Slobodno vreme – znate li ga pravilno iskoristiti?

Na svakom koraku, u svakoj sekundi čujemo žal za slobodnim vremenom, uvek manjka, nikad ga dovoljno.

Zapitamo li se pred onim Senekinim – „Nemamo mi malo vremena, nego ga mnogo gubimo.”

Znate li pravilno organizovati i iskoristiti svoje vreme?

slobodno vreme

Organizacija

Da, organizacija je znanje, organizacija je umeće. Svi mi, prirodno, imamo svoje društvene i moralne odgovornosti koje skoro pa svakodnevno ispunjavamo. Težak je svima taj ponedeljak, teško mnogima pada i to nedeljno popodne, jer je sutra baš taj ponedeljak, ponovno okretanje obavezama uz koje očekivano idu stres, umor i napor. Ove poslednje tri teške reči možemo učiniti lakšim, hoćemo reći beznačajnim tako što ćemo znati korisno i pravilno uživati tokom slobodnog vremena, a bogami i tako što ćemo neke, često protraćene, trenutke umeti ispuniti lepim aktivnostima.

Ako u slobodno vreme ulaze trenuci koji su nam pruženi nakon završenih obaveza u školi, pošti, biblioteci, prodavnici, na poslu ili fakultetu, onda najosnovnije bi bilo da znamo lepo da ih rasporedimo i uživamo u njima.

Kada je reč o dužnostima koje su nam društveno nametnute i vremenski uokvirene – posao, časovi, predavanja – nakon što su završeni, trk za onim što će nas opustiti i pružiti potreban odmor! Neka je to šetnja prirodom pored reke, uživanje u svežem vazduhu, slušanje opuštajuće i opijajuće muzike, brčkanje u mirisnoj kadi… Ili možda – prepuštanje smešnim i interesantnim sadržajima koji su nam nadohvat ruke zahvaljujući internetu, meditacija i pravilno disanje, koje je vrlo važno i kojim treba ovladati ako smo rešili osloboditi se unutrašnjih nezadovoljstava. 

Prepustite se, zatim, onim aktivnostima koje vas čine radosnim. Vredno ste radili, dajte sebi oduška, nagradu za upravo uloženi trud. Okupite se s dragim ljudima kako biste posetili luna park ili zoološki vrt, otišli biciklima na izlet u prirodu ili neko inspirativno mesto, sajam turizma, knjiga ili kamiona, koncert na ulici, sportski događaj. Možete se prepustiti čarima plesa u obližnjem klubu, rekreirati se i zabavljati u parku na klackalicama, ljuljaškama ili spravama za vežbanje. Idite na pecanje, ako vas to opušta, čistite okolinu, zaplovite našim prelepim rekama, bacajte kamenčiće u vodu i posmatrajte koncentrične krugove, zašto da ne… Ono što je drugima čudno i banalno, vama je prijatno i opuštajuće… Istražujte i nadograđujte sebe u isto vreme.

slobodno vreme

Napravite liste pesama, filmova, slika, knjiga, stripova, pozorišnih predstava, koncerata koje morate videti, čuti, pročitati, osetiti, doživeti… Sledite svoje želje, sledite svoje liste. 🙂

Rešili ste da se posvetitie učenju ili pisanju nekog rada i uvidite kako provodeći ceo dan nad knjigom ipak ništa niste uradili. Takvu situaciju možete lako rešiti uvođenjem reda i promišljenim raspoređivanjem vremena koje vam je dato. Ne zaboravite da sebi nametnete granice – Učiću sat vremena, a onda ću 20 minuta da se odmorim i sebe počastim radeći ono što volim, što me ispunjava i posle ću s mnogo elana da nastavim gde sam stao.

Hobi

Hej, svi mi imamo strasti koje plamsaju i čekaju da nađu izlaz u materijalnom svetu. Važno je da dopustite isplovljavanje na površinu svome kreativnom potencijalu i prirodnom daru, a time i ekspanziju svoje ličnosti, jačanje samopouzdanja, povećanje samozadovoljstva.

