Trg od oružja – Kotor

Arhitekturu baroka i renesanse, stari kotorski duh, tradicionalne svečanosti i manifestacije, kao i spoj istorije i tradicije sa elementima modernog doba možete doživeti  na Trgu od oružja.

Trg od oružja. Izvor: turizamiputovanja.com

Ovih dana ste sa Mirjanomimali prilike da putujete kroz Boka Kotorsku i osetite njene čari, divite se njenoj lepoti i uživate u predelima ove oblasti koja se prostire od Herceg Novog do Tivta. Takođe, imali ste priliku da pročitate nešto i o Kotoru – gde se nalazi, kakva je njegova sudbina kroz istoriju, sa kakvim se nedaćama susretao i slično. Kako se ja ne bih ponavljao i ponovo pričao o tome, vežite pojaseve jer direktno putujemo u srce ovog grada – Trg od oružja.

Glavni i najveći trg je, sigurno već pretpostavljate,  Trg od oružja. Trebalo bi odmah reći da ovaj trg nije stvarno napravljen od oružja već je to ime dobio još u mletačko doba kada se na njemu popravljalo i skladištilo oružje, posebno u zgradi Arsenala.

Položaj zgrade Arsenala koja se nalazi na severoistočnom uglu Trga od oružja nije izabran slučajno. Naime, izgrađena je tu zbog blizine bastiona Citadele sa kulom Kampana kao i postojanje brodogradilišta na obali mora ispred ove tvrđave. Na Trgu od oružja, a pred zgradom Arsenala okupljali su se i oružjem opremali branioci grada i štitili ga od ratnih opasnosti. Oni su 1539. godine uspeli, da za samo tri dana, odbrane Kotor od napada armade alžirskog gusara Hajrudina Barbarose.  Ratna galija „Sveti Tripun“ na kojoj su Kotorani pod vodstvom kapetana Jerolima Bizantija učestvovali u Bici kod Lepanta tokom 1571. godine opremljena je oružjem upravo iz zgrade Arsenala.

Međutim, vreme je učinilo svoje te je zgradi Arsenala početkom šezdesetih godina prošlog veka u potpunosti izmenjen izgled kao i namena. Naime, pretvorena je u pekaru koja je snabdevala vojni garnizon u Kotoru i tom prilikom su dograđena još dva sprata, a krajem XIX veka kameno stepenište koje je vodilo do gornjeg sprata je u potpunosti uklonjeno. Međutim, iznad ulaznih vrata sačuvan je natpis koji ukazuje na da je to “javno skladište materijala za posadu zaliva“.

Danas se na Trgu od oružja koji svojim oblikom podseća na latinično slovo „L“ nalazi nekoliko prodavnica, banaka, kafe barova i poslastičarnica. Međutim, nikako se ne mogu izbeći spomenici koji se tu nalaze, tako se pored već spomenute zgrade Arsenala mogu videti i Morska vrata, Gradski toranj sa satom, Providurova (Kneževa) palata, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže.


Trg od oruzja. Autor: Wojciech Połowczuk

Morska vrata (glavna kapija) sagrađena su 16. veku, za vreme mletačkog providura Bernarda Renijera, kada je more dopiralo sve do ulaza i  predstavljala su glavni ulaz u grad. Pored ove kapije postoje i Severna i Južna vrata, ali je ona najveća.

Gradski toranj sa satom je trospratno zdanje i zidano je od masivnih kamenih kvadra renesansnom tehnikom poznatom kao „bunjato“. Toranj je zidan 1602. godine za vreme vladavine Antonija Grimaldija na mestu srednjovekovnog tornja za mučenje. Uz fasadu kule nalazi se piramidalni stub koji podseća na srednjevekovni stub srama. Na zapadnoj fasadi tornja bili su uklesani pohvalni tekstovi providurima, međutim, do danas su ostala očuvana samo dva. Prvi se odnosi na Antonija Kontarina, a drugi najverovatnije na samog Grimaldiju. Toranj se u toku zemljotresa nakrivio na jednu stranu, ali je dalje naginjane zaustavljeno osiguravanjem njegovog temelja.

Kneževa (Providurova) palata izgrađena je u 17. veku i služila je kao sedište venecijskih providura, ali i za različite vojne svrhe. Odmah pored palate nalazi se Kula gradske straže i zajedno sa njom čini gotovo kompletnu istočnu fasadu grada. Ona je izgrađena od kvalitetnog kamena i služila je isključivo za vojne potrebe, međutim stradala je u zemljotresu 1979. godine. Nakon zemljotresa je srušena sve do prvog sprata, a potom je rekonstruisana.

