SEDAM VELIČANSTVENIH od 29. januara do 4. februara: najbolji dokumentarci konačno stižu na veliko platno!

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ će se održati dvanaesti put u beogradskom Sava Centru. Gledaćemo uzbudljivi angažovani dokumentarac „Lampeduza zimi“ koji tematizuje jedan od najvećih aktuelnih problema Evrope – izbegličku krizu, „Još jedan tango“, dirljivu ljubavnu priču o bračnom i plesnom paru u devetoj deceniji života, vizuelno neodoljiv poetski dokumentarni film o smislu življenja „U smiraj života“ i druga sjajna filmska ostvarenja.

 Svečano otvaranje dvanaestog fi01 Jos jedan tangolmskog festivala „Sedam veličanstvenih“ u petak, 29. januara u Sava Centru obeležiće projekcija dokumentarnog filma „Još jedan tango“ argentinskog reditelja Hermana Krala. Ovaj dokumentarac predočava dramatičnu i strastvenu životnu priču ljubavnog para koji je promenio istoriju tanga. Film je stvaran u Argentini, zemlji tanga u kojoj je reditelj odrastao, i Nemačkoj, gde je Kral studirao i radio sa Vimom Vendersom, izvršnim producentom filma.

U subotu, 30. januara gledaćemo „U smiraj života“, poetski dokumentarac snimljen u celini minimalističkim postupkom i crno-belom tehnikom, koji predočava smisao života iz ugla starice od devedeset četiri godine.

02 U smiraj zivota

U nedelju će se prikazivati „Melori“, najnoviji nagrađivani film jedne od najvažnijih evropskih autorki dokumentaraca, Helene Treštikove, o potresnom životu narkomanke koja traga za novim početkom. „Nadamo se da naš film može da inspiriše publiku koja oseća da joj ne ide dobro u životu (a to može da se dogodi gotovo svakom)“ – poručila je autorka filma.

Prvog februara ćemo gledati dokumentarni film „Lampeduza zimi“ o svakodnevici egzistencijalno ugroženih migranata u prihvatnom centru za izbeglice i meštana Lampeduze. Jakob Brosman, reditelj „Lampeduze zimi”, ističe da je imao poseban pristup – na ostrvo je otišao zimi, za razliku od svih drugih dokumentarista koji dođu neposredno posle tragedije, i stanovnicima Lampeduze nije postavljao obična pitanja: „ljudi su počeli da uvažavaju činjenicu da smo mi zaista želeli da razumemo situaciju i ljude.”

Pobednik najvećeg evropskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, „Don Žuan”, prikazaće se u utorak, 2. Februara. Film prikazuje život autističnog dečka koji nastoji da upozna devojke. „Prvi period snimanja bio je duboko nepripremljeno uranjanje u svet ruske psihijatrijske nege, bez velikih očekivanja. Ruska producentkinja Elena Pelarskaja i ja smo slučajno čuli Olega i njegovu majku kako se svađaju na psihijatrijskoj klinici u Nižnjem Novgorodu o Olegovoj nesposobnosti da zakaže sastanak sa devojkom.” – rekao je Ježi Šlatkovski, reditelj.

 05 Don Zuan

U sredu gledamo „Braću”, dokumentarac o bratskoj ljubavi između dva starca i njihovom zajedničkom životu. Reditelj Vojćeh Staron je akcenat stavio na svakodnevno, jednostavno i obično u životima staraca, kako bi što vernije i upečatljivije dao njihove portrete.

 06 Braca

Poslednjeg dana festivala prikazuje se „Palio”, uzbudljivi dokumentarac o legendarnoj trci konja u Sijeni. Rediteljka nam otkriva naročit odnos koji je imala prema tematici filma: „Odrasla sam uz Palio, tako da sam imala jedinstvenu poziciju koja je omogućavala da steknem poverenje svih uključenih u film, a liku naratora u filmu su bila otvorena vrata koja su normalno zatvorena za sve izvan tih krugova. Ipak, kao stranac (radim iz Londona i moje poreklo je anglo-američko), delim ambivalentan odnos džokeja prema Sijeni i to sam i želela da uhvatim u filmu.”

Pored filmskog programa, na festivalu nas očekuju i radionice na kojima ćete imati priliku da razgovarate sa rediteljima dokumentaraca. Još danas se možete prijaviti na master-klasove ovde http://www.magnificent7festival.org/prijava.php

Pratite i FB stranicu festivala, ukoliko želite da osvojite besplatne karte za projekcije http://www.magnificent7festival.org/prijava.php

Programsku šemu festivala možete videti ovde http://www.magnificent7festival.org/filmski_program.php

Autor: Jovana Golubović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here