Strip izložba “Živeo Kavandoli”

  Datum Isteka: 13/10/2017

  Najveća strip izložba pod nazivom “Živeo Kavandoli” ove godine u Srbiji biće svečano otvorena 3. oktobra u 19 sati, Bioskop “Vojvodina” u Pančevu.

  Sećate li se crtaća koji je u staroj Jugoslaviji bio popularan osamdesetih, i u kojem je čovečuljak (nalik na liniju) nailazio stalno na prepreke, a onda ih uz pomoć svog crtača (ruka koja se pojavljuje i docrtava objekte po potrebi) vešto prevazilazio? Reč je o animiranom serijalu “La Linea” ili “Linija”, proslavljenog italijanskog animatora Osvalda Kavandolija, čija se desetogodišnjica smrti u Srbiji obeležava velikom međunarodnom strip izložbom, uz učešće više od 100 autora iz celog sveta. Izložba „Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji” biće svečano otvorena 3. oktobra u 19h u Bioskopu „Vojvodina” u Pančevu (Vojvode Radomira Putnika 1).

  Strip izložba "Živeo Kavandoli"

  U čast Osvalda Kavandolija La Linee, MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše, zajedno sa Udruženjem KomunikArt i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu ugostiće na večeri otvaranja Serđa Kavandolija, Osvaldovog sina, Piera Tonina, nastavljača Kavandolijevog rada i najpoznatijeg animatora u Italiji danas, kao i Fusako Jusaki, poznatu japansku strip crtačicu. Njima će se pridružiti i domaći strip autori koji su stvarali u čast ovog velikog umetnika, i to: Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

  Takođe, u okviru pratećih programa izložbe, biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja. Dan kasnije, 4, oktobra na istom mestu, Serđo Kavandoli pričaće o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, o kojoj on sada brine. U tome će mu pomoći Piero Tonin, strip crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada.

  U utorak, 10, oktobra, dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograda održaće predavanje Skrivene priče svedenih formi. Dr Crnobrnja je jedan od arheologa koji je na lokalitetu Crkvine kod Stublina (u blizini Obrenovca) pronašao figurine vinčanske kulture koje, po svojim karakteristikama neobično podsećaju na lik kojeg je smislio Kavandoli. Ova zanimljiva paralela između kreacije koja je rezultat oblikovanja u glini neolitskog čoveka, sa rešenjem do kojeg je došao jedan savremeni umetnik, šest i po hiljada godina kasnije, biće tema njegovog predavanja.

  Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu, 12. oktobra od 10 sati, u prostorijama Wireless Media, koji je osmislio Lazar Džamić, naš istaknuti kreativni strateg, pisac i predavač, pod nazivom “La Linea i marketing: Kako oživeti neživo”. U okviru serijala predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus Tima.

  Strip izložba "Živeo Kavandoli"

  „La Linea” je neodvojiva od svog autora, Osvalda Kavandolija, animatora i strip crtača koji je obeležio italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija, kao i italijansku kolektivnu svest.

  Kavandoli je stvorio „Liniju” u formi stripa 1969. godine, u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bele tehnike. Međutim, „La Linea” se uskoro seli na male ekrane i postaje popularna širom sveta, hodajući kroz preko 250 epizoda.

  Izložba se organizuje u okviru strip segmenta Nova Festivala 2017, uz pokroviteljstvo Erste Banke.

   

  Kompletan program:

  3. oktobar u 19h

  Bioskop „Vojvodina”

  Vojvode Radomira Putnika 1, Pančevo

  Svečano otvaranje izložbe

  Muzika uz koktel: Duo Sentimento

  4. oktobar u 12h

  Galerija Milorada Bate Mihajlovića

  Žarka Zrenjanina 1, Pančevo

  Radionica stripa Grrr! Program

  Voditelj radionice Aleksandar

  Zograf, gosti Serđo Kavandoli i Piero Tonin

  4. oktobar u 19h

  Bioskop „Vojvodina”

  Vojvode Radomira Putnika 1, Pančevo

  Razgovor o Kavandoliju i prezentacija Musila

  sa Serđom Kavandolijem i Pierom Toninom

  10. oktobar u 19h

  Bioskop „Vojvodina”

  Predavanje Skrivene priče svedenih formi

  dr Adam Crnobrnja, Narodni muzej Beograda

  12. oktobra od 10 do 16h

  Wireless Media, Obilićev venac 4/3, Beograd

   

  Serijal predavanja

  „LA LINEA” I MARKETING: KAKO OŽIVETI NEŽIVO

  Autor i moderator: Lazar Džamić, kreativni strateg, pisac, predavač

  Program:

  1. Content Marketing i digitalno pripovedanje – Lazar Džamić, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu
  2. Content Marketing u Srbiji – Borislav Miljanović, CEO, Represent
  3. Minimalizam u dizajnu: kako reći mnogo sa malo – Slavimir Stojanović Futro, dizajner, kreativni direktor
  4. Mini-radionica Uvod u copywriting – Slavoljub Stanković, kreativni direktor Mercator-S, pisac
  5. Antropomorfizacija animiranih karaktera – Nordeus
  6. Kako dati glas karakteru – Mićko Ljubičić, glumac, legenda radio-oglasa

   

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here