TELENOR SMART CITY CHALLENGE: Aplikacija za lakši život!

Tri tima mladih ljudi iz cele Srbije dobiće šansu da poboljša mesto u kojem živi uz pomoć Telenor aplikacije za pametne telefone. Pročitajte i na koji način!

Telenor

Živimo u vremenu kada digitalna tehnologija dostiže svoj vrhunac. Uz pomoć pametnih telefona danas možete, ne samo da se zabavljate i da komunicirate, već i da unapredite svet oko vas. Po uzoru na druge, znatno naprednije gradove širom sveta, Udruženje BEUM je došlo na zanimljivu ideju – kreiranje mobilnih aplikacija koje vam mogu olakšati život u sferama ekologije, trgovine, saobraćaja i turizma. Projekat, koji finansijski podržava Telenor, nosi naziv “Smart City Challenge” i ima za cilj da dodatno unapredi lokalne zajednice širom Srbije na više nivoa. Deset timova sa svojim idejama proći će kroz kvalitetnu višemesečnu stručnu praksu, a tri tima dobiće šansu da svoju zamisao sprovede u delo. Sve informacije o ovom perspektivnom projektu rekao nam je menadžer istog, Đorđe Đorđević.

Đorđe, recite nam ko je i kako došao na ideju za projekat ovakve vrste?

Kroz prethodnih pet godina rada, imali smo priliku da se povežemo sa dosta mladih preduzetnika u Srbiji, a naročito sa IT preduzetnicima. Primetili smo kako dosta njih odustaje zbog nedostatka podrške i odlaze da rade za druge firme u Silikonsku dolinu. Istovremeno, kroz naše prethodne projekte, uvek smo težili da pomognemo razvoj lokalnih zajednica i rešavanje konkretnih životnih problema. S obzirom da su naši članovi iskustvo sticali u Zapadnoj Evropi, Jugoistočnoj Aziji i Severnoj Americi, susretali smo se sa konceptom pametnih gradova i sjajnim praktičnim rešenjima koja olakšavaju svakodnevni život. Tako se rodila ideja za Smart City takmičenje. Izuzetno smo zahvalni na podršci kompaniji Telenor koja je uvidela značaj organizovanja ovakvog koncepta i koja ulaže u razvoj inovacija u Srbiji, kao i fondaciji Fridrih Nauman koja želi da doprinese obrazovanju o pametnim gradovima. Naše kolege iz ICT Hub-a su rado pristali da nam budu programska podrška, s obzirom na njihovo veliko iskustvo.

Recite nam nešto više o projektu: na čemu se zasniva i šta je sve potrebno da bi se on u potpunosti ostvario?

Telenor Smart City Challenge Serbia je prvo takmičenje za kreiranje mobilnih aplikacija za pametne gradove u Srbiji. Timovi od najviše tri člana se prijavljuju sa idejama za mobilne aplikacije koje mogu poboljšati život u gradovima u Srbiji. Takmičenje organizuje Udruženje BEUM, uz finansijsku podršku kompanije Telenor Srbija. Lista od 10 timova finalista će biti objavljena početkom septembra, kada počinje i proces obuke. U decembru se pravi presek stanja i žiri odabira tri najbolja rešenja. Prva tri pobednička tima dobijaju tri meseca radnog prostora u ICT Hub-u, dok prvoplasirani tim dobija i nagradno studijsko putovanje u jedan od poznatih svetskih pametnih gradova i besplatni animirani promotivni video za svoje rešenje. Takođe, sva tri tima ulaze u partnerski odnos sa kompanijom Telenor Srbija, koja je obezbedila i pristup novčanom fondu u ukupnoj vrednosti od 10.000 evra za tri prvoplasirana tima.

Na koje teme će timovi praviti aplikacije?

Ekologija, saobraćaj, turizam i trgovina. Ove četiri oblasti su zajedničke za sve gradove u Srbiji, koji teže razvoju ka kvalitetnijoj životnoj sredini, bolje organizovanom saobraćaju i javnom prevozu, kvalitetnijoj predstavljenosti turističkih potencijala i unapređenju iskustva kupovine i podizanja prometa kod lokalnih trgovaca.

20160822_184121

Koji je cilj ovog projekta?

Cilj ovog projekta je dvostruk – želimo da stimulišemo IT preduzetništvo u Srbiji i da popularizujemo koncept „pametnih gradova“ i tehnologije koja čini život u gradovima bolji i jednostavniji.

Deset timova koji sa svojim idejama budu prošli u naredni krug, idu na kvalitetnu obuku. Kako će ona izgledati i šta će se sve tamo raditi?

Program koji smo spremili zajedno sa ICT Hub-om će pružiti našim timovima sve što im je neophodno za započinjanje IT posla u domenu pametnih gradova – od osnovnih informacija, sve do načina utilizacije novih tehnologija u urbanim okruženjima, ali i osnove pokretanja startap kompanije, lansiranja uspešnog proizvoda, marketinga i prodaje. Polaznicima će tokom cele obuke biti dostupni stručni i iskusni mentori koji će biti na raspolaganju oko svih nedoumica.

Prva tri mesta, pored novčane nagrade, dobijaju i šansu da sarađuju sa Telenorom. Kako će izgledati ta saradnja?

Saradnja će se zasnivati na partnerskom odnosu. Telenor, osim inicijalnog ulaganja u vidu novčanog fonda, pružiće pobedničkim timovima i širok spektar različitih benefita – od najednostavnijih, poput savetovanja i pomaganja u kreiranju strategija u zajedničkom odnosu, pa sve do potencijalnog pristupa izuzetno moćnim analitičkim alatima i širokoj mreži korisnika koja broji preko 200 miliona širom sveta. Zauzvrat, pobednički timovi će biti dužni da osnuju svoju kompaniju i na Telenor prebace 10% vlasništva, ali bez ikakvih upravljačkih prava. Ovo će generisati mladu firmu sa jakom podrškom velike kompanije što će sigurno značajno doprineti lansiranju i uspešnosti aplikacija.

ekologij-saobraćaj-prevoz-putovanja-kupovina

Pored Telenora, koje sve kompanije su podržale ovaj projekat?

Izuzetno smo ponosni na našu široku mrežu partnera na ovom projektu. Pored Telenora, podršku je dala i fondacija Friedrich Naumann, studio Jolene Luut, investicioni fondovi StartLabs i South Central Ventures, kao i ICT Hub.

Zašto je bitno da se mladi aktiviraju i kako baš Vaš projekat može tome doprineti tome?

Pružamo kompletan paket za sve koji žele da započnu svoj IT biznis – obuke, početne investicije, povezivanje sa stručnjacima i mentorima, partnerska podrška, promotivni video, studijsko putovanje. Dakle, sve što je neophodno. Ovo je zasta jedinstvena prilika koja se ne sme propustiti. Želimo svima puno uspeha!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here