Timoti Džon Bajford – večiti dečak

Timoti Džon Bajford tvorac je čuvenih emisija za decu. Sedamdesetih godina prošlog veka došao je iz Velike Britanije u Beograd na nedelju dana i ostao više od četrdeset godina.

„Pitam se pitam koji led nije smrznut“ pitanje je uz koje su odrastale generacije u prethodnih četrdeset godina, otkako je Timoti Džon Bajford ekranizovao čuveni časopis Jovana Jovanovića Zmaja „Neven“. Kao tridesetogodišnjak dolazi u tadašnju Jugoslaviju gde ga šalje Bi-Bi-Si na nedelju dana da u koprodukciji sa Televizijom Beograd snimi emisiju za decu. Međutim na sreću sve dece sa ovih prostora Bajford ostaje u Srbiji do kraja života i stvara neke od nezaboravnih emisija koje su namenjene najmlađima ali u njima i dan danas uživaju sve generacije.

Rođen je 25. jula 1941. u Solzberiju. Nakon završene londonske Akademije dramskih umetnosti, sedam godina je radio na Bi-Bi-Siju, a onda kreće na naizgled običan sedmodnevni zadatak koji će mu promeniti život. Dobija zadatak da radi na emisiji za decu što mu se veoma dopalo, a predloženo je da emisija bude motivisina stvaralaštvom Jovana Jovanovića Zmaja. Tragajući za njegovim delima, Bajford dolazi do orginalnih primeraka časopisa „Neven“ i oduševljava se njegovom originalnošću, duhovitošću i činjenicom da je srpski pesnik iz devetnaestog veka bio zaista svestki čovek pa je za svoj časopis prevodio šale i priče iz skoro svih delova Evrope. Tako je rođena jedna od omiljenih dečijih emisija. „Ne bih znala kasti“ da li je ova serija jedinstvena baš zbog preplitanja različitih sredina i kultura iz kojih dolaze stvaraoci ili zbog odlične glumačke ekipe, ali je sigurno da i danas izmami osmeh na licu.

Bajford
Sa snimanja serije Neven Izvor: Večernje novosti

U godinama koje slede ljudi sa Televizije Beograd i Televizije Sarajevo su imali priliku da nauče mnogo od jednog pravog Britanca, preciznog, odgovornog, duhovitog, a on je dobio priliku da ispolji svoju kreativnost, da bude u isto vreme i režiser i scenarista. Zanimljivo je da je Bajford sva svoja znanja o režiji stekao kroz iskustvo, nije završio fakultet za reditelja već za inspicijenta u pozorištu. Smatrao je svojom prednošću što je u ovaj posao krenuo bez teorijskog znanja a radeći u Bi-Bi-Siju učio je od profesionalaca. Govorio je da je radio onako kako oseća da treba i da je često kršio osnovne filmske zakone, ali da i tako nastaju umetnička dela. Iako o režiji nije učio iz knjiga, mnogo je naučio gledajući filmove. Nakon uspeha serije „Neven“, za Televiziju Beograd snimio je 1976. godine seriju, „Babino unuče“sa čuvenom televizijskom bakom, Radmilom Savićević, u glavnoj ulozi. Serija na duhovit i maštovit način prikazuje život dečaka koji odrasta sa bakom u selu a kasnije dolazi u grad. Priča prati njegovo odrastanje i sudar dva različita načina života, na selu i u gradu.

Ilustracija Dobroslava Boba Živkovića Izvor: Facebook

Emisija „Poletarac“ je snimljena po istoimenom časopisu Dušana Radovića kome se na prvi pogled nije dopao Bajfordov scenario, ali režiser je odlučio da po svaku cenu snimi ovu seriju koja je doživela veliki uspeh i koja je oduševila i samog Duška Radovića. U izradi serije su učestvovali i Ljubivoje Ršumović, braća Vranešević, Dušan Petričević, a glumačka postava je i ovog puta bila izvanredna sa Miodragom Petrovićem Čkaljom na čelu. Najmlađi gledaoci su uz pesmu, dosetke i skečeve učili da broje, koliko je sati, upoznavali svet oko sebe ali su učili i da budu dobri ljudi. Stariji su uz ovu emisiju naučili da je potrebno pronaći dete u sebi jer tako je svet lepši. Timoti Džon Bajford je za „Poletarac“ dobio nagradu na svetskom festivalu u Minhenu 1980. godine.

Nakon ovog velikog uspeha, snima nekoliko emisija za Televiziju Sarajevo, među kojima je najpoznatiji „Nedeljni zabavnik“. Uz ovu emisiju su svakog nedeljnog jutra najmlađi gledaoci bili u prilici da uče o naučnim istraživanjima, slušaju poučne priče, viceve, pesme, gledaju crtane skečeve. Kroz emisiju je prošao veliki broj poznatih ličnosti, a prikazivani su prilozi ir zazličitih oblasti – kulture, geografije, istorije, fizike. Za Televiziju Sarajevo režira i piše scenario za emisije „Notna svaštara“ (uz emisiju gledaoci su učili o istoriji muzike kroz različite skečeve i anegdote), „Tragom ptice Dodo“ (ekološka emisija uz koju su deca mogla da nauče kako da čuvaju životnu sredinu, kako da se odnose prema životinjima, ali i da slušaju o štetnosti duvana.), kviz „Pitam se pitam“ u kome su se takmičili učenici osnovnih škola. Televizijsku karijeru završava početkom devedesetih emisijom „Otvori prozor“. Poslednje godine života je proveo prevodeći i radeći u školama engleskom jeziku gde je svim polaznicima, bez obzira na uzrast, približavao svoj maternji jezik kroz igru. Sarađivao je i sa Dečjim kulturnim centrom. Idejni je tvorac jedne od retkih emisija za decu snimljenih u poslednje vreme, „Plava ptica“.

Timoti Džon Bajford nas je naučio da čovek može ostati dete do kraja života i da stalno uči kroz igru i šalu. Uz njegove emisije smo na duhovit i jednostavan način naučili najveće životne mudrosti i upoznali bogatstvo sveta koji nas okružuje. Iako snimljene pre trideset ili četrdeset godina, ove emisije i danas rado gledaju deca, ali i roditelji, bake i deke.

Autorka: Jovana Nikolić

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here