Srbija ili inostranstvo? Privatni ili državni fakultet? Mladi biraju!

Mladi, koji imaju mogućnosti i sredstava, danas neretko odlaze na studije u inostranstvo. Uzroci su brojni – zastareo obrazovni sistem, skupe školarine, velika nezaposlenost i popularna kupovina diploma. Ipak, mišljenja o tome da li treba studirati u Srbiji ili u inostranstvu su podeljena.

Saznaj više: Trenutno aktuelne stipendije u inostranstvu

Srbija ili inostranstvo

Iako bi većina mladih otišla da studira van zemlje, ima i onih koji smatraju da treba ostati u svojoj državi i unaprediti je koliko je to moguće. Prema rečima mladih, studenti u razvijenim zemljama su u prednosti jer imaju više mogućnosti, stiče se kvalitetnije znanje, koje se, kasnije, dobro primenjuje u praksi, bolji su uslovi za studiranje, uči se i usavršava jezik, stiču se nova poznanstva, ali i iskustva, koja dovode do lakšeg zaposlenja.

Saznaj više:  Kako se prirpemiti za prijemni ispit?

Kod nas je prioritet budućih studenata da, pre svega, upadnu“ na budžet, dok je većina fakulteta u inostranstvu besplatna. Fakulteti u razvijenim zemljama pružaju mogućnost studentima da uče predmete koji nisu strogo vezani za smer koji se studira. Na primer, ukoliko studirate srpski jezik i književnost u Češkoj kao jedan od predmeta možete izabrati ekonomiju ili računovodstvo, što je vrlo značajno jer se tako proširuju vaša znanja i veštine, a i samim tim ćete lakše doći do posla.

Sami fakulteti su tehnički bolje opremljeni, kao i čitaonice i biblioteke. Kao student u zemljama EU imate mnogo prilika i mogućnosti da putujete ili idete na razmene studenata, što je kod nas manje zastupljeno. Sam sistem obrazovanja je drugačiji i napredniji nego što je slučaj u Srbiji.

Najveću nedoumicu pri izboru fakulteta, a kasnije i profesije, izaziva upravo pitanje da li izabrati ono čime bi voleo/la da se baviš, profesiju koja donosi dobro plaćen posao ili fakultet koji je „lako” završiti. Odluka je teška, a može mnogo da nas košta, te je zato važno da biramo pametno. Većina maturanata upisuje fakultete koji dovode do dobro plaćenog i sigurnog posla, ali je često taj izbor iz finansijskih razloga, a ne iz ljubavi prema određenom poslu. U poslednjih nekoliko godina najpopularniji fakulteti u Beogradu su Elektrotehnički fakultet (ETF) i Fakultet oraganizacionih nauka (FON) zato što su znanja iz informacionih tehnologija najtraženija, a cenjeni su, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Oni koji završe fakultete vezane za programiranje, inžinjerstvo, informacione tehnologije, elektrotehniku i elektroniku danas imaju zagarantovan posao.

Saznaj više: Saznajte kako odabrati zanimanje koje vam odgovara!

Privatni ili državni fakultet

Pored ovih fakulteta, u poslednje vreme su sve popularniji privatni fakulteti. Upravo zbog porasta popularnosti privatnih fakulteta, jer se oni „lakše“ završavaju, diploma državnih je izgubila na vrednosti. Međutim, to nije jedini razlog. Sve češći naslovi u novinama o kupovini diplome, kao i kupovina diplomskih radova, utiču na manju vrednost samog fakulteta. Iako je diploma državnog fakulteta izgubila na vrednosti, ipak je, prema anketi, cenjenija od diplome stečene na privatnom.

Predrasude o privatnim fakultetima i njihovim diplomama su brojne. Samim tim što se fakultet plaća, stiče se utisak da se kupuje diploma. Pored toga, znanje se manje ceni, a fakultet se smatra lakšim. Međutim, prednost privatnih fakulteta jeste u tome što na njima, uglavnom, ima više prakse, a i bolje su tehnički opremljeni od državnih. Svakako, rad, trud i znanje se pokazuje u praksi i od toga zavisi uspešnost u poslu.

Važno je da upišemo fakultet koji će nas odvesti do posla kojim želimo da se bavimo, bilo da studiramo u inostranstvu ili Srbiji, na privatnom ili državnom fakultetu. Znanje koje steknemo biće naša najveća diploma, koju niko neće moći da kupi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here