Studenti FTN-a pobedili na nacionalnom takmičenju u robotici

Studenti četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pobednici su Nacionalnog takmičenja u robotici „Eurobot Srbija 2016“.

eurobot-takmicenje

Ekipa „M41+“, koju čine Žarko Prolić, Sava Vranešević, Nikola Dobrijević, Nenad Iličić, Oliver Kakučka, Nenad Peleš i Ivan Brzica, pobedila je u finalu tim „Memristor“ rezultatom 2:1.
Plasman na evropsko prvenstvo u robotici, koje će se održati u Parizu 11. juna, osim pobednika, izborile su još dve ekipe, takođe iz Novog Sada, „Memristor“ i „MBS“.
 
Na takmičenju je učestvovalo 15 ekipa, a osim učesnika iz Srbije, nastupili su i takmičari iz Francuske i Engleske. Već 22 godine učesnici kreiraju robote sa potpuno novim karakteristakama, na osnovu zadatka koji im zadaje Sudijski komitet Eurobota.
 
Pravila takmičenja
 
Svi timovi u Evropi prave robote koji rešavaju isti zadatak koji nosi naziv „The beach bats“. Na stolu se nalaze drvene kocke koje predstavljaju kule peska, hokejaški pakovi koji predstavljaju školjke, a u dodatnim bazenima su plastične ribice. Dve ekipe se takmiče sa jednim ili dva robota u jednom meču sa ciljem da sakupe objekte, odnosno da doguraju „pesak“ na mesto gde treba da prave zamak od peska, sakupe „školjke“, upecaju što više ribica, zatvore vrata od kabine za presvlačenje kupača i otvore suncobran.
 
Pobednik je onaj robot koji tokom meča od 90 sekundi ispuni više postavljenih zadataka i time osvoji veći broj poena.
 
Tokom meča roboti su autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, što znači da od starta oni potpuno sami obavljaju zadatke i rešavaju sve nastale situacije.
Izvor: http://www.021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here