Sziget Festival u Budimpešte – ostrvo slobode

Ako ovog leta želiš da otputuješ negde i slušaš odličnu muziku, a da to nije odlazak na more, onda izaberi nešto drugačije. Izaberi Sziget festival u Budimpešti, Mađarska.

Sziget festival je jedan od najvećih multikulturalnih događaja u Evropi koji se prvi put održao 1993. godine, i svake godine privlači nove ljude da ga posete.

Festival u Mađarskoj

Sziget festival privlači skoro 400 000 fanova iz 70 država na ostrvo u srcu Budimpešte. Pruža odmor i potpuni festivalski ugođaj sa non-stop žurkama, sjajnim koncertima, širokom internacionalnom zajednicom, i svim atrakcijama koje grad nudi. Sziget ili „Ostrvo slobode”, može se smatrati nezavisnom državom. To je više festivala u jednom, sa približno 50 programskih prostora i oko 200 događaja dnevno.

Ali, Sziget nije samo muzički festival, već nudi i mnoge druge kulturne događaje, kao što su pozorišne predstave, cirkus, razne radionice, umetničke izložbe itd. Sziget ima puno jedinstvenih karakteristika i teško je izabrati onu najbolju.

Sziget Festival 2020

Od kampovanja na obali reke Dunav i njenog magično osvetljenog mosta, pa sve do odlične mađarske hrane i ljubitelja dobre muzike iz celog sveta. Ovaj festival ima bukvalno sve. Da ne pominjemo još i panoramski točak kao i preskakanje vatre, neverovatne prostore ili lajnap (spisak izvođača) koji može da parira većini Evropskih konkurentskih festivala.

Sziget je poznat po svom šarenolikom muzičkom izboru, a 2014. će biti posvećena toj tradiciji „otvorenog uma“.

Ostrvo slobode“ će se održati od 5. do 11. avgusta u Budimpešti, naravno.

I ove godine, kao što je bio slučaj i prethodnih, na binama Sziget festivala će biti pokriveni svi žanrovi. Nastupiće poznati internacionalni muzičari poput Calvin Haris, Dua Lipa, Kings of Leon, Major Lazer, The Strokes i drugi.

Naravno, pored dobro poznatih imena muzičke industrije, moći ćete da čujete i izvođače iz Mađarske, Belgije, Holandije, Srbije itd.

Kompletan spisak izvođača možete pogledati na http://szigetfestival.com/programs

Takođe, neke od najposećenijih bina, između ostalog su:

  • Pop-Rock Main Stage: mesto gde je najveća gužva i gde publika, pod vedrim nebom, uživa u muzici svojih omiljenih izvođača.
  • Europe Stage: veliki šator gde se okupljaju ljubitelji hard roka (kapacitet: 5000 ljudi).
  • A38 Stage: ovde možete uživati u raznovrsnoj muzici, od bluza do panka.

Cene ulaznca

Što se tiče ulaznica, cena dnevne karte iznosi 69 evra, pogledajte  i sve ostale cene a možete  ih naručiti putem sajta Sziget festivala na adresi www.szigetfestival.com/tickets.

Smeštaj

Ako se odlučite da ovo leto, umesto na moru, provedete u Budimpešti đuskajući do zore uz muziku svojih omiljenih izvođača, trebaće vam i smeštaj.

Bez brige, jer Sziget ima sve. Svi mogući izbori su tu, od šatora, karavana i kamp kućica u festivalskoj zoni, pa sve do ogromnog broja hostela i hotela, ukoliko niste ljubitelj kampovanja. Do „Ostrva slobode“ možete doći autobusom, vozom, metroom, automobilom pa čak i brodom.

Za više informacija pogledajte link.

Dovoljno je reći da je prošle godine festival uživo pratilo oko pet miliona ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here