Studentske manifestacije: najbolji način za predah pred ispite!

Kako se letnji ispitni rokovi polako ali sigurno približavaju, tako raste i tenzija. Semestar nas je već prilično istrošio, ali sad je potrebno da „ubacimo u petu brzinu“ i damo svoj maksimum. Da bi ispitni rokovi prošli što uspešnije, treba napraviti mali predah, a najbolji način za to jesu studentske manifestacije.

Grupo_de_Taglit

Studentske manifestacije se održavaju svake godine u maju mesecu na različitim lokacijama i okupljaju studente iz zemlje i regiona. Uglavnom su takmičarskog karaktera, a studenti biraju da li će se takmičiti u sportu ili nauci. Cene manifestacija uglavnom iznose oko 100 evra, a uključuju smeštaj, hranu i prevoz.

Jubilarna 40. Medicinijada održana je na Kopaoniku od 7. do 12. maja. Okupila je više od hiljadu studenata medicine, farmacije i stomatologije iz Beograda, Novog Sada. Kragujevca, ali i Bosne, Makedonije i Slovenije. Učesnici su se takmičili u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, plivanju, tenisu, stonom tenisu i šahu, a neki su istrčali i kros.Što se generalnog plasmana tiče, studenti iz Novog Sada su odneli pobedu, Kragujevčani su bili drugi, dok su Beograđani zauzeli treće mesto. Svoja iskustva sa ovogodišnje Medicinijade prenela nam je Dragana Pečeničić.

Ovo je moja šesta Medicinijada, to je manifestacija koja omogućuje druženje i upoznavanje studenata sa drugih fakulteta. Ja sam se takmičila ove godine u košarci i fudbalu i imam samo pozitivne komentare. Ovo je moja poslednja Medicinijada, studiranje mi je mnogo lakše psihički palo zbog sportske sekcije u kojoj sam aktivna od prve godine jer sam upoznala puno kolega i stekla prijateljstva za celi život. Naravno, pored sportskih aktivnosti, uvek ima i dnevnih i noćnih žurki, tako da i studenti koji nisu u sportu mogu doći i provesti se sjajno.

13231243_1306628832684950_527095312_n

Pravnici su se ove godine okupili u Ulcinju, od 12. do 16. maja. Osim u različitim sportovima, takmiče se i u besedništvu i debatovanju. Svoje utiske šalje nam Bojana. Pravnijada je zaista odlčna! Ove godine su se okupili studenti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Banja Luke, Pala, Podgorice, Kragujevca, Splita, Osijeka, Kosovske Mitrovice, Skoplja, Mostara i Sarajeva. Pored takmičenja, organizovane su i odlične žurke. Preporučujem svim studentima prava da u toku studija odu bar jednom na Pravnijadu, zaista je vredno iskustvo!

12687800_1042226899151759_107666614089438199_n

Studenti Fakulteta političkih nauka su odabrali Sloveniju za Politijadu. Okupili su se studenti iz Beograda, Podgorice, Banja Luke, Zagreba, Mostara, Sarajeva i Skoplja. Iz Mariborskog pohorja nam svoje utiske šalje Sofija. Uživamo, prelepo nam je! U četvrtak smo obilazili Bled, a juče je bio sportski dan u halama sportova, takmičenje je bilo u fudbalu i košarci. Danas obilazimo Grac. Ovo je nezaboravno iskustvo i svakom bih preporučila da se prijavi sledeće godine!

56. međunarodni susret studenata elektrotehnike održava se u Italiji, u gradu Rimini od 12. do 17. maja. Studenti se takmiče u 15 naučnih i devet sportskih disciplina. O tome koliko studenti vole ovu manifetaciju svedoči i krilatica: „Ko nije bio na Elektrijadi, taj nije studirao elektrotehniku!“

Agronomijada će se održati u Budvi, od 21. do 25. maja, a okupiće  više od 1200  studenata poljoprivrede iz 6 država regiona, sa preko 20 fakulteta! Učesnici će se nadmetati u pet sportova i to fudbalu, košarci, odbojci, šahu i stonom tenisu. Organizatori su spremili i dnevne i noćne žurke, i obećavaju fantastičan provod!

13249624_1306638479350652_947538751_n

Dakle, ukoliko ste ove godine propustili priliku da odete na neku od ovih manifestacija, ispravite grešku sledeće godine! Odmorite se pre ispitnog roka, a onda dobro zagrejte stolice!

Autorka: Jasmina Krajovan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here