Semenke bundeve više od zanimacije uz film

Ako volite da grickate ,,bele’’ semenke, slobodno nastavite! I to ne samo uz film, utakmicu ili iz dosade, već svakog dana jer time mnogo doprinosite svom zdravlju.

Kada je napolju hladno i kišovito, idealna situacija je ušuškati se u toploj sobi i organizovati jedan dobar filmski maraton. Ali, šta ide uz film? Naravno, nešto za grickanje! Kesica čipsa? Može. Ili smoki? Može i to. Ili oba? Ma, oba, i nešto slatko, obavezno, dugo traje jedan film, a kamoli više njih. Hmmm, ne.

Ako ste se ikada zapitali šta biste mogli da grickate, a da ne bude previše kalorično, a samim tim i štetno, sada ćete saznati odgovor: semenke bundeve. Sigurno ste ih više puta, bez veze, kupovali, a da niste ni razmišljali koliko su one zapravo korisne. I to ne samo za ,,ubijanje’’ dosade, već i za vaš organizam.

Samo šaka ovih zdravih grickalica zadovoljava celodnevne potrebe čoveka za aminokiselinama, pune su vitamina, minerala i omega 3 masnih kiselina, za koje znamo da su nam neophodne zbog zdravog srca i krvnog pritiska. Nisu masne, teške, ukusne su (čak i zarazne – kad jednom kreneš da grickaš, nikako da prestaneš) i – ne goje! U napadima gladi sada znamo šta ćemo da tamanimo!

Semenke bundeve su bogate belančevinama, čak bogatije od jednog mesnog odreska! Zdravije su čak i od same bundeve. Slobodno ih grickajte dok učite jer će vam pospešiti koncentraciju i pamćenje, a pomoći će vam i u očuvanju vida. Znači: semenke + knjige = sa lakoćom spremljen ispit, bez ćoravljenja!

Takođe, ako ih grickate uveče, spavaćete kao beba! One sadrže i aminokiseline triptofan koje utiču na dobar san. Obilje magnezijuma će vas opustiti, ali i sačuvati vaše srce.

Lake su za probavu; snižavaju holesterol; dobre su za prostatu; ublažavaju simptome menopauze poput napada vrućine, glavobolje, naglih promena raspoloženja; štite od dijabetesa jer regulišu nivo šećera u krvi; olakšavaju artritis; sprečavaju nastanak osteoporoze jer su bogate cinkom koji je potreban za izgradnju kostiju; a španski naučnici smatraju da semenke bundeve sadrže sastojke koji se bore protiv ćelija raka.

’’Bele’’ semenke su dobre i za fizičko i za psihičko zdravlje – naučnici su ustanovili da pomažu u borbi protiv depresije, smanjuju stres i anksioznost. Ma, za sve su dobre!

Od sada ćemo ih sigurno grickati svakodnevno, bez griže savesti i gledati na njih sa mnogo više poštovanja.

Tako da… Trk u najbližu prodavnicu zdrave hrane!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here