Srbija član globalnog pokreta za zaustavljanje uličnog uznemiravanja žena

Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback! koja je prisutna u 32 držve i 92 grada, na 18 svetskih jezika. Uznemiravanje na ulici je najzastupljenije rodno nasilje protiv kojeg ima najmanje zakonskih rešenja.

Hollaback! je ujedinjen u cilju zaustavljanja uličnog uznemiravanja nad ženama i LGBTIQ osoba. Istraživanja na globalnom nivou pokazuju da je između 70-90% žena doživelo neki vid uličnog uznemiravanja makar jednom tokom svog života.

„Zalagaćemo se za poboljšanje pravnih propisa u cilju obezbeđivanja sigurnijih javnih prostora za sve, edukovaćemo javnost, sa naglaskom na žene i LGBTIQ osobe, o tome šta sve predstavlja ulično uznemiravanje i kako da ga prepoznaju i kome da ga prijave. Mi imamo moć da zaustavimo ulično uznemiravanje tako što ćemo odreagovati“, navela je Tamara Laketić, pokretačica ove inicijative.

Hollaback! Srbija tim čine aktivistkinje duboko posvećene zaustavljanju uličnog uznemiravanja kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou; one će uređivati sajt gde će sve osobe koje su doživele neki oblik uličnog uznemiravanja moći da javno podele svoje iskustvo i/ili se obrate za pomoć.

„Novi sajtovi se nalaze pod vođstvom dinamičnih, nadahnjujućih i posvećenih aktivistkinja širom sveta koje grade put podizanjem svesti i preduzimanjem akcija oko pitanja uznemiravanja na ulici u svojim zajednicama. Pokretanjem svakog novog sajta šaljemo poruku da je uznemiravanje na ulici problem koji možemo i hoćemo kolektivno da zaustavimo“, izjavila  je Debjani Roy, zamenica direktorke ove organizacije.

Pored Srbije, danas sa radom kreću i Hollaback! Amsterdam (Holandija), Hollaback! Barselona (Španija), Hollaback! Univerzitet Djuk (SAD), Hollaback! Flagstaf (SAD), Hollaback! Ajova Siti (SAD), Hollaback! Lahor (Pakistan), Hollaback! Panama (Panama), Hollaback! Piterboro (Kanada), Hollaback! Providens (SAD), Hollaback! Sao Paolo (Brazil), Hollaback! Sidnej (Australija), Hollaback! Univerzitet Zapadna Džordžija (SAD), i Hollaback! Jork (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Hollaback! (ihollaback.org) je pokret posvećen zaustavljanju uličnog uznemiravanja koji čini mreža lokalnih aktivistkinja na globalnom nivou. Radimo zajedno da bolje razumemo ulično uznemiravanje, da pokrenemo javnu raspravu i razvijemo inovativne strategije koje će osigurati jednak pristup javnom prostoru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here