Razgovor sa Mik Gerisom na devetom Festivalu srpskog filma fantastike

Ljubitelji, poznavaoci i svi oni sa afinitetima prema fantastici i hororu imali su priliku da učestvuju ili prisustvuju deveti Festivalu srpskog filma fantastike FSFF od 14. do 18. oktobra. FSFF je osnovan 2006. godine kao prvi festival u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora  u domaćem filmskom stvaralaštvu. Svake godine filmovi iz domaće, regionalne i međunarodne kinematografije učestvuju na festivalu gde stručni žiri zajedno sa publikom na kraju određuje pobednike.

Nakon prikazivanja svih filmova koji su učestvovali na festivalu  žiri, koji su ove godine činili Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista i prevodilac, Jurica Hižak, pokretač Trash Film Festivala i Dejan Zečević, filmski režiser, izglasao je pobedničke filmove, a nagrada Koskar dodeljena je najboljim filmovima i to u više kategorija.

Pretposlednji dan festivala, petak 17. oktobar bio je možda najintezivniji dan festivala, pored toga što su  proglašeni pobednički filmovi u nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj selekiji, zaljubljenici u SF i horor žanr mogli su da razgovaraju i slušaju iskustva poznatog scenariste,reditelja i producenta Mik Gerisa (Mick Garris). Ovaj filmski stvaralac slavu je stekao prvenstveno kao reditelj filmova i televizijskih serijala zasnovanih na delima jednog od najvećih savremenih pisaca horora Stivena Kinga. Geris je takođe i idejni tvorac serijala „Gospodari straha“ (Masters of Horror). Po prvi put najveći stvaraoci horor žanra Džon Karpenter, Stjuart Gordon, Dario Arđeneto, Takaši Mike, Džon Landis i drugi, udružili su snage i stvorili 26  kvalitetnih horor filmova.

Geris je 17. oktobra u filmskoj sali DOB-a govorio o svojoj karijeri, iskustvima i saradnji sa najvećim imenima svetske kinematografije i odgovarao na pitanja okupljenih.

„Pisao sam krate priče od dvaneste godine, nisam imao novca da idem u filmsku školu pa sam se trudio da okolnim putevima uđem u svet filma“, priča Geris.

1977. godine dvadesetšestogodišnji Mik Geris dobio je svoj prvi posao u filmskoj industriji i to ni manje ni više nego na snimanju IV dela, jednog od najvećih ostvarenja u istoriji SF žanra „Ratova zvezda“ (Star Wars).

„ Moj prvi posao vezan za film bio je da se javljam na telefon na snimanju „Ratova Zvezda“ i upravljao sam R2 D2-om na dodeli oskara“, priseća se poznati reditelj svojih početaka.

Saradnju sa Stivenom Spilbergom na serijalu AMAZING STORIES iz 1986. Geris opisuje kao „najpoučniji događaj u čitavoj karijeri“, a giganta filmskog stvaralaštva kao „intuitivnog reditelja i stvaraoca“.

1990. godine Geris je režirao prenastavak Hičkokovog „Psiha“, horor-dramu „Psiho IV“, Na pitanje kako se osećao pred takvim izazovom Geris je odgovorio: „ Naravno da nisam bio opušten pred takvim izazovom, ali sam se ipak trudio da ne imitiram Hičkoka. Više sam se plašio zbog nastavaka Psiha 2 koji je odličan film i Psiha 3 koji nije toliko uspešan. Trudio sam se da događaji istovremeno budu nastavak Psiha 3 i retrospekcija originalnog Hičkokovog Psiha.“ Ipak, kritika nije bila oduševljena Gerisovom horor-dramom.

Rediteljeva najpoznatija ostvarenja su ona zasnovana na delima Stivena Kinga, Mesečari (Sleepwalkers) iz 1992. Godine, Riding the Bullet(2004), TV adaptacija Uporišta (The Stand) iz 1994, Isijavanja (The Shining) iz 1997.

„Sleepwalkers nije najbolji Kingov scenario, ali ovaj film je važan doprinos horor žanru među filmovima nastalim početkom devedesetih.  Film mi je veoma drag jer je početak saradnje sa Stivenom Kingom. Nakon toga smo radili na Uporištu, TV serijalu nastalom na osnovu Kingovog dela. Na tom snimanju Stiven i ja smo postali bliski prijatelji. Sve to dovelo je do saradnje na Isijavanju. Pored toga što obožavam da sarađujem sa Kingom, postao mi je veoma drag kao prijatelj.  Možda je to tako jer imamo slične životne priče.“

Na kraju, antologija serijala Masters of Horrors je ostvarenje po kome će Geris kao idejni tvorac ove antologije ostati zapamćen u istoriji horora i fantastike.

„Pre 12 godina okupio sam neke od gospodara horora na neformalnoj večeri. To su bili ,Džon Karpenter, Leri Koen, Don Koskareli, Džo Dante, Đilermo del Toro, Stjuart Gordon, Tobi Huper, Džon Landis, Bil Malone i ja lično. Pored toga što smo se odlično zabavljali, činilo se da se svima dopala ideja o antologijskom serijalu, gde bi svako režirao po jednu epizodu.“

 Ovoj prvobitnoj ekipi gospodara strave priključili su se i drugi filmski velikani kao Dario Arđento, Dejvid Kronenberg, Takaši Mike i drugi. Geris je 2005. uspešno producirao prvi serijal ove originalne antologije. Serijal je bio hit čim je izašao i osvojio je kritiku.

„Najfascinantnije iskustvo sa ovih snimanja je definitivno film Imprint Takaši Mike-a. Film je sniman u Japanu, pa smo svi putovali u Japan. Bilo je veoma zanimljivo posmatrati Mike-a i način na koji je režirao svoju horor epizodu Imprint. Prvih sedam minuta filma scene mučenja su toliko brutalne da Showtime nije želeo da emituje ovu epizodu.“

Mik Geris je govorio i o srpskim hororima: „ Gledao sam Mamulu, Zonu Mrtvih, Srpski film…Srpski film je prebrutalan ne bih ga gledao opet. Moj favorit je definitivno Zona Mrtvih.“

Nakon dva sata razgovora sa poznatim idejnim tvorcem „Gospodara Horora“ usledila je dodela Koskara za najbolje filmove iz zemlje i inostranstva. Koskar za najbolji film po oceni žirija osvojio je film Tmina Luke Bursaća, nagradu za najbolji scenario film DUB PLAY Nemanje Lazića, najbolje vizuelne efekte film Noćni čuvar Marka Marinkovića, a najbolji film po oceni publike je Mrak Momira Miloševića. Koskar za najbolji regionalni film osvojio je film Mali diskontinuitet u Vremeprostoru Goce Cvetanovskog iz Makedonije, a nagradu za najbolji međunarodni film odneli su je  Zacharias i McGregor iz Španije. Mik Geris je osvojio Koskara za specijalni doprinos fantastici.

SF i horor je još uvek nerazvijen žanr u srpskoj kinematografiji, ali kroz redovna godišnja izdanja u okviru FSFF-a u Beogradu i mnogobrojne turneje po Srbiji i regionu, cilj tima FSFF-a je da se kroz te turneje Srbija, zemlja sa bogatom tradicijom fantastičnog i natprirodnog, upozna sa blagom na kojem leži, kao i sa skrajnutim delom sopstvene kinematografije.

Autorka: Marija Muždalo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here