom, svake godine stavlja akcenat na drugačiju temu. Kombinacija nemačkog i italijanskog stila oseća se na svakom koraku.

Božić u Bolcani. Izvor: italianways.com

 

BOŽIĆ U KOPENHAGENU – DANSKA

Na severu zemlje zimu dočekuju veselo. Božićni vašar u zabavnom parku Tivoli, sa tradicijom dugom više od 150 godina, predstavlja poseban užitak za turiste. Sve je pretvoreno u bajku, sa tradicionalnom danskom muzikom, štandovima raštrkanim do parku. Ableskiver je neizostavna božićna poslastica, koja se jede u hladnim danima. Pečena prasetina, guska, čurka ili patka predstavljaju tradicionalnu božićnu trpezu u svakom domu.

Božić u Kopenhagenu. Izvor: cdni.condenast.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here