Srednjoškolci u Vranju snimili film: “Lavirint ljubavi i droge”

Kažu ljudi da dobar glas daleko se čuje. Tim iz Kancelarije za mlade u Vranju, ponosno dodaje da se njihov glas odlično čuo. U to su sigurni, jer se po drugi put popunjava sala Doma vojske do poslednjeg mesta na projekciji njihovog filma. Premijeru filma „Lavirint ljubavi i droge“  26. februara odgledalo je više od tri stotine ljudi.

    Cilj je bio da se podigne svest svih mladih o bolesti zavisnosti i diskriminaciji. Aktuelni problemi obrađeni  su na zanimljiv način. Dokumentarno – igrani film je deo projekta „Mladost na potezu“. Sniman je tri meseca, kada je trinaestoro volontera bez imalo novca platilo veliko iskustvo. Stručna podrška glumcima amaterima bila je vranjska glumica Tamara Stošić, pa su na brojnim radionicama ovi tinejdžeri učili kako da najbolje pokažu emocije. Prijateljstvo, narkomanija, ljubav i alkohol smešteni su u vremensku kutiju od sat vremena i pet minuta. Na ideju da uradi ovako nešto došao je osamnaestogodišnji volonter Filip Đorđević. U glavnim rolama su se našli mlada Kristina Jovanović, koja je već par godina volonter u pozorištu i Petar Ljubić, student Elektronskog fakulteta u Nišu. Uz pomoć koordinatora ovaj amaterski film poprimio je okvire ozbiljnog rada.

    “Oduvek sam želeo da snimam film, da montiram, da pišem scenario i sve što je potrebno kako bi se dobilo nešto kao što je film. Hteo sam da budem deo ekipe i želja mi se ispunila. Dosta čujemo o drogi i diskriminaciji,, ali se niko nije bavio ovim temama ovoliko duboko, a pogotovo ne na način sedme umetnosti, tako  da sam želeo da probijem taj led. Imao sam trenutke nesigurnosti ali uz podršku udruženja M.O.D.U.S. i Kancelarije za mlade, koji su bili partneri na projektu, naučio sam da verujem u sebe i svoj rad”, rekao je reditelj Filip Đorđević.

       Pošto je odgledao film, gradonačelnik u Vranju kazao je da su diskriminacija i bolesti zavisnosti komponente modernog društva, a status marginalnih grupa u fokusu evropskog dešavanja kao i dešavanja u našem društvu. Dodaje da je film lepa i korisna priča i da će i ubuduće podržavati ovakve projekte.

    Film se završava sledećom porukom: “I što je najvažnije, za vas koji ste mladi, na samom pragu života, nema igranja sa drogom. Ni malo, ni jednom, ni ponekad. Droga nikad!”

Autorka: Dragana Stanković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here