Zgrada Napoleonovog pozorišta datira iz 17. veka. Ona, 1810. godine, biva pretvorena u jedno od prvih pozorišta na Balkanu i funkcionisalo je sve do kraja 19. veka, da bi tokom dvadesetog veka u njoj bilo sedište Gradske skupštine. Danas je unutrašnjost objekta adaptirana za potrebe otvaranja ekskluzivnog hotelsko-ugostiteljskog objekta.

Palata Bizanti jednom je od fasada okrenuta ka Trgu od oružja, a drugom prema ulici koja vodi ka Trgu od brašna koji je dobio  ime po magacinima za brašno koji su se tu nekad nalazili, danas se tu nalaze palate plemićkih porodica Pima i Buća. Zapadnu stranu ulice zatvara fasada palate Beskuća za koju se veruje da je pripadala siromašnoj porodici Beskuća koja je uspela da se izdigne i dobije plemstvo. San Joza Beskuća bio je da sagradi sto kuća i svoje prezime promeni u Stokuća, ali to nije uspeo.

Ukoliko su Vam potrebne mesta kao što su Opština, Biskupija koja je najstarija institucija u Kotoru, Istorijski Arhiv, Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je smešten u Palati Drago ili možda želite da posetite katedralu Svetog Tripuna uputite se na istoimeni trg.

Ako se umorite od šetnje možete zastati kod Česme Karampana i napiti se slatke vode, te u neiscrpnom kotorskom duhu porazgovarate sa meštanima i čujete neke nove gradske priče.


Manifestacije u Kotoru

 

Tokom februara u Kotoru se održavaju Karnevalske svečanostikoje započinju maskenbalom koji se organizuje u svim većim mestima Boke Kotorske. Centralna mesto u karnevalskoj povorci ima figura koja se spaljuje, a predstavlja sve ono što nije bilo dobro u prethodnoj godini.

Tripundanske svečanosti posvećene su zaštitniku grada Svetom Tripunu i prati ih smotra crkvenih horova, gradske muzike, Bokeljske mornarice i folklornih društava.

Tripundanske svečanosti 2016. Izvor: sibenskiportal.hr

Tokom marta se u čast cveta kamelije održavaju Dani Kamelije i u to ime organizuju se izložbe cveća, likovne izložbe, pozorišne predstave, bal kamelija, izbor dame kamelije.

Gađanje kokota  je običaj koji se vezuje za odbranu od turskog napada na Perast 1654. godine i ogleda se u veštini gađanja kokota iz vazdušne puške. Kokot se postavlja na dasci koja se nalazi na udaljenosti od oko 300 metara od obale i predstavlja neprijatelja. Pobednik dobija peškir i u obavezi je da prisutne časti vinom. Ova svečanost se održava 15. maja.

Festival pozorišta za decu održava se preko 20 godina i tom prilikom se prikaže na destine pozorišnih prestava i pratećih programa u svrhu „negovanja pozorišnog stvaralaštva za decu, razvoja estetskog vaspitanja mladih, afirmisanja vrednosti stvorenih radom i stvaralaštvom u ovoj oblasti, kao i podsticanja razvoja dečijeg stvaralaštva uopšte“.

KotorArt. Izvor: montenegrina.net

KotorArt je nezavisna inicijativa u kulturi koja je pokrenuta 2001. godine i cilj ove manifestacije je promocija nacionalne i lokalne kulturne baštine, organizacija visoko vrednih umetničkih programa edukacije i prezentacije vrhunske svetske produkcije.

Domaći i svetski modni kreatori  imaju mogućnost da tokom jula meseca ispred Katedarale Svetog Tripuna na tradicionalnoj Internacionalnoj smotri mode prikažu svoje najaktuelnije modele.

Manifestacija Fašinada svake godine se održava 22. jula i vezana je za nastanak veštačkog ostrva Gospe od Škrpjela. Prema predanju je na ovaj dan 1452. godine pronađena slika Bogorodice sa malim Hristom na hridi ispred Prerasta.  Nakon zalaska sunca, sa istočnog kraja Prerasta kreće zelenilom okićena povorka čamaca napunjenih kamenjem i u njoj učestvuju isključivo muškarci. Ravnomerno oko ostrva polaže se kamenje, što osim simbolike nastanka ostrva ima i značaj  za njegovo učvršćivanje.

Tokom avgusta mesecaUdruženje građana Perast organizuje festival tradicionalne narodne muzike pod nazivom Međunarodni festival klapa.

Bokeljska noć 2015. Izvor: globtourmontenegro.com

Takmičarsko zabavna manifestacija na moru Bokeljska noć održava se tokom avgusta meseca. U njoj učestvuje povorka dekorisanih barki koja se kreće uz obalu u luci Kotor i praćena je svetlošću reflektora, vatrometom i iluminacijom. Manifestaciju, takođe, prate kulturno-umetnički program i ribarske večeri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here