Šibadžija Hemingvej

Nobelovac Ernest Hemingvej živeo je pravi avanturistički život. Osim lova, ribolova, planinarenja, imao je i jednu čudnu naviku, voleo je da se bije.

O vrednosti književnih dela Hemingveja izlišno je govoriti. Za života dobio je Nobelovu i Pulicerovu nagradu, kao i brojna druga priznanja. Proputovao je svet uzduž i popreko. Drugovao je sa kriminalcima, piscima, revolucionarima, političarima… Hemingvej je bio težak i prgav čovek, te je svoje nesuglasice sa drugim ljudima često rešavao pesnicama, i to mu se sviđalo.

Jednom prilikom, kao strastveni ribolovac, pisac se našao na nekakvom takmičenju u ribolovu. Nakon što je odneo ubedljivu pobedu, meštani lokalnih sela su se otvoreno pobunili. Kako je nagrada bila poveći novčani iznos, Hemingvej je šeretski odlučio da ponudi lokalcima mogućnost da mu oduzmu novac. Sve što je trebalo da urade jeste da ga nokautiraju. Prvi izazivač istrajao je malo više od jednog minuta pre nego što se našao na podu. Ista sudbina zadesila je i sledeću trojicu. Nakon što je prebio četvoricu suparnika, Hemingvej je pokupio svoju zasluženu nagradu i nestao.

Hemingvej i sukobi sa ostalim književnicima

Džejms Džojs bio je blizak prijatelj sa Hemingvejem. Dvojac je istovremeno boravio u međuratnom Parizu. Francuska prestonica tada je predstavljala raj za boeme i avanturiste. Džojs jeste bio boem, ali teško da je bio avanturista. Sitan i nerazvijen, bio je potpuna suprotnost Hemingveju. Kada bi Džejms ušao u kakvu oštru raspravu sa nekim koja je pretila da pređe u fizički sukob, prosto se povlačio iza Hemingveja uz reči „Erneste, sredi ga“. Džojs je kasnije žestoko branio dela svoga prijatelja govoreći da „Hemigvej piše kako se i ponaša“.

Ernest se često svađao i sa kolegama književnicima. Na listi neprijatelja bili su mu Istman, Ficdžerald, te pesnik Volas Stivens, ali i glumac Orson Vels. Od pomenutih pesnik Stivens se verovatno najlošije proveo. Naime, on je jednom prilikom na nekakvom događaju izvređao Hemingvejevu rođaku povodom njenog srodstva sa piscem. Nekoliko dana kasnije, Ernest je saznao sve o incidentu od svoje rođake i odlučio je da pronađe pesnika. Sreo ga je na ulici i prišao mu u trenutku kada se Volas hvalio svojim skorašnjim nastupom pred Hemingvejovom rođakom. Nakon kraćeg „razgovora“ dvojice umetnika, Hemingvej je otišao na piće, a Volas je prevezen u bolnicu.

Iako u poznim godinama, Hemingvej je u dvorištu svog doma imao ring, gde je često pozivao svoje goste da sparinguju. U to vreme Ernest je bio i sudija amaterskim bokserima na Floridi. Tada je američka javnost bila sklona optužbama da pisac zapravo nije ništa više nego glumac, te da su njegove dogodovštine mahom izmišljene. Ko je zapravo bio Ernest Hemingvej verovatno najbolje svedoči izjava čuvene glumice, Marlen Ditrih:

Najizuzetnija stvar vezana za Ernesta jeste činjenica da je on pronašao vremena da uradi stvari o kojima drugi muškarci samo sanjaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here