TELENOR SMART CITY CHALLENGE: Aplikacija za lakši život!

Tri tima mladih ljudi iz cele Srbije dobiće šansu da poboljša mesto u kojem živi uz pomoć Telenor aplikacije za pametne telefone. Pročitajte i na koji način!

Telenor

Živimo u vremenu kada digitalna tehnologija dostiže svoj vrhunac. Uz pomoć pametnih telefona danas možete, ne samo da se zabavljate i da komunicirate, već i da unapredite svet oko vas. Po uzoru na druge, znatno naprednije gradove širom sveta, Udruženje BEUM je došlo na zanimljivu ideju – kreiranje mobilnih aplikacija koje vam mogu olakšati život u sferama ekologije, trgovine, saobraćaja i turizma. Projekat, koji finansijski podržava Telenor, nosi naziv “Smart City Challenge” i ima za cilj da dodatno unapredi lokalne zajednice širom Srbije na više nivoa. Deset timova sa svojim idejama proći će kroz kvalitetnu višemesečnu stručnu praksu, a tri tima dobiće šansu da svoju zamisao sprovede u delo. Sve informacije o ovom perspektivnom projektu rekao nam je menadžer istog, Đorđe Đorđević.

Đorđe, recite nam ko je i kako došao na ideju za projekat ovakve vrste?

Kroz prethodnih pet godina rada, imali smo priliku da se povežemo sa dosta mladih preduzetnika u Srbiji, a naročito sa IT preduzetnicima. Primetili smo kako dosta njih odustaje zbog nedostatka podrške i odlaze da rade za druge firme u Silikonsku dolinu. Istovremeno, kroz naše prethodne projekte, uvek smo težili da pomognemo razvoj lokalnih zajednica i rešavanje konkretnih životnih problema. S obzirom da su naši članovi iskustvo sticali u Zapadnoj Evropi, Jugoistočnoj Aziji i Severnoj Americi, susretali smo se sa konceptom pametnih gradova i sjajnim praktičnim rešenjima koja olakšavaju svakodnevni život. Tako se rodila ideja za Smart City takmičenje. Izuzetno smo zahvalni na podršci kompaniji Telenor koja je uvidela značaj organizovanja ovakvog koncepta i koja ulaže u razvoj inovacija u Srbiji, kao i fondaciji Fridrih Nauman koja želi da doprinese obrazovanju o pametnim gradovima. Naše kolege iz ICT Hub-a su rado pristali da nam budu programska podrška, s obzirom na njihovo veliko iskustvo.

Recite nam nešto više o projektu: na čemu se zasniva i šta je sve potrebno da bi se on u potpunosti ostvario?

Telenor Smart City Challenge Serbia je prvo takmičenje za kreiranje mobilnih aplikacija za pametne gradove u Srbiji. Timovi od najviše tri člana se prijavljuju sa idejama za mobilne aplikacije koje mogu poboljšati život u gradovima u Srbiji. Takmičenje organizuje Udruženje BEUM, uz finansijsku podršku kompanije Telenor Srbija. Lista od 10 timova finalista će biti objavljena početkom septembra, kada počinje i proces obuke. U decembru se pravi presek stanja i žiri odabira tri najbolja rešenja. Prva tri pobednička tima dobijaju tri meseca radnog prostora u ICT Hub-u, dok prvoplasirani tim dobija i nagradno studijsko putovanje u jedan od poznatih svetskih pametnih gradova i besplatni animirani promotivni video za svoje rešenje. Takođe, sva tri tima ulaze u partnerski odnos sa kompanijom Telenor Srbija, koja je obezbedila i pristup novčanom fondu u ukupnoj vrednosti od 10.000 evra za tri prvoplasirana tima.

Na koje teme će timovi praviti aplikacije?

Ekologija, saobraćaj, turizam i trgovina. Ove četiri oblasti su zajedničke za sve gradove u Srbiji, koji teže razvoju ka kvalitetnijoj životnoj sredini, bolje organizovanom saobraćaju i javnom prevozu, kvalitetnijoj predstavljenosti turističkih potencijala i unapređenju iskustva kupovine i podizanja prometa kod lokalnih trgovaca.

20160822_184121

Koji je cilj ovog projekta?

Cilj ovog projekta je dvostruk – želimo da stimulišemo IT preduzetništvo u Srbiji i da popularizujemo koncept „pametnih gradova“ i tehnologije koja čini život u gradovima bolji i jednostavniji.

Deset timova koji sa svojim idejama budu prošli u naredni krug, idu na kvalitetnu obuku. Kako će ona izgledati i šta će se sve tamo raditi?

Program koji smo spremili zajedno sa ICT Hub-om će pružiti našim timovima sve što im je neophodno za započinjanje IT posla u domenu pametnih gradova – od osnovnih informacija, sve do načina utilizacije novih tehnologija u urbanim okruženjima, ali i osnove pokretanja startap kompanije, lansiranja uspešnog proizvoda, marketinga i prodaje. Polaznicima će tokom cele obuke biti dostupni stručni i iskusni mentori koji će biti na raspolaganju oko svih nedoumica.

Prva tri mesta, pored novčane nagrade, dobijaju i šansu da sarađuju sa Telenorom. Kako će izgledati ta saradnja?

Saradnja će se zasnivati na partnerskom odnosu. Telenor, osim inicijalnog ulaganja u vidu novčanog fonda, pružiće pobedničkim timovima i širok spektar različitih benefita – od najednostavnijih, poput savetovanja i pomaganja u kreiranju strategija u zajedničkom odnosu, pa sve do potencijalnog pristupa izuzetno moćnim analitičkim alatima i širokoj mreži korisnika koja broji preko 200 miliona širom sveta. Zauzvrat, pobednički timovi će biti dužni da osnuju svoju kompaniju i na Telenor prebace 10% vlasništva, ali bez ikakvih upravljačkih prava. Ovo će generisati mladu firmu sa jakom podrškom velike kompanije što će sigurno značajno doprineti lansiranju i uspešnosti aplikacija.

ekologij-saobraćaj-prevoz-putovanja-kupovina

Pored Telenora, koje sve kompanije su podržale ovaj projekat?

Izuzetno smo ponosni na našu široku mrežu partnera na ovom projektu. Pored Telenora, podršku je dala i fondacija Friedrich Naumann, studio Jolene Luut, investicioni fondovi StartLabs i South Central Ventures, kao i ICT Hub.

Zašto je bitno da se mladi aktiviraju i kako baš Vaš projekat može tome doprineti tome?

Pružamo kompletan paket za sve koji žele da započnu svoj IT biznis – obuke, početne investicije, povezivanje sa stručnjacima i mentorima, partnerska podrška, promotivni video, studijsko putovanje. Dakle, sve što je neophodno. Ovo je zasta jedinstvena prilika koja se ne sme propustiti. Želimo svima puno uspeha!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here