Sivi dom crvene boje u Kafe baru 16!

NEOSTART uz podršku Kafe bar 16 u četvrtak 28.03.2019. od 16h organizuje akciju pod nazivom  „Sivi dom crvene boje“ kako bi se prikupila potrebna sredstva za prvi program podrške u stanovanju za bivše štićenike vaspitno – popravnog doma u Kruševcu!

Toga dana u prostorijama bara biće postavljena kutija za donacije, a svi koji nisu u mogućnosti da na taj način podrže akciju to mogu učiniti uplatom donacije na račun kod ERSTE banke: 340-11009132-64 .

Više od 30% štićenika VPD u trenutku napuštanja ustanove nema gde da prespava. Svi napori koji dovedu do pozitivnih promena u ponašanju ovih mladih „padaju u vodu“ kada ne mogu da zadovolje egzistencijalne potrebe u prvim danima slobode. Postojeći zakoni i čitav sistem nemaju odgovor na ovaj problem a jedini način da se nešto promeni jeste da se aktiviraju članovi zajednice.

Prosečno, jedan dan stanovanja košta 500 RSD. Svaki član zajednice donacijom ovog ili iznosa koji je u mogućnosti da izdvoji može učiniti da „sivi“ dom postane „crveni“ dom – što simbolizuje sreću i pravo na drugu šansu.

Iza cele ideje stoji životna priča jednog pametnog i vrednog romskog mladića koji je odrastao na ulici, a završio je u VPD. Višestruko marginalizovan kako zbog svoje prošlosti, tako i zbog svoje nacionalnosti, imena i prezimena do sada je udario na mnoga vrata poslodavaca ili bivao otpušten bez objašnjenja.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here