U momentima koje ugrabite prevaziđite sebe, naučite nešto novo što vas je uvek interesovalo. Trbušni ples, možete uz snimke s interneta ovladati tehnikama. Želeli ste uvek da svirate bubnjeve, vreme je, počnite i naći ćete uvek vreme za omiljenu delatnost. Imate predivne zamisli za stvaranje ukrasnih i korisnih predmeta… Dajte im ovozemaljske oblike, ulepšajte prostor sebi i osobama koje su vam drage, koje ćete obradovati jedinstvenim poklonom. Slikajte, skicirajte, pišite pesmu, šalu, bajku… Sada imate internet beskonačni prostor na kome to možete podeliti. Pravite izvrsne kostime, lepo svirate, pevate, recitujete, šminkate… Dajte snimke, neka i drugi nešto od vas nauče.  Od zaliha koje trenutno posedujete napravite, smislite neobične specijalitete, pripišite im čudesna imena, mešajte slano i slatko, što i nije tako karakteristično za naše prostore – zašto ne, prekoračite granice domena koji istražujete, a time i svoje naizgled postavljene limite.

slobodno vreme

Ne rasipaj vreme koje imaš

Vratimo se još jednom mudrovitoj rečenici koja nas je zaintrigirala – „Nemamo mi malo vremena, nego ga mnogo gubimo.“

Žalimo se zaista da ništa ne stižemo, gutaju nas svakodnevne dužnosti, a ne vidimo da je izlaz u našem unapred smišljenom i kvalitetnom iskorišćavanju svakog trenutka.

Za početak dana – dišite pravilno, par minuta vam treba da biste se osvežili limunadom i pametno započeli svoj dan uz najdraže note…

Nikud bez omiljenog stripa, knjige, može se desiti da u čekaonici provodite sate, pa zašto da ne uživate i ne oplemenjujete sebe čitajući. Isto tako i kad putujete.

Mi bismo mogli realno da radimo vežbe služeći se šipkama u prevozu, ali istina, bićemo obasuti pogledima i komentarima.. Ovde je važno reći – budite slobodni i u toj slobodi neustrašivi da radite ono što želite u datom trenutku, što je dobro za vas, a nema nikakvog negativnog uticaja na vašu okolinu. Ako ste baš i seli ispred tv-a, ne dozvolite mišičima da se opuštaju, flaše u ruke, vodu ili pesak u flaše i polako – je’n-dva, dva-dva…

Naučite nešto novo na desetominutnoj pauzi. Ako ste zaplovili u učenje nekog stranog jezika, taman tad možete naučiti novi izraz ili zanimljivost, istražujte pojave i istine ove kugle zemaljske, a i izvan nje u zavisnosti od centara interesovanja koji vas pokreću. 

Znamo da ste umorni, ali pred spavanje zadajte sebi samo dve strane, kada je reč o čitanju, ili da obradite jednu daščicu, ako pravite dekorativnu policu… Za kratak vremenski period, razvoj vas i vaše delatnosti biće očigledan.

Volontirajte, učestvujte u organizaciji privlačnih događaja, turističkom predstavljanju svog mesta, razvijajte svoju kreativnost i interpersonalnu komunikaciju, navikavajte se na saradnju u kolektivu.

Imate slobodno popodne, slobodnih dva sata – idite do obližnjeg mesta, uživajte u čarima otkrivanja novih predela, šetajte i sanjarite, meditirajte, sami sa svojim mislima učite se strpljenju i ovladavajte koncentracijom, dobro će vam doći. Uvek možete u tim veličanstvenim trenucima uživati u dragim zvucima – već zapisanim, ili možda onima iz prirode..

Ne znam da li ste čuli Čehova – „Ako želiš imati malo vremena – ništa ne radi.“

Znajte da  i prepuštanje dokolici može biti vrlo, vrlo produktivno. Javite nam da li ste probali. 🙂 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here