TAŠNA: Simbol ženske slobode i jednakosti u modernom dobu

Iako se uglavnom vezuje za ženski aksesoar,
prvu napravljenu torbu nosili su i koristili muškarci

Bila ona mala ili velika, jednobojna ili šarena, pletena ili kožna, sa drškama ili kaišem, torba za ženu predstavlja nešto što joj je uvek pri ruci i bez čega danas ne može. Prisutna na svakom događaju i fotografiji, prebačena preko ženskog ramena, tašna postaje simbol ženske slobode i jednakosti u modernom dobu.

Pored toga kakvu tašnu biramo, veoma je bitan i njen sadržaj. Unutrašnjost i spoljašnost torbe govore mnogo o karakteru žene i njenim osobinama. U njoj žena nosi svoj lični svet. Mnogo toga se izbacilo, ali se i mnogo toga novog smestilo unutar torbe, poput šminke, telefona i cigareta.

Ukoliko ste zaljubljenik u tašne možete posetiti muzeje posvećene isključivo ovom neophodnom predmetu, kao što su Muzej tašni u Amsterdamu i Muzej tašni „Simone“ u Seulu. Ako ne uspete do ovih gradova, uvek možete uključiti na vašem računaru virtuelni muzej tašni „Sakrajder“ (veb-sajt: thesack.org) i uživati.

Evolucija tašne tokom poslednja dva veka može se videti i uživo na izložbi „Tašnice“ u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10“. Ovo je prilika da vidite više od 80 tašnica iz različitih perioda. Posebna atrakcija, izložena samo 17. maja, biće 18-karatna zlatna tašna, ukrašena brilijantima i safirima, sa grbom dinastije Romanov. Napravljena je u Rusiji 1912. godine, a baba prethodne vlasnice kao dvorska dama dobila ju je na poklon od ruske carice Marije. Postavka tašni traje do kraja maja, a ulaz je besplatan.

Istorija tašne

Potreba za torbom postoji od postojanja čovečanstva, odsnosno od potrebe ljudi da imaju nešto u čemu će da nose svoje stvari. Prva torba nastala je u praistoriji i napravljena je od presavijene životinjske kože. Koristio je muškarac i u njoj je uglavnom nosio oruđe i oružje za lov.

Kasnije muškarci počinju da koriste i torbice za sitan novac. Ali, muške torbe generalno se odbacuju sa pojavom džepova, koji služe kao mesto za čuvanje duvana, novca i ključeva. Tipična muška poslovna tašna, odnosno akten tašna i doktorska torba sa metalnom kopčom i kožnom ručkom, pojavljuje se tek u XIX veku, dok je danas kod muške populacije popularan ranac.

Veruje se da je prva ženska torba napravljena u XIV veku u Mosulu, severnom Iraku. Ali tašna, poznata današnjici nastaje u XIX veku, emancipacijom žene, njenom potrebom da sve više izlazi i nosi stvari sa sobom. U početku su ih nosile samo bogate žene, supruge bankara i činovnika, na svečanostima i u šetnjama.

Vrste tašni

Od prve torbe do danas promenilo se mnogo toga. Njihovim poređenjem i posmatranjem, stvara se utisak da novitetima i promenama ovog predmeta nema kraja. U početku su za izradu torbe korišćene perlice, vezovi, drvo, čipka i šljokice. Danas su ovi materijali dopunjeni modernijim i kvalitetnijim. Neki dizajneri inspirisani su očuvanjem prirode, pa za izradu ovog aksesoara koriste različite vrste plastike, reciklirani papir i ambalažu.

Kao zamena za torbu ranije su se koristili šatleni, velike ukrasne kopče okačene o pojas, sa kojih su visile makazice, ključevi, parfemi i jastučići za igle, ali i mufovi (krznena rukavica cevastog oblika u kojoj sa obe strane mogu da se uvuku šake do pola nadlaktice), koji su imali unutrašnji džep u postavi. Oni su bili aktuelni u drugoj polovini XIX veka i početkom XX veka, jer se smatralo da se u rukama ne nosi ništa.

Aktuelne su bile i tašnice malih dimenzija koje su služile za sitan novac, kao i tašnice za nošenje pribora za ručni rad, koje su nestale kada su žene prestale da vezu. Tašna za pozorišni dvogled, iako malih dimenzija, imala je složenu unutrašnju strukturu i bila je veoma popularna. Torbice sa učkurom, od perlica i veza, napravljene u Poljskoj, Srbiji i Vojvodini, karakteristične su za kraj XIX i prve decenije XX veka.

Tašna kao deo politike i mode

Nekadašnja britanska premijerka Margaret Tačer noseći torbu uvek sa sobom, učinila je da ovaj predmet postane simbol političke moći žena u XX veku. Zbog političkog stava Čelične dame glagol to handbag (od imenice handbag u značenju ženska torba, tašna) ulazi u Oksfordski rečnik engleskog jezika, neformalno označavajući oštro verbalno tretiranje političkih protivnika.

Kako je torba ušla u politiku, još lakše je zauzela svoje mesto kod svetskih modnih dizajnera. Jedna od dve najpoznatije svetske tašne je „Keli“, za čiju izradu je potrebno 18 sati. Postala je popularna kada je princeza Grejs Keli, po kojoj je tašna i dobila ime, pokušala da njome prikrije trudnoću. Druga poznata torba je „Šanel“, a njena specifičnost je u tome što je modna dizajnerka Koko Šanel za njenu izradu našla inspiraciju u sirotištu. Lanac označava privezak za ključeve koje je nosio čuvar, a unutrašnjost tašne ima istu boju kao boja uniforme dece u sirotištu.

Autorka: Milica Novković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here