Tribina: Knjiga i mladi u 21. veku

Dom kulture Studentski grad organizuje tribinu „Knjiga i mladi u 21. veku: Šta mladi čitaju i šta će čitati u budućnosti?“ u utorak, 13. novembra, u Klub Magistrali u 19 časova.

Učesnici: prof. dr Miomir Petrović, književnik, dramaturg i univerzitetski profesor i Gojko Božović, pesnik, književni kritičar, esejista i izdavač (izdavačka kuća „Arhipelag“)

Sva empirijska istraživanja u poslednjih trideset godina, podjednako u razvijenim zemljama Evrope i SAD, kao i u tzv. društvima u tranziciji, poput Srbije na primer, pokazuju dve tendencije. Najpre, gledanje televizijskih programa i korišćenje interneta predstavljaju centralne sadržaje slobodnog vremena, naročito za populacije mlađe od četrdeset godina. Zatim, čitanje knjiga svodi se u statističkoj ravni na nekoliko procenata ukupnog slobodnog vremena u poređenju sa televizijom i internetom.

Zato će neka od pitanja koja ćemo otvoriti biti: Knjiga i njene medijske alternative u savremenosti. Kultura knjige i kultura slike. Da li mladi danas čitaju klasična književna dela. Šta ih privlači u beletristici. Književnost u budućnosti – da li je budućnost književnosti virtuelna?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here