Šta kriju podzemni gradovi?

Priče o tajnim tunelima, skrivenim prostorijama, pećinama i zaboravljenim metroima ispod gradova se mogu naći u mnogim knjigama, međutim ono što mnogi ne znaju je da su neke od tih priča nastale baš po ugled na stvarne podzemne gradove.

Kapadokija – Turska

Kapadokija pripada teritoriji današnje Turske, a nekada je kao deo Vizantijskog carstva imala značajnu ulogu u razvojnom putu hrišćanstva. Međutim ono po čemu je ova oblast danas najpoznatija jeste podzemni grad Derinkuju. Derinkuju je osmišljen kao mesto u kome bi moglo da živi više od 20 hiljada ljudi. Posedovao je mesta za stoku kao i škole i prodavnice a prvobitna uloga mu je bila da sakrije hrišćane od progona. Od 1969. godine polovina ovog grada je otvorena za turiste.

Kiš – Iran

Ostrvo koje se nalazi u Presijskom zalivu zbog mnogih hotela, trgovačkih centara i slobodnih zona naziva se i potrošačkli raj. Ali ono što privlači turiste je i podzemni grad Kiš. Grad je star nešto više od 2500 godina i prvobitno je korišćen kao vodovod. Danas je ovaj antički grad preuređen u turističku destinaciju sa kafićima i prodavnicama ali su dobro očuvani i mnogi autentični delovi starog grada.

Wieliczka – Poljska
U blizini Krakova se nalazi jedan od najstarijih rudnika soli na svetu, nastao još u trinestom veku i  proizvodio je so do 2007. godine. Grad Wieliczka je pored rudnika soli imao i kapele, spomenike i katedrale. Unutar ovog grada nalazi se kapela blažene Kinge koja ima najbolju akustiku od bilo koje građevine u Evropi, a uz to je i najveća podzemna crkva na svetu smeštena na dubini od 200 metara.

Burlington – Velika Britanija
Burlington je najmoderniji i “najmlađi” podzemni grad na ovoj listi, nastao je kao tajni projekat pedesetih godina 20. veka u Velikoj Britaniji. Bio je namenjen za sakrivanje britanske vlade u slučaju izbijanja nuklearnog rata. Ovaj grad dizajniran je da može da primi 4 hiljade ljudi, imao je 95 kilometara puteva, železničku stanicu, bolnicu, podzemno jezero, vodovod, čak i svoj pab. Takođe bio je opremljen BBC-jevim studijom iz koga bi premijer mogao da se obraća naciji. Ovaj podzemni kompleks je radio do 1991. godine.

wikimedia.org
PODELI
Avatar
Isidora Mašutković je apsolvent Fakulteta političkih nauka. Voli filmove, muziku, fotografiju, književnost, društvene mreže i sarkazam. Kad "poraste" baviće se ekološkom politikom a do tad pokušava da stekne što više znanja i veština. Voli da putuje i upoznaje nove ljude. Vodi se Vajldovom rečenicom - Iskustvo je ime koje dajemo svojim greskama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here