Tehnološki detoks, tj. ostavite bar kratko svoj telefon

Živimo u verovatno najbržoj i najnaprednijoj eri u istoriji čovečanstva. Konstantno smo okruženi aparatima koji nam u jednu ruku olakšavaju, a u drugu znatno otežavaju život. Sve veći broj ljudi okreće leđa bar na kratko kompjuterima, mobilnim telefonima, tabletima i ostalim čudesima savremene tehnologije. Doživljavaju sopstveni tehnološki detoks.

Tehnološki detoks

Tehnološki detoks kao preka potreba

Kako bi se izborio sa zavisnošću od tehnologije šef marketing službe i oficijalni predstavnik Gugla, Danijel Siberg, razradio je nekoliko prostih pravila koje je predstavio u svojoj knjizi. Donosimo vam ona najvažnije među njima.

1. Pre nego što uključite bilo koji električni uređaj postavite sebi pitanje da li vam je to uopšte potrebno.

Često uključujemo uređaje po navici. Na primer ujutru, kada otvorimo oči, uzimamo telefon kako bismo pročitali novine. Da li je uopšte potrebno zatrpavati se nekakvim informacijama dok još nismo stigli ni zube da operemo? Dajte sebi vremena da se probudite i započnete novi radni dan.

2. Ne nosite telefone, tablete i ostalu tehniku sa sobom u spavaću sobu

Da, na telefonima imamo budilnik i to nam svima odgovara, ali onda valja koristiti ovaj električni uređaj samo u tu svrhu jer svetlost sa aparata razdražuje naše receptore što bitno utiče na odlaganje sna.

3. U restoranu ne stavljajte telefon na sto

Potrudite se da držite svoj telefon u džepu ili u torbi. Čućete kada vas budu zvali, a do tada uživajte u hrani i društvu. Zbog toga ste tu.

4. Pre nego što objavite neku informaciju na internetu promislite ko će je pročitati

Razmislite da li biste sa ljudima koji su vam prijatelji ili pratioci na raznim društvenim mrežama, kada biste ih sreli, podelili istu stvar.

5. Kada nakon posla dođete kući, isključite telefon barem na sat vemena

Vaši bližnji vas nisu videli ceo dan. Provedite sa njima dragonceno vreme, a da vam pritom ništa ne odvraća pažnju.

Izvor: vokrugsveta.ru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here