Šta kriju podzemni gradovi?

Priče o tajnim tunelima, skrivenim prostorijama, pećinama i zaboravljenim metroima ispod gradova se mogu naći u mnogim knjigama, međutim ono što mnogi ne znaju je da su neke od tih priča nastale baš po ugled na stvarne podzemne gradove.

Kapadokija – Turska

Kapadokija pripada teritoriji današnje Turske, a nekada je kao deo Vizantijskog carstva imala značajnu ulogu u razvojnom putu hrišćanstva. Međutim ono po čemu je ova oblast danas najpoznatija jeste podzemni grad Derinkuju. Derinkuju je osmišljen kao mesto u kome bi moglo da živi više od 20 hiljada ljudi. Posedovao je mesta za stoku kao i škole i prodavnice a prvobitna uloga mu je bila da sakrije hrišćane od progona. Od 1969. godine polovina ovog grada je otvorena za turiste.

Kiš – Iran

Ostrvo koje se nalazi u Presijskom zalivu zbog mnogih hotela, trgovačkih centara i slobodnih zona naziva se i potrošačkli raj. Ali ono što privlači turiste je i podzemni grad Kiš. Grad je star nešto više od 2500 godina i prvobitno je korišćen kao vodovod. Danas je ovaj antički grad preuređen u turističku destinaciju sa kafićima i prodavnicama ali su dobro očuvani i mnogi autentični delovi starog grada.

Wieliczka – Poljska
U blizini Krakova se nalazi jedan od najstarijih rudnika soli na svetu, nastao još u trinestom veku i  proizvodio je so do 2007. godine. Grad Wieliczka je pored rudnika soli imao i kapele, spomenike i katedrale. Unutar ovog grada nalazi se kapela blažene Kinge koja ima najbolju akustiku od bilo koje građevine u Evropi, a uz to je i najveća podzemna crkva na svetu smeštena na dubini od 200 metara.

Burlington – Velika Britanija
Burlington je najmoderniji i „najmlađi“ podzemni grad na ovoj listi, nastao je kao tajni projekat pedesetih godina 20. veka u Velikoj Britaniji. Bio je namenjen za sakrivanje britanske vlade u slučaju izbijanja nuklearnog rata. Ovaj grad dizajniran je da može da primi 4 hiljade ljudi, imao je 95 kilometara puteva, železničku stanicu, bolnicu, podzemno jezero, vodovod, čak i svoj pab. Takođe bio je opremljen BBC-jevim studijom iz koga bi premijer mogao da se obraća naciji. Ovaj podzemni kompleks je radio do 1991. godine.

wikimedia.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here