SIMULACIJA Studenti u ulozi ministara rešavaju aktuelne izazove

Povodom obeležavanja 25. godišnjice osnivanja Višegradske grupe i ovogodišnjeg češkog predsedavanja, studenti iz Srbije i zemalja te grupe će na tri dana simulirati ministre spoljnih poslova koji će tražiti rešenja za aktuelne međunarodne izazove.

 

 

U saopštenju Ambasade Češke u Beogradu se navodi da će 25 studenata iz pet evropskih zemalja imatii priliku da iz prve ruke iskuse kako je biti na čelu diplomatije njihovih država.

 

Zahvaljujući projektu „Simulacija Višegradska grupa + Srbija“, odabrani učesnici trodnevnog simuliranog sastanka ministara spoljnih poslova će tražiti rešenja za međunarodne izazove kao što su migracija, evropska budućnost Zapadnog Balkana i regionalna saradnja, uključujući saradnju Višegradske Grupe sa Zapadnim Balkanom.

Ova diplomatska simulacija, koju organizuje organizacija Omladinska diplomatska inicijativa iz Praga (JDI), u saradnji sa Udruženjem BEUM iz Beograda i Ambasadom Republike Češke u Beogradu, uz finansijsku podršku Međunarodnog višegradskog fonda, biće održana između 10. i 12. aprila u Beogradu.

„Svaki dan čujemo nešto novo o ozbiljnim izazovima sa kojima se Evropa suočava. Kroz ovaj projekat, omogućićemo mladima ne samo da razgovaraju o tim izazovima, već i da predlože sopstvena rešenja. Za par godina, baš ove generacije mladih će morati da reše te probleme“, objašnjava kooridnatorka projekta Kristina Valentova iz JDI.

Koordinator projekta u Srbiji, Đorđe Đorđević, ističe važnost povezivanja mladih iz Srbije sa mladima iz zemalja Višegradske grupe.

„Naši studenti mogu da nauče dosta od studenata iz ovog regiona koji je veoma razvijen i nastavlja sa razvojem, a opet nam je kulturološki sličan.“

Glavni cilj projekta je aktivno uključenje mladih ljudi u rešavanje aktuelnih evropskih problema. Takođe, saradnja sa vršnjacima iz drugih zemalja će omogućiti učesnicima da prošire svoje vidike i da usavrše svoje veštine pregovaranja.

Simulirani sastanak predstavnika Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Srbije će biti održan u prostorijama Ambasade Češke u Beogradu.

Studenti će formirati timove od po pet članova, a svaki tim će predstavljati po jednu nacionalnu delegaciju. Teme o kojima će se diskutovati baviće se zajedničkim interesima zemalja Višegradske grupe i Srbije.

Pored pregovora, studenti će upoznati ambasadore zemalja Višegradske grupe u Beogradu, posetiti njihove ambasade, ali i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Finansijska podrška obezbeđena je preko Međunarodnog višegradskog fonda i Fakulteta za međunarodne odnose Ekonomskog univerziteta u Pragu.

Pored udruženja JDI, BEUM i Češke ambasade, partneri na ovom projektu su i Udruženje Diplomatija u praksi s Corvinus univerziteta u Budimpešti, Evroatlanski centar iz Slovačke i Studentski klub za spoljne poslove s Ekonomskog fakulteta u Varšavi.

Izvor: Blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here