Sedam načina za finansiranje odlaska na međunarodne konferencije/događaje

Bilo da ste student ili ste tek počeli da radite, česte su prilike kada treba da putujete u inostranstvo povodom nekog događaja ili konferencije, ali se suočite sa finansijskim pritiskom i zbog toga propustite takve događaje. Hardip Sing Dang je jedan od onih srećnika koji su tokom studija dobili mnoge stipendije za takve događaje i podelio je sa drugima znanje o tome kako majstori sponzorstava i “srdačnih pozdrava” uspevaju da obezbede ta sredstva. Pročitajte o sedam najuspešnijih načina da to postignete.

Univerzitetska sponzorstva

Kada studirate, jedna od najlakših stvari je da dobijete sponzorstvo univerziteta. Samo treba da pitate. Verujte mi, lakše je kada prave nadležne upoznate sa svojom situacijom na pravi način. Većina univerziteta je presrećna kada može da među svojim studentima ima predstavnike na prestižnim događajima. To univerzitetu donosi veliki publicitet zato što međunarodni mediji mogu da objave priče o takvim događajima, a i univerzitet može o tome da piše u svojim publikacijama. Pored toga, postoji mogućnost da i lokalni mediji preuzmu tu priču. Sve to donosi univerzitetu veliko medijsko interesovanje i vidljivost na veoma pozitivan način, što uvećava šanse univerziteta da pridobije više studenata, kako domaćih tako i inostranih. Dakle, ako možete da događaj prodate kao odličnu priliku da univerzitet poveća vidljivost, dobijanje sponzorstva bi trebalo da bude stvarno lako.

Sponzorstva fakulteta/katedre

Pohađao sam master program iz računovodstva u sklopu poslovnih studija na mom univerzitetu. Dekan mog fakulteta sponzorisao je moj odlazak na jednu međunarodnu konferenciju. Sve je to bila čista sreća, jer mi je jedan moj profesor, koji mi je bio više kao prijatelj, prišao da me pita šta ima novo i ja sam mu spomenuo problem sa nedostatkom sredstava za konferenciju. Trebalo je da se sastane sa dekanom te večeri i uverio me je da će me preporučiti i srediti to za mene. Jedini savet koji mi je dao bio je da sastavim mejl gde bih prodao priču o tom događaju, o tome kako bi koristio fakultetu/univerzitetu i šta ja mogu da ponudim zauzvrat. Sećam se kako sam spomenuo da sam spreman da napišem članak za univerzitetske novine, da pričam o svom iskustvu kad se vratim i da sve to objavim na svojim profilima na društvenim mrežama. Imao sam sreće što sam u prošlosti često bio uključen u vannastavne aktivnosti i volontirao na univerzitetu, kao i što sam imao lak pristup dekanu, ali to mi je samo dalo ideju o mogućnostima koje univerzitet nudi. Prema tome, da, možete se obratiti i svom fakultetu ili katedri.

Kompanijska sponzorstva

Mnoge kompanije, domaće ili inostrane, podržavaju različite stvari kao deo svoje politike o društvenoj odgovornosti i doniraju novac zajednici ili pojedincima. Kompanije imaju jasan plan da povećavaju popularnost i da se reklamiraju putem sponzorstava. Ako istražite tržište i pronađete kompanije koje mogu da sponzorišu vaš odlazak na određeni događaj, onda samo treba da sastavite mejl sa objašnjenjem šta kompanija dobija time što će vas sponzorisati i zašto treba da sponzoriše vas. Naravno, treba da se obratite pravoj osobi, inače ćete se zateći u beskrajnom prebacivanju odgovornosti, gde ćete stalno pisati različitim ljudima i izgubiti vreme ne postgavši ništa. Najbolji način je da se obratite kompaniji čiji su principi povezani sa događajem kojem želite da prisustvujete. Na primer, ako želite da prisustvujete događaju koji je posvećen održivosti, najbolje je da kontaktirate sa kompanijama koje se bave zelenim tehnologijama poput solarnih panela, recikliranja i sličnim industrijama.

Sponzorstva ambasada

Ovo nikada nisam probao, ali jedan moj prijatelj je dobio sponzorstvo Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u njegovoj zemlji za konferenciju u Dubaiju. Njegovo postignuće me je zadivilo i iznenadilo. Uvek se sve svodi na to da razmišljate van okvira i da se nadate kako će se stvari magično rešiti. Sećam se kako sam kasnije i sam pisao nekim ambasadama i dobio besplatnu vizu za Italiju u roku od jednog dana. Bilo je magično i navelo me je da shvatim da ako mnogo želite nešto da uradite, to jednostavno postane moguće. Naravno, nisam samo zakazao sastanak i ušetao tamo. Ambasade mogu da vam pomognu oko mnogo toga, pored viza i sponzorstava za događaje, ali opet se sve svodi na to kako formulišete svoju komunikaciju sa njima i koliko ste uverljivi. Možete pisati svojoj ambasadi u zemlji koju želite da posetite ili ambasadi te zemlje u vašoj zemlji kako biste povećali svoje šanse.

Posebni uslovi za pojedine zemlje

Događaji i konferencije prave posebne ustupke za pojedine zemlje zato što odatle ima veoma malo učesnika i organizatori žele da podstaknu učešće tih zemalja. To su najčešće one zemlje u kojima ljudi nemaju pristup internetu ili koje zaostaju u razvoju u odnosu na ostatk sveta. Većina afričkih zemalja, ostrvske i manje zemlje su uvek na toj listi i generalno je prihvatljivo da sami organizatori događaja ponude finansijsku pomoć kandidatima iz tih zemalja, ili da ih povežu sa sponzorima. Sponzorstvo može da bude delimično, ili može da bude samo pomoć oko vize i drugih formalnosti, ali svakako je bolje nego ništa.

Sponzorstva događaja

Organizatori događaja imaju mnogo kontakata i mogu da svojim sponzorima preporuče izuzetne kandidate ili da obezbede informacije o kompanijama ili organizacijama kojima se kandidati mogu obratiti za sponzorstvo. Mogu čak i sami obezbediti određenu finansijsku pomoć i tako olakšati siromašnijim ljudima da prisustvuju događaju.

Sponzorstva avio kompanija

Jedna od najvećih stavki prilikom puta u drugu zemlju je svakako avio karta i ako ste to pokrili, pokrili ste skoro 70-80% troškova puta. Avio kompanije ne daju sponzorstva pojedincima kao takvim, ali ih mogu obezbediti za organizacije i nevladin sektor. U tom slučaju, najbolje je dobiti podršku same organizacije i prijaviti se u njeno ime. Avio kompanije takođe povećavaju svoju vidljivost i prisustvo na društvenim mrežama putem takvih postupaka i lako mogu da obezbede slobodna mesta zato što se dešava da letovi nisu čak ni puni i one ne gube mnogo time što su ponudili mesto talentovanim osobama koje u stranoj zemlji mogu da prošire dobar glas o njima.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da pronađete neke izvore kojih se ne biste sami setili. Nema granica kada je reč o tome šta još može biti izvor finansiranja, a sa pojavom kraufanding (crowdfunding) i fandrejzing (fundraising) sajtova poput Gofundme i drugih, jedina granica je vaša mašta. Raširite krila i odletite na svako odredište uz pomoć ovih odličnih saveta. Nadamo se da ćemo čuti vaše priče o pozitivnim iskustvima i uspešno prikupljenim sredstvima.

Tekst prevela: Ivanka Jelić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here