Stipendije Evropske unije za studente iz Srbije

Kao i prethodnih 11 godina, studenti iz Srbije će i ove jeseni, zahvaljujući programu Erazmus Mundus, imati priliku da nastave svoje školovanje na zajedničkim master ili doktorskim programima, kao i da provedu deo svojih studija na razmeni na partnerskim univerzitetima u državama Evropske unije.

Ove godine je studentima iz naše zemlje dodeljena 21 stipendija za celokupne master ili doktorske studije na zajedničkim Erazmus Mundus programima. Ove stipendije pokrivaju sve troškove studija, uključujući troškove smeštaja, puta i školarine na zajedničkim programima koje realizuju konzorcijumi najmanje tri univerziteta iz najmanje tri evropske države i koji vode dobijanju višestruke ili zajedničke diplome svih univerziteta na kojima student boravi.

Pored toga, preko 30 studenata i članova akademskog osoblja sa visokoškolskih institucija iz Srbije će tokom sledećeg semestra boraviti na razmeni na nekom od partnerskih univerziteta u EU posredstvom mreža za razmenu koje su takođe oformljene u okviru programa Erazmus Mundus. Imajući u vidu da je na nekim od šest aktivnih mreža za razmenu proces selekcije kandidata za stipendije još uvek u toku, očekuje se da će ukupan broj studenata i osoblja visokoškolskih institucija koji će tokom jesenjeg semestra učestvovati na razmeni biti veći.

Saznaj više: Trenutno aktuelni konkursi za stipendije iz celog sveta

Od 2004. godine kroz program Erazmus Mundus je ukupno 468 studenata iz Srbije dobilo priliku da studira na nekom od preko 150 zajedničkih master programa, a od uvođenja zajedničkih Erazmus Mundus doktorskih programa 50 studenata iz naše zemlje je dobilo celokupne stipendije za ove doktorske programe. Takođe, tokom prethodnih godina je više od hiljadu studenata i članova nastavnog osoblja visokoškolskih institucija boravilo na razmenama na partnerskim univerzitetima u EU kroz mreže za razmene. Dodatnih 150 studenata je, takođe kroz mreže razmene, dobilo stipendije za celokupne master ili doktorske studije na partnerskim univezitetima. U istom periodu, na našim institucijama je na razmenama boravilo preko 400 studenata i članova akademskog osoblja.

Dodela stipendija za studije u EU će se nastaviti u narednom periodu. U ovom trenutku je aktivan konkurs za razmene mreže Euroveb+, jedne od 6 mreža za razmenu u kojima učestvuju institucije iz naše zemlje. Očekuje se da će ostale mreže otvoriti svoje konkurse tokom jeseni. Takođe, trenutno je otvoren i konkurs za institucije za projekte međunarodne projektne mobilnosti u okviru programa Erazmus+, kroz koje će u narednom periodu biti omogućena bilaternlna razmena studenata i nastavnika između visokoškolskih institucija iz Srbije i drugih evropskih država. Naredni konkursni rok za studente, za celokupne studije i razmene, biće otvoren tokom jeseni.

Više informacija o programu Erazmus+ i Erazmus Mundus stipendijama se mogu naći na sajtu Nacionalne Erazmus+ kancelarijehttp://www.erasmusplus.rsi na sajtu Erazmus+ programahttp://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here