She’s Mercedes! Više žena u nauci i tehnologiji!

AFA i Mercedes su na ovogodišnjem Sajmu automobila predstavili pokretanje društveno odgovornu inicijativu koja ima za cilj da promoviše uspešne žene koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije. „Više žena u nauci i tehnologiji“ se oslanja na Mercedesov globalni projekat „She’s Mercedes“ koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene a inicijatori projekta žele da okupe što veći broj inženjerki.

Početak projekta „Više žena u nauci i tehnologiji“ je najavio Štefan Voroš generalni direktor kompanije Star Import, kompanije koja neumorno radi na jačanju položaja žena u modernom svetu kroz platformu za afirmaciju i osnaživanje žena „She’s Mercedes“.

Na skupu je govorila i počasna gošća dr Ivana Gađanski biološkinja, istraživačica i senior naučna konsultantkinja u Institutu BioSens iz Novog Sada koja je rekla da svi mi, i žene i muškarci, imamo mnogo potencijala da postanemo šta želimo, slično kao što matične ćelije mogu postati bilo koji tip ćelije. „Šta ćemo postati zavisi od toga koliko se trudimo, ali i od uslova u kojima radimo. Projekti kao što je ovaj su važni, jer mogu da poboljšaju uslove u kojima radimo“ zaključila je ona.

„Za razliku od svetske inicijative, mi smo se fokusirali na žene iz STEM oblasti u kojoj su žene u manjini, iako je procenat u Srbiji veći nego u svetu, i dalje smo daleko od jednake zastupljenosti i zato je važno da na tome radimo udruženim snagama, jer su rodno izbalansirani timovi daleko kreativniji i uspešniji”, istakla je Rakić i dodala da bi po podacima Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost prevazilaženje problema vezanog za prisutni rodni nesklad izmedju broja zaposlenih žena i muškaraca u STEM zanimanjima rezultiralo povećanjem GDP-a od čak 820 milijardi u 2050. godini.  

Deo projekta „Više žena u nauci i tehnologiji“ će biti i izložba umetničkih fotografija „She is Mercedes – She is an Engineer” kao i aukcija ovih fotografija kojom će se prikupiti sredstva za aktivnosti koje će imati značajniji uticaj na okruženje i osvešćivanje društva o važnosti da u najbrže rastućoj oblasti – IKT-u.

Tokom Nedelje inovacija 2019, koja se u Beogradu održava od 20-24. maja, inovatorke iz pomenutih oblasti će u saradnji sa Mercedesom biti predstavljene javnosti, a jednoj iz te branše će biti dodeljena i She’s Mercedes nagrada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here