Staro jezgro Zemuna – Dom vazduhoplovstva

Jedan od najznačajnijih arhitektonskih objekata moderne u okviru Starog jezgra Zemuna i najuspešnijih dela arhitekte Dragiše Brašovana jeste Dom vazduhoplovstva u Zemunu.

Dom vazduhoplovstva
Dom vazduhoplovstva

Zdanje Doma vazduhoplovstva je sagrađeno 1935. godine na mestu na kom se nekada nalazila zgrada Vojne komande. Posvećena je kralju Aleksandru koji je bio i inicijator njegovog podizanja. Na njegovoj izgradnji je radilo oko 400 radnika svakodnevno, među kojima i sam arhitekta, a 1936. kada je kompletno završena, u ovaj deo grada se doselilo 250 oficira sa svojim porodicama. Iako je tada prevashodno služila kao specijalni organ sa namerom da pazi na rad turskih vlasti u Beogradu, kasnije na istom mestu su održavane i muzičke priredbe, pesničke večeri i izložbe. Čak jedan istorijski događaj vezujemo za ovo zdanje, a to je sklopljena zavera 1941. godine pod vođstvom generala Dušana Simovića.

Zanimljivo je da zgrada ima vazdušast oblik, pa podseća na avion. Zajedno sa zgradom Reuniona, bila je najviše zdanje u prestonici. Njena fasada je ukrašena statuom Ikara, radom novosadske vajarke Zlate Markov. Dom vazduhoplovstva ima pet spratova ojačan sa dva lučna krila, a jedan sprat je dozidan nešto kasnije. Komanda RV i PVO je osim ove zgrade za smeštaj komande koristila i zgradu nekadašnje Vojne komande. Tako su obe zgrade činile jednu celinu. Zbog toga su one spojene pasarelom na desnoj strani duž glavne zemunske ulice. Između zgrada se nalazi prolaz oivičen sa obe strane stražarnicama. U tom drugom delu je bio smešten ostatak komande, Dom vazduhoplovstva sa restoranom i cvetnom letnjom baštom, kino-dvoranom i izložbenim salonom, a u prizemlju se nalazio i deo vojne štamparije.

Sredinu ovog zdanja i impozantne građevine čini jedna oštrina ukrašena konkavnim svetlarnikom što je generalima avijacije izuzetno odgovaralo, a samim tim, ovakvo mesto imponovalo jer su sebe smatrali elitom u celoj državi i vojsci. Oni su iz opravdanih razloga arhitektu Brašovana uzdizali, jer je kao najbolji modernista u zemlji, koji se proslavio i zdanjem Dunavske banovine u Novom Sadu, ostvario svoj plan i izgradio građevinu po uzoru na jedan filmski studio u zlatnom Pragu. Kako bi taj njegov plan uspeo, morao je da putuje i pronađe podlogu i ideju za svoj poduhvat.

Tako je u filmskom studiju Barandova, koji je ime dobio po francuskom geologu i antropologu, pronašao ono što bi mogao da prenese i na temelje svog zdanja. Ta centralna zgrada studija na brdu Barandovu iznad Vltave je napravljena u američkom stilu po uzoru na one holivudske što je njemu posebno izazvalo pažnju, pa je već tad iscrtao njegove obrise. Sledeće godine je taj crtež prenet u Zemun, tadašnji Dom vazduhoplovstva. Moglo bi se reći da je model izgradnje ustvari pozajmica, ali arhitekte ovu pojavu smatraju potpuno normalnom i pozitivnom.

Ova zgrada je preživela nekoliko razaranja, a poslednje pamtimo tokom bombardovanja NATO avijacije 1999. godine. I pored toga, ostala je simbol i kulturno dobro Zemuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here