Treba vam nova aplikacija da biste gledali seriju SILICON VALLEY

  Nedaleko od San Franciska, u središtu Silicijumske doline, grupa programera pokušava da plasira svoju aplikaciju i razvije startup kompaniju. Čini se da imaju dosta potencijala za uspeh, ali ih niz prepreka sa kojima se suočavaju, konstantno usporavaju.

  silicon valleyizvor: egliseetinnovation.com

  U jeku high-tech industrije, plasiranje još jednog proizvoda možda i nije tako jednostavno. Protagonisti ove serije počinju od još jedne u nizu muzičke aplikacije po imenu Pied Piper, koja se u početku i nije toliko isticala. Sve dok asistenti čelnika dve velike kompanije ne shvate da aplikacija sadrži jedinstven algoritam za kompresiju podataka, koji je tržištu i više nego potreban. Richard Hendricks, kao pokretač i vođa grupe inženjera koji rade na skromnoj aplikaciji, sada postaje meta dve velike suparničke kompanije. Koja kompanija će ponuditi više novca? Za koju kompaniju će se Richard odlučiti? Da li je to ispravna odluka? Najednom, protagonisti se suočavaju sa nizom birokratskih, pravnih i finansijskih prepreki koje ih udaljavaju od željenog uspeha, bez obzira na jedinstvenost njihovog proizvoda.

  Kroz niz situacija koje obeležavaju ovakav posao i prikazujući današnju uobičajenu svakodnevnicu, Silicon Valley satirično prikazuje kapitalističku trku za uspehom i pokušajem za plasiranjem nečeg novog. Ipak, pozadina serije je bazirana na iskustvu u ovoj industriji jednog od kreatora serije. Mike Judge je krajem 80-tih radio kao programer u kompaniji Parallax, ali ga takav način rada nije zadržao u ovoj industriji. Mada je kulturu rada uspeo da iznese u seriji. Kroz standardne zapadnjačke stereotipe, ipak je zadržan karakter inženjera tehničkih nauka tj. uokviren portret još jednog u nizu radnika ove industrije.

  silicon valleyizvor: newyorker.com

  Zadržavajući predmet kapitalističke igre, simbolično se pominje Weissman score, koji u teoriji zapravo ne postoji. Isključivo za potrebe serije, profesor sa Stanforda osmislio je formulu koja opravdava stope kompresije podataka, a cilj je što bolja stopa. Ali, da li će bolji score postići prvo neka grupa inženjera ili velika kompanija? One ring to rule them all.

  Bilo da ste inženjer/startup preduzetnik/nešto sasvim drugo, Silicon Valley je odlična preporuka za opuštajuće popodne, ali i za razmišljanje da li da se ipak vratite na staru Nokiu bez aplikacija. Četvrta sezona se emituje u aprilu, imate još vremena da nadoknadite prethodne tri, ako već niste.

  PODELI
  Tamara Kabanica
  Student Filozofskog fakulteta u Beogradu, smer Istorija umetnosti. Bavi se dizajnom i volonterskim radom. Oblasti interesovanja: vizuelne komunikacije, likovna i performativna umetnost...and so on...

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here