Slušali smo u 2015. godini

Redakcija Portala Mladi je pripremila listu muzičkih albuma koji su objavljeni i koji su nas obradovali u 2015. godini.

Domaći albumi

S.A.R.S – Proleće

Beogradski bend Sveže Amputirana Ruka Satrijanija novim albumom ostao je veran svom dosadašnjem zvuku. Albumom dominiraju socijalno obojene pesme uz nekoliko balada. Od onih pesama u kojima preovlađuju ljubavni motivi, autora ovih redova posebno je privukla „Neka te kraj mene“. Naslovna numera albuma „Proleće“ urađena je u saradnji sa reperom JP-ijem iz sastava Straight Jackin. Da li će neka od pesama sa „Proleća“ dostići uspeh „Perspektive“ ili „Lutke“, ostaje da se vidi. Kompletan album možete poslušati ovde.

(Autor teksta: Đorđe Platiša)

albumi

Partibrejkers – Sirotinjsko cartvo

Sirotinjsko carstvo koje se po rečima fanova i previše dugo krčkalo u kuhinji beogradskog pank sastava Partibrejkers, napokon je ove zime stiglo do gladnih stomaka. Međutim, njegova naslovna numera najavljuje još gladi u sirotinjskom carstvu koje nas sve čeka, i u kojem je pasji život po meri čoveka. Kao i do sada, Zoran Kostić Cane, frontmen Partibrejkersa pišući tekstove za ovaj album, daje nam svojevrsnu kritiku društva, ne libeći se da ponekad čak surovim opomenama pokuša da probudi slušaoca i nagna ga da raščisti krš i lom u kome se našao. Svih 11 pesama, čineći jednu kompleksnu kritiku stvarnosti, pozivaju na osvešćivanje i priklanjanje pravim vrednostima kao što su ljubav i dostojanstvo.

(Autor teksta: Marija Radivojević)

Partibrejkers_Sirotinjsko-carstvo-600x557

Ničim izazvan – Odlaziš?

Ničim izazvani pre četiri godine ušunjali su na našu muzičku scenu, prodrmajući je iz
temelja. Prvim albumom ubedili su nas da je muzika sve što nam treba, a željno
iščekivanje drugog po redu studijskog izdanja okončano je početkom decembra. Neki
novi stihovi, ritam i melodije i stari dobro uigran tim. Pitanjem Odlaziš ? uvode nas u svoj
stvaralački svet prožet iskrenim osećanjima, inspirisan ljubavlju i svakodnevnicom. Ono
po čemu je drugi studijski album upečatljiv je i saradnja kojoj smo se svi potajno nadali ­
sa Darkom Rundekom na pesmi Beskućnik . Igla i vinil mislima nas vraćaju u neka lepa
vremena kada su “papir i pero za ljubav vodili bitke”, a uz poigravanje trube i trombona
pozivaju nas na Ples i ohrabruju rečima Udahni vazduh . Album Odlaziš? jedan je od
onih koji se slušaju u dahu i tera vas da maštate, sanjarite i plešete dok vas noge ne
izdaju. Prepoznatljiv vokal Bakalova, prijemčiv i pitak glas Gluvajića i magija zvuka koju
stvara ostatak ekipe N.I. nešto su što vas izazivamo da poslušate i uživo, a do tada
istražite nove pesme i okrenite se za 360 stepeni uz interaktivni spot za Dalijev brk .

(Autor teksta: Jovana Daljević)

maxresdefault

Point Blank – Gitarologija. Povratak korenima

Kako je Vili Nelson rekao ‘’Bluz je korenje, sve ostalo je voće’’. Gitarologija nas vraća tim korenima. Point Blank sa Dragoljubom Crnčevićem Crnketom, koji od 1983 neguje bluz na ovim prostorima , okuplja zanimljivu ekipu dobro nam poznatih muzičara na ovom duplom albumu. Dodajući svoj poseban šmek na pvih 16 pesama izvrsni gitaristi nas vode ovim putem ka početku – Josip Boček , Vlatko Stefanovski, Rambo Amadeus, Nenad Zlatanović, Randja Randjelović … Za pevanje bluza na srpskom stvarno treba imati petlju, a izvrsni pevači su na drugih 16 pesama pokazali da je imaju i to Dado Topić, Bora Đorđević, Zoran Kostić Cane, Nikola Vranjković, Đorđe Miljenović…

Ovaj album je unikatan po mnogo čemu, toliko muzičara raznih generacija i iz drugačijih žanrova na jednom mestu, koji iskreno stvaraju prelepi bluz, koren muzike kakvu znamo danas i čiji su oni deo. Crnke je uspeo da još jedanput načini epohalnu stvar. Na promocijima koje su održane je rekao da ne prihvata kritike za ovo delo i sasvim je u pravu – ovakvi projekti su tu zarad kvalitetne muzike .

