Tropski raj u Indijskom okeanu – ostrvo Bali

Prozirno čista voda, peskovite plaže, očaravajući koralni sprudovi za ronioce i visoki talasi pogodni za surfere, odlike su obala ostrva Bali, koga zapljuskuju vode tri mora: Istočnog, Južnog i Zapadnog.

Ostrva Bali

Ostrvo Bali
bali indonesia hotels resorts

Na kopnu se protežu brojna pirinčana polja, ispresecana rekom i ponekim vodopadom, tropske kišne šume, razne životinje i drevni hramovi. Mala, do skoro nepoznata sela, preko noći su postala svetske turističke destinacije, kako ljubitelja prirode i surfera, tako i zaljubljenih i mladih bračnih parova.

Čiste, uređene plaže, ljubazni domaćini, ukusni zalogaji, prijatni mirisi, zabavni festivali praćeni igrom i ceremonijama na koje turisti iz ostalog dela sveta nisu navikli. Postoji veliki broj prodavnica, restorana, diskoteka, luksuznih hotela (najčešće kategorisanih sa 4 ili više zvezdica) i drugih pogodnosti za opuštanje i uživanje.

Luskuzni hotel. Izvor: santorinidave.wpengine.netdna-cdn.com

Obavezna je poseta parku leptira, parku majmuna, malim turističkim selima, radionicama za pravljenje rezbarija od drveta, draguljarnica. Treba se oprobati u ronjenju, gde će vas očarati bogati podvodni svet, ili u kuvanju balinežanskih specijaliteta, prijavom na specijalizovani kulinarski kurs. Iako je Bali malo indonežansko ostrvo, smešteno između Jave na zapadu i Lomboke na istoku, nudi savršen odmor.

Ronjenje. Izvor: asiawebdirect.com

Denpasar

Glavni grad ostrva jeste mesto Denpasar. Njegovo ime potiče od balinežanskih reči „den“ – sever i „pasar“ – pijaca, što bi značilo pijačni grad na severu. Danas predstavlja kulturno sedište ostrva, sa palatom davnih vladajućih porodica, muzejima, galerijama i hramovima. U njemu se nalazi i vazdušna luka, a blizina drugih gradova predstavlja još jedan razlog zbog čega turisti najčešće ovde odsedaju.

Festival umetnosti održava se svake godine u junu u Denpasaru i okolnim selima. Tada je mesto krcato turistima, ali i lokalcima, koji nude svoje proizvode u vidu hrane, slika, figura sa simbolima Indonezije i samog ostrva. Predstave, muzički i zabavni sadržaji daju festivalu posebnu notu.


Ubud

Ubud je smešten 25 kilometara severno od Denpasara. Sastoji se od 14 međusobno sraslih sela, koji poštuju svoju tradiciju, religiju i običaje. Staromodan način gradnje, jednostavan život na selu, kuće sa slamnatim krovovima, obično građene bez zidova i izrazito srećni ljudi jesu ono što se prvo uočava u Ubudu. Centralni deo grada je komercijalizovan i prilagođen potrebama turista, sa diskotekama, ugostiteljskim objektima i prodavnicama.

Palata u Ubudu. Izvor: bernardbaliadvisor.com

Šuma majmuna, botanička bašta, palata i muzeji, ali i turističke ture ragledanja ostrva biciklom, pešaka ili rafting rekom Ayung, kao i mogućnost posete hramovima samo su neke od ponuđenih atrakcija.


Sanur

Sanur predstavlja jedno od najranije turistički valorizovanih mesta na ostrvu. Nekoliko muzeja i galerija, hramovi, bašta orhideja, kornjače i kitovi, koji u određenom periodu godine dolaze do obala daju određenu prepoznatljivost mestu. Mogućnost surfovanja i ronjenja, ali i samo uživanje na prvoj uređenoj plaži ostrva Bali ili spa centrima raspoređenim duž obale popularne su aktivnosti.

Sanur plaža. Izvor: ving.no

Hramovi

Iako je Indonezija muslimanska država, ostrvo Bali odlikuje se velikim procentom (preko 90%) hindu vernika. Hramovi podignuti blizu reka, minule gradnje, čuvaju najsvetija božanstva kojima se Balinežani klanjaju. Neki od najznačajnijih hramova jesu:

Tanah Lot – podignut u 16. veku od strane sveštenika koji je došao sa Jave. Izgrađen je na vrhu ogromne stene okružene morem, u čijem se podnožju nalaze zmije-otrovnice. Za njih se veruje da hram čuvaju od zlih duhova i provalnika.

Hram Pura Besakih. Izvor: theluxurysignature.com

Pura Besakih – nazvan još i „Hram Majka“ predstavlja najveći i najsvetiji hram na Baliju. Sedište mu je na planini Gunung Agung, a do hrama se mora preći preko 1 000 stepenika. Tri glavna hrama posvećena su hindu trojstvu (Šivi, Brahmi i Višnu), dok se oko njih nalazi još 18 manjih hramova.


Plaže

Ukoliko želite da boravite na nekoj od najlepših plaža sveta, onda je ostrvo Bali pravo mesto. Sa jedne strane obale je sitan pesak, prozirno more i šum talasa. Dok se sa druge strane izdižu visoki klifovi iznad morske površine, čineći nesalomivu prepreku vodenoj masi koja uz buku, stvara bele oblake od morske prašine. Kontrast plavetnilu neba i vode, predstavljaju zlatne plaže, zelene šume i polja.

Plaža Nusa Dua. Izvor: tripoto.com

Najpoznatija plaža ostrva jeste Nusa