Red Snapper 16. septembra u Domu omladine Beograda

Red Snapper 16. septembra u Domu omladine: Najbolje od plesnog cool džeza ponovo Beogradu!

Subota, 16. septembar 2017. u 21:00
Dom omladine Beograda, sala Amerikana

Ulaznice su u pretprodaji preko Eventim mreže, po ceni od 1000 dinara.

***FOTO U PRILOGU: Stanislav Milojković***

Posle senzacionalnog prvog koncertnog predstavljanja na Beogradskom džez festivalu 2009. godine, kad je sala Amerikana bila mala da primi sve zainteresovane, engleska plesna džez-fank grupa Red Snapper vraća se u Dom omladine Beograda, da sa nama proslavi dvadesetu godišnjicu svojeg remek dela – albuma “Prince Blimey” – koji je promenio svetske muzičke tokove godine 1996! Imaćemo prililku da učestvujemo u istorijskom događaju i odlično se zabavimo!

Sredinom devedesetih godina svojim debi albumima muziku su menjali velike grupe Massive Attack, Portishead, Tricky, Bjork, a The Prodigy su postavljali nove granice fuzije elektronske dens muzike sa rokom. Deo ove revolucije u tom trenutku se bili i Red Snapper, čija je debi ploča “Prince Blimey” , insiprisala mnoge grupe širom sveta, uključujući naše najpopularnije underground džez sastave kao što su Fish in oil ili Teleport!

red snapper


Red Snapper su danas uticajni sastav sa Ostrva nastao iz višednevnog džemovanja i druženja 1993. u Hamersmitu, London. Osnivačka trojka Ali Friend, Richard Thair i David Ayers eksperimentisala je u domenu fuzije džeza, hip-hopa i brejkbita sa saksofonistom Alanom Ridingom – ovaj rad će ih uskoro odvesti u studio da snime prva tri EP-a, od kojih se ”Hot Flush” smatra apsolutnim klasikom kad su u pitanju moderni plesni hitovi! Na taj način su obezbedili ugovor sa ključnom izdavačkom kućom za avangardnu elektroniku, Warp Records – prvi album “Prince Blimey” izašao je 1996. godine i smatra se prekretnicom u savremenoj muzičkoj istoriji. Ovu fantastičnu vizionarsku ploču, od koje kreće moderni miks džeza, fanka i panka, izvešće po prvi put u celosti na koncertu u Beogradu 16.septembra, u Domu omladine Beograda i pokrenuti omiljenu salu Amerikana na ples!

Nošeni zaraznim basom koji poigrava u plesnom ritmu i saksofonom koji donosi uzbudljiv melodije, Red Snapper su napravili novi žanr. Kritika ih smatra pionirima sinteze akustičnih instrumenata i elektronskih ritmova, a remiksi njihovih numera od strane sjajnih umetnika kao što su grupa Garbage, Sabres of Paradise ili Troublefunk, učvršćuju njihovu reputaciju brilijantne klupske atrakcije – osim solo nastupa, često otvaraju koncerte za Massive Attack, Bjork i The Prodigy. Sve bolji prijem kod publike i odlična izdanja kao što su “Reeled and Skinned”, “Making Bones”, “Our Aim Is To Satisfy”, dovode do nastupa na najvećim festivalima, ali i do zasićenja turnejama, te se bend privremeno rastaje 2002, da bi se originalni članovi posvetili solo projektima. Ponovo se okupljaju 2007. godine i snimaju uspeli povratnički album “Pale Blue Dot”, unoseći u svoju jedistvenu fuziju elemente afrobita, surf muzike i rokabilija, predstavljajući novog člana benda, Toma Challengera. Najsvežiji projekat – ”Hyena” (2014, Lo Recordings) – doživeo je sjajne kritike zbog svoje beskompromisnosti, a sastav nastavlja neumorno da snima i nastupa širom sveta, za vernu publiku koja zna šta je dobra klupska zabava, rasutu od Japana preko Istočne Evrope do Južne Amerike! Poslednjih godinu dana su na uspešnoj svetskoj turneji, izvodeći svoj najslavniji album, “Prince Blimey”, na zahtev mnogobrojnih fanova širom planete!

https://www.facebook.com/events/440976199610463

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here