(Autor teksta: Miloš Tišma)

point_blank-gitarologija-vRambo Amadeus – Vrh dna

Koliko je istinit naslov jedne od pesama sa ovog albuma, objavljenu prvu put jos pre dve godine – E moj Rambo, ostara se? Sudeći po onome što možemo da čujemo, nije istinit. Naime, Rambo Amadeus, kao u svojim najboljim danima, i dalje pravi kvalitetne humoristične pesme sa ozbiljnom aluzijom na današnje stanje u državi. Pored pesme Vrh dna, koja se odnosi na lažnu elitu, zanimljiv je i satiričan odnos prema kapitalizmu, kao u pesmi Privatizova. Možemo zaključiti da je ceo album vrh (ali ne dna).

(Autor teksta: Pavle Živković)
vrh-dna

Hladno pivo – Dani zatvorenih vrata

Prvo što upada prilikom preslušavanja materijala jeste tekst, ono što je Mile Kekin brusio na prethodnim albumima sad je dobilo konačnu formu. Reči koje su savršeno ukomponovane sa porukom koju pesma šalje, ni previše ni premalo, taman toliko da se kaže ono što se htelo reći, a uz to i dovoljno lirski uobličene da budu pamtljive, a kad je Hladno pivo u pitanju i pjevljive u horu omladine već ovog proleća. Sam naziv albuma po rečima frontmena simboliše ljude koji su sa svim svojm različitostima prinuđeni da svoj život provode zaključani u soliterima, stanovima i sobama. Pored toga album zaokružuje priču o čoveku u četrdesetim, godinama u kojima su i članovi benda. Postoji nešto od zvuka Goblina na ovom novom albumu, kao in memoriam Tusti. Hladno pivo je pokazalo da i dalje ima šta da ponudi i kaže, a u ritmu koji i članovi benda još uvek mogu da prate. Sve dok je tako publika će pesme i pevati od početka do kraja na ovim prostorima.
dani

(Autor teksta: Dejan Vojvodić)


Strani albumi

Kelly Clarkson – Piece By Piece

Prva pobednica „Američkog Idola“, Kelly Clarkson, izdala je album „Piece by Piece“ početkom ove godine i, kao po običaju, nije razočarala. U pitanju je pop album, sa elementima retro, dens i rok zvuka. Većinu pesama radio je producent Greg Kurstin, koji se potrudio da album zvuči dovoljno prijemčivo za radio stanice, a opet kvalitetno i dosledno Kellynom stilu. O njenim vokalnim sposobnostima ne treba puno pričati, a album je već zaradio dve nominacije za prestižnu „Grammy“ nagradu u kategorijama: Najbolja pop pesma („Heartbeat song“) i Najbolji pop album.

(Autor teksta: Dušan Miletić)

piecebypiece__article-prose-260x

Tame Impala – Currents

Tame Impala možda i nije bend koji je naširoko poznat, kao što je to slučaj sa Oasisom ili Smiths-ima, ali ovogodišnjim, trećim po redu studijskim albumom pod nazivom Currents sigurno su se uvrstili među omiljene izvođače mnogih ljubitelja alternativnog popa. Dva prethodna albuma izražavala su otuđivanje od društva; Currents je manifest usamljenosti, ogorčenosti, slomljenog srca, proisteklih iz raskida sa okolinom. Centralne teme daju se grupisati na sledeći način: bolni raskidi, unutrašnji konflikti, utemeljenost u svakodnevici, pokušaj oslobađanja od stega kolotečine. Album ne sadrži nijednu baladu – svi tonovi su srednje do velike brzine, sa jakim elektronskim podlogama, blago naglašenim perkusijom i ponegde se da začuti gitara, koja nije u fokusu. Autor nam ukazuje na sve mane introvertne prirode koja ulazi u emotivne odnose sa ljudima oko sebe – egoizam, opsesija, ogorčenost, ignorantnost. No, pre svega, ovo je album koji markira promene, zbog čega je pesma Let it happpen u njegovom fokusu, predstavljajući težnju čoveka da se odupre statičnosti života. Ko prolazi kroz lični preporod i samo-analizu, sigurno će imati Currents na svojim policama.

(Autor teksta: Monika Stojnić)

Currents-640x640

Iron Maiden – The Book of Souls

The Book of Souls je prvi dupli studijski album britanskog hevi-metal sastava Iron Maiden. Ovaj šesnaesti po redu studijski album, u septembru ove godine predstavljen je publici, koja je već razmažena dugim nizom kvalitetnih albuma. Po svemu sudeći, ovom nizu se još uvek ne nazire kraj s obzirom na to da Mejdeni ostaju verni svom autentičnom zvuku. Ovu doslednost u kvalitetu prepoznali su kako fanovi tako i kritičari, te je ovo ostvarenje zauzelo prvo mesto na listama albuma u čak 24 zemlje. Među 11 pesama koje su našle mesto na ovom albumu, najviše pažnje je privukla Empire of the Clouds, koja zauzima neverovatnih 18 minuta. Ovo remek-delo, kako je neki od kritičara nazivaju, završna je numera ovog albuma i time ga maestralno zaokružuje u jednu dobro osmišljenu celinu.

(Autor teksta: Marija Radivojević)

ironmaidenbookofsouls-16281

Blur – The magic whip

Nakon dvanaest godina pauze Damon Albarn odlučio je da obraduje ljubitelje Blura. Album The Magic Whip, spontano snimljen u Kini i imenovan po jednoj vrsti kineskog vatrometa, prenosi nam iskustva sakupljena tokom dvanaestogodišnje pauze, vraća nas u vreme Blurove britpop faze, nudi nam melanholiju alternative i vibracije kineske kulture i svakodnevice. Može se reći da je The magic whip koktel muzičkih uticaja iz raznoraznih era Blurovog postojanja i raznoraznih solo projekata Damona Albarna – u albumu će uživati kako ljubitelji britpop satiričnog zvuka sa Parklife albuma iz 1994.godine, tako i ljubitelji Demon days albuma Gorillaza, solo albuma Damona Albarna Everyday robots iz 2014.godine i mistike sa The Great Escape albuma iz 1995.godine. The magic whip bi se dao kategorisati pod „za svakoga po nešto“ i još jednom je utemeljio Blur u crème de la crème britanske alternativne scene.

(Autor teksta: Monika Stojnić)

133113-L-LO

 

Florence and the Machine – How big how blue how beautiful

How big how blue how beautiful nastao je u muzičkoj fuziji Florens Velč i njenog novog producenta Markusa Dravsa. Da li njemu možemo da zahvalimo na najzrelijem Florensinom izdanju? Smanjena je dominacija visokoparnih bubnjeva i orgulja, a pojačane su rok i soul note. Ipak, karakteristična kvalitetna patetika ne izostaje. U svojevrsnoj himni autodestruktivnoj ljubavi What kind of man, iza klasičnog mesta pop tragike, mučnog raskida, pomaljaju se novi metafizički nanosi. U više pesama Flo paganski flertuje sa prirodom kroz oniričke vizije o beskrajnoj lepoti. Laganije pesme donose nam poistovećivanje sa biblijskim i mitološkim heroinama – kao Delilah. Grandiozno ali uravnoteženo.

(Autor teksta: Nevena Milojević)

Florence-And-The-Machine-How-Big-How-Blue-How-Beautiful-640x640

Adele – 25

Britanska pop diva svojim dugoočekivanim albumom obeležila je ovu godinu u velikom stilu. Njen novi album pod nazivom „25“ izašao je 20. novembra i izazvao pravi „bum“ na plejlistama širom sveta, te se smatra da je dostojan nastavak prethodnog. Iako su mnogi bili skeptični po pitanju izlaska ovog albuma, pošto se šuškalo da pevačica, zbog svog mirnog privatnog života, ima blokadu u pisanju pesama, Adel je svima pokazala da je njen talenat za muziku neprikosnoven. Ona je izjavila da je album „21“ govorio o raskidu, dok ovaj govori o pomirenju, o tome kakva je osoba postala . Već nakon jednog dana, album je prodat u 900.000 primeraka, a njen singl „Hello“ najprodavaniji je u poslednjih 18 godina čime je prestigao pesmu „Candle in the Wind“ poznatog Eltona Džona.

(Autor teksta: Milica Milijanović)

Neil Young – The Monsanto Years

Poslednji na ovoj listi je i njen najstariji muzičar – Neil Young. Fizički star, ali duhom i dalje mlad, novim albumom je pokazao kako izgleda jedan angažovani album „mislećeg muzičara“ starog kova. Na albumu The Monsanto Years autor se bori protiv dominacije korporacija nad čovekom i prirodom. Direktnim jezikom se bori protiv GMO hrane i „lažnog progresa“ koji nam se nameće. Pesme se često ne rimuju i imaju satiričnu notu. Album možemo kvalifikovati kao iskrenu kritiku kakvu samo veliki umetnici mogu dopustiti i učiniti je ovako primamljivom, a da li se slažemo ili ne sa njegovom ideju, nije ni bitno toliko. Doza rok poetike na današnjoj sceni, u najužem smislu.

(Autor teksta: Pavle Živković)
neil-young-the-monsanto-years

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here