Robert Alen u Beogradu

 

Robert Alen, jedan od najznačajnijih savremenih ekonomskih istoričara, boravio je proteklih dana u Beogradu kao gost Izdavačke kuće Arhipelag i Centra za liberalno-demokratske studije. Tokom boravka u Beogradu Robert Alen je za domaće stručnjake iz oblasti ekonomske istorije i političke teorije održao predavanje na temu „Realne zarade kroz istoriju: projektovanje minimalne granice siromaštva kroz istoriju“.

Na zanimljivom predavanju, koje je u drugom delu preraslo u sadržajnu i plodnu raspravu, Robert Alen je iscrpno predstavio svoj uticajni model izračunavanja granice siromaštva kako u savremenom kontekstu, tako i kroz istoriju. U svom predavanju Alen se pozabavio i pitanjem kako se određuje granica siromaštva, kako se u novijim periodima, kao i ranije u modernoj istoriji menjala granica siromaštva i koji su sve ekonomski i neekonomski faktori uticali na to.

„Granica siromaštva u 37 najsiromašnijih zemalja na svetu danas iznosi 1,25 dolara dnevno“, rekao je profesor Alen. „Da li je moguće živeti sa 1,25 dolara dnevno i zadovoljavati minimalne zahteve za hranu, odeću i stanovanje?“

Beogradskoj publici Roberta Alena predstavio je Branko Milanović, naš poznati ekonomista i profesor na Postdiplomskom centru City Univerziteta u Njujorku.

Robert Alen (Masačusets, 1947) već decenijama je jedan od najpoznatijih ekonomskih istoričara. Godinama je bio profesor ekonomske istorije na Oksfordu, poslednjih godina je profesor na Univerzitetu u Abu Dabiju. Ključne oblasti Alenovih istraživanja su ekonomska istorija, tehnološke promene i javne politike. Među drugim delima, napisao je poljoprivrednu istoriju Engleske. Poznate su Alenove knjige o britanskoj i o sovjetskoj industrijskoj revoluciji, kao i njegova globalna ekonomska istorija koja je prevedena na više jezika. Istraživanja Roberta Alena posebno se bave razumevanjem procesa ekonomskog rasta, kao i preispitivanjem zašto su neke zemlje bogate a druge siromašne. Njegova istraživanja usredsređena su na merenje promena životnog standarda u Evropi i Aziji između 1600. i 1900. godine, na rast produktivnosti engleske poljoprivrede između 1300. i 1800. godine, na razvoj u industrijskoj revoluciji, kao i na proučavanje uticaja imperijalizma na privredni rast Azije između 1870. i 1940. godine.

Predavanje Roberta Alena drugo je u seriji predavanja koja će pod zajedničkim nazivom Beogradska predavanja iz ekonomske istorije (Belgrade Lectures on Economic History) jednom godišnje, u junu svake godine, po pozivu držati poznati svetski ekonomski istoričari. U junu prošle godine prvo predavanje u seriji Beogradska predavanja iz ekonomske istorije održao je poznati ekonomski istoričar Šefket Pamuk.

Izdavačka kuća Arhipelag i Centar za liberalno-demokratske studije već petu godinu dodeljuju Nagradu za najbolji naučno-istraživački rad iz ekonomske istorije Balkana za autore do 40 godina starosti. Beogradska predavanja iz ekonomske istorije predstavljaju nastavak nastojanja Arhipelaga i Centra za liberalno-demokratske studije da pitanja iz oblasti ekonomske istorije budu više zastupljena u akademskim istraživanjima i društvenim i javnim raspravama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here