Stanislav Petrov, sovjetski vojnik koji je sprečio Treći svetski rat

Bivši sovjetski vojnik Stanislav Petrov, poznat i kao „čovek koji je spasao svet”, davne 1983. godine doneo je odluku koja je bila van njegove nadležnosti i tako sprečio izbijanje nuklearnog rata.

Stanislav Petrov
Stanislav Petrov, izvor: http://www.globaltruth.net

Ne znam kojim će se oružjem voditi Treći svjetski rat,  ali znam da će se Četvrti voditi motkama i kamenjem. – Albert Ajnštajn

Tokom Hladnog rata između Sovjetskog saveza i SAD, obe strane su se pribojavale, ali i očekivale napad protivničke strane. U doba kada je oružje napredovalo skoro do svog maksimuma, vlasti obe države oklevale su da povuku prvi potez, jer nisu želele da budu okrivljene za razor koji bi usledio, ne samo u Americi i Sovjetskom savezu, nego u celom svetu. U dokumentarnom filmu Čovek koji je spasio svet (The man who saved the world), Stanislav Petrov opisuje noć u kojoj je nesigurno doneo najznačajniju odluku u životu.

Tokom svoje stroge vojne obuke Petrov je naučen da je glavni zadatak vojnika da se povinuje i sluša naređenja svoj nadređenog. Posao pukovnika Stanislava Petrovog bio je da registruje lansirane projektile, međutim 26. septembra 1983. godine on je na sebe preuzeo odgovornost koja je bila van njegove nadležnosti. Te noći u tajnom kontrolnom centru Serpukov-15 oglasio se alarm koji je upozoravao da je Amerika lansirala projektile ka Sovjetskom Savezu.

Pročitajte: Japanac koji je spasao hiljade Jevreja

Pukovnik Petrov u dokumentarcu objašnjava da je u tom trenutku trebalo samo da obavesti svoje nadređene i da na njih prebaci odgovornost za dalje poteze koje će doneti, ali bilo je gotovo sigurno da bi Sovjeti na ovaj napad odgovorili kontralansiranjem atomske bombe. On je tada doneo odluku koja je verovatno sprečila izbijanje Trećeg svetskog rata. Svojim nadređenima je prijavio samo kvar satelita koji se nalazio iznad Amerike, a ovaj pukovnik svoju odluku zasnovao je na tome da se nijedan sovjetski radar koji su se nalazili na zemlji nije oglasio, a u to vreme bili su mnogo pouzdaniji nego sateliti. Ipak u svoju odluku nije ni sam bio sa sigurnošću uveren, ali kako su sekunde odmicale shvatio je da je bio u pravu. Alarm se aktivirao usled kvara na satelitu, koji je registrovao odsjaje sunčeve svetlosti kao rakete.

Herojsko delo Stanislava Petrova dugo se krilo od šire javnosti, te je ovaj pukovnik u penziji svoja priznanja dobio tek 10 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza. On za sebe skromno kaže u filmu: „Ja nisam heroj, samo sam se našao na pravom mestu u pravo vreme.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here