Soba u kojoj Vi postajete zvuk

Koliko puta u toku dana pomislite da Vam je dosta buke i da biste voleli da odete negde gde je mir i tišina? Međutim, previše tišine može da Vas izludi ili bar da Vam izazove halucinacije. Naučnici u  Mineapolisu napravili su najtišu prostoriju na svetu, takozvanu gluvu sobu, a od ljudi traže samo jednu stvar – da sede u sobi u mraku duže od 45 minuta. Ništa lakše, zar ne? Ali, da li je stvarno tako?

Soba je napravljena od blokova od fiberglasa debljine jednog metra i poseduje duple zidove od čelika i betona koji su debeli 30cm. Upija 99,99% zvuka i ujedno drži Ginisov rekord za najtiše mesto na planeti. Intezitet zvuka u ovoj sobi iznosi svega – 9,4 decibela, dok ljudsko uvo može da čuje zvuke iznad 0 decibela, tako da za osobu koja uđe u ovu prostoriju vlada apsolutna tišina. Upravo iz ovog razloga, boravak u sobi postaje nepodnošljiv i javljaju se halucinacije.

U odsustvu spoljašnje buke, uši se navikavaju na tišinu i sve što možete da čujete jesu zvuci Vašeg tela – čujete kako dišete, kako stomak radi, krv teče, zglobovi krckaju. Pored toga što čujete rad sopstvenog tela, može se desiti da doživite i zvučne halucinacije. U sobi bez zvuka, Vi postajete zvuk! Jedini način da „preživite“ vreme koje provodite u sobi jeste da sedite. Kada hodate, u normalnim uslovima, orijentišete se prema okolnim zvucima. U gluvoj sobi je drugačije, jer moć percepcije ne postoji. Kada su u pitanju osobe sa oštećenjem sluha, situacija nije puno olakšana. Tačno je da oni ne čuju zvuk, ali osećaju vibracije i prema njima se orijentišu, a ova soba upija čak i vibracije.

Gluvu sobu koriste razne kompanije, kako bi testirali jačinu svojih uređaja. NASA takođe koristi gluvu sobu kako bi utvrdila koliko su astronauti spremni da rade u takvoj atmosferi i koliko vremena je potrebno da prođe dok ne počnu da haluciniraju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here