Svakom trećem srednjoškolcu treba pomoć – Nemoj da dramiš sam, dramimo zajedno

Svaki treći srednjoškolac u Beogradu se susreće sa problemima sa emocijama, vršnjacima ili problemima ponašanja zbog kojih im je potrebna dodatna podrška, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog na 563 učenika srednjih škola.

Istraživanje je sprovedeno u pet beogradskih srednjih stručnih škola i gimnazija, a učenici su popunjavali Upitnik snaga i teškoća koji pokazuje u kom stepenu im je potrebna dodatna podrška na različitim poljima funkcionisanja. Dečaci prednjače u problemima sa vršnjacima i problemima ponašanja, dok devojčice imaju izraženije emocionalne probleme. Istraživanje su sproveli saradnici CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine.

Rezultati istraživanja potvrđuju da srednjoškolci prolaze kroz burne promene tokom svog odrastanja i pokazuju da problemi sa kojima se suočavaju nisu bezazleni i da na njih treba reagovati na vreme, pre nego što se razviju i usložne. Sami mladi navode da ih odrasli ne razumeju, da umanjuju njihove teškoće i da ne znaju kako da im priđu.

Zbog toga je CEPORA pokrenula projekat “Dramimo zajedno”, koji je jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2017. u okviru programa Superste.net. Grupa od 26 mladih je započela svoj rad na interaktivnoj predstavi kroz besplatne pozorišne radionice uz vođstvo stručnjaka, specijalnih pedagoga sa višegodišnjim iskustvom u radu sa mladima kroz primenjenu dramu. Nakon serije od 14 radionica, na osnovu priča i iskustava samih mladih koji su uključeni u projekat, nastaće predstava kojoj je uloga da “probudi” druge mlade, podstakne ih i pomogne im da lakše sagledaju svoje i tuđe probleme i da razvijaju veštine rešavanja problema.  Predstavu će ova mlada pozorišna trupa izvoditi u beogradskim srednjim školama, a organizovaće se i jedno izvođenje za širu javnost.

Projekat sprovodi beogradski CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine (www.cepora.org), koji svojim aktivnostima već šest godina doprinosi pozitivnom razvoju dece i omladine i nosilac je brojnih projekata iz ove oblasti.

Kontakt osoba: Lidija Bukvić, programski direktor, [email protected], 060.56.89.421

 

PODELI
Katarina Stefanović
Koordinator PR tima. Studentkinja Fakulteta organizacionih nauka, smera menadžment i organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here