Roberto Roselini, Ingrid Bergman i ostrvo Stromboli

Na jednoj kući na italijanskom ostrvu Stromboli (Stromboli) postoji tabla na kojoj piše da je tu živela Ingrid Bergman (Ingrid Bergman), koja je u proleće 1949. godine glumila u filmu Roberta Roselinija (Roberto Rossellini). Ljubavna priča reditelja i glumice proslavila je ostrvo Stromboli više nego njegova eksplozivna priroda.

Stromboli
Izvor: Wikimedia.com

Stari Rimljani su ovaj vulkan s poštovanjem nazivali Svetionikom Sredozemlja, jer je u noćnoj tami obasjavao put moreplovcima sa severa signalizirajući im da je Sicilija veoma blizu. Već nekoliko hiljada godina Stromboli neprestano eruptira, izbacuje prašinu, lavu i komade užarenih stena. Po njemu je, takođe, poseban tip vilkanske aktivnosti dobio ime – strombolski.

Ovaj kraj nikada nije bio previše naseljen. Krajem 19. veka, kada je ostrvo doživelo procvat, na njemu je živelo ne više od 2700 ljudi. Tada su na plodnom zemljištu rasli vinogradi i masline, a žitelji ostrva obrađivali su zemlju i lovili ribu. Ali nakon nekoliko ozbiljnih erupcija, zemljotresa i drugih neprilika, život na ostrvu postajao je sve gori, loza je bila uništena, ljudi su postali siromašni, a mnogi su napustili svoje domove i otišli sa ostrva. Takvo je bilo, činilo se, ostrvo, zaboravljeno od Boga, kada je 1949. godine Roberto Roselini na njega došao kako bi snimio film Stromboli, božija zemlja (Stromboli, Terra di Dio). Zajedno sa njim došla je i Ingrid Bergman koja je, godinu dana pre toga, napisala poznatom režiseru pismo: Ukoliko Vam je potrebna švedska glumica koja jako dobro govori engleski, koja nije zaboravila svoj nemački, malo razume francuski, a od italijanskog zna samo Ti amo (Volim te, ital. prim.prev.), ja sam spremna da dodjem i glumim u Vašem filmu. Glumici su reči koje je znala na italijanskom bile i više nego dovoljne. Prilikom snimanja filma režiser i ona doživeli su najzanimljiviju ljubavnu priču u istoriji kinematografije.

Ljubavnike je potom očekivao međunarodni skandal, razvodi sa bivšim supružnicima, profesionalni neuspesi i nekoliko godina teške zajedničke sreće sa troje dece. Ingrid i njene filmove bojkotovale su novine, crkva, država… Ali pod vedrim nebom Strombolija ona je bila srećna, a ostrvo je zahvaljujući ljubavnoj priči počelo da oživljava. Posle izlaska filma turisti sa svih krajeva sveta nagrnuli su na ostrvo kako bi se popeli na vrh vulkana, seli u restoran Ritrovo Ingrid, našli na crvenoj kući broj 22 u ulici Viktora Emanuila baš tu tablu i videli najlepše nebo u Italiji posuto zvezdama.

Izvor: vokrugsveta.ru

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here