5/3/2016 – Tekeriš – Tronoša – Tršić – Banja Koviljača – Gučevo – Loznica

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Upoznajemo rodno mesto Vuka Karadžića, znamenitosti koje su karakteristične za period Prvog svetskog rata, kao i znamenitosti koje okružuju ovaj okrug.

Tekeriš - Tronoša - Tršić - Banja Koviljača - Gučevo - Loznica

TEKERIŠ
– Tekeriš je selo na obroncima planine Cer, na putu Šabac-Zavlaka. U njemu se nalazi spomenički kompleks posvećen Cerskoj bitki čije su se najžešće bitke vodile na prostoru ovog sela. Od tada je ostala izreka: „Dođi švabo da vidiš šta je srpski Tekeriš!“

MANASTIR TRONOŠA – pravoslavni muški manastir koji se nalazi kod Tršića u selu Korenita, oblast Jadar, opština Loznica, eparhija šabačka Srpske pravoslavne crkve. Razgledanje manastira i Muzeja stare srpske knjige (otvoren 1964 kao uspomena na Vukovo školovanje u Tronoši).

TRŠIĆ – U selu se nalazi etnografski park sa spomen-kućom, objekti narodne arhitekture i objekti namenjeni posetiocima. Poseta rodnoj (danas spomen) kući Vuka Karadžića.

BANJA KOVILjAČA – prirodno lečilište sa tradicijom dužom od 150 godina. Prelep ambijent okružen umirujućom prirodom.

GUČEVO – Šumovita planina na kojoj su najzastupljeniji grab, hrast, bukva, javor, bagrem i crni bor. Planinski obronci su mestimično ispresecani livadama. Od životinjskih vrsta mogu se naći zec, lisica, vuk, srna i više vrsta ptica. Gučevo je poznato po prvoj rovovskoj bitki na svetu koja je vođena 1914. tokom ratnih operacija u Prvom svetskom ratu. U čast poginulim srpskim vojnicima na vrhu planine podignuta je Spomen-kosturnica u obliku piramide, visoka 15 m.

LOZNICA – Na desnoj obali Drine, između Cera, Pocerine, Mačve i planina Gučevo i Boranja smešten je grad Loznica. Sa oko 100.000 stanovnika na 612 kvadratnih kilometara, ovaj grad spada u srednje gradove Srbije.

PROGRAM:

8h Polazak Beograd
10 – 10:30h Tekeriš – spomenički kompleks, posvećen Cerskoj bitki čije su se najžešće bitke vodile na prostoru ovog sela
11:30 – 12h Manastir Tronoša – mesto gde je Vuk Karadžić započeo svoje školovanje
12:30 – 13:30h Tršić – mesto rođenja Vuka Karadžića
14 – 15h Banja Koviljača – slobodno vreme, pauza za ručak
15:30 – 17h Gučevo – Šetnja i upoznavanje sa prirodnim i antropogenim vrednostima, obilazak spomenika stradalima u 1. Svetskom ratu.
17:30 – 19h Loznica – obilazak grada i slobodno vreme
19h Polazak za Beograd
22h Očekivani Dolazak u Beograd

Cena 1.500 din

U cenu uračunato:

-Prevoz na relaciji Beograd-Tekeriš-Tronoša-Tršić–Banja Koviljača-Gučevo-Loznica-Beograd
-Ulaznice po programu

U cenu nisje uračunata redovna godišnja članarina Srbija za mlade 400 din. i individualni troškovi.

Prijave na:

061/1627226, [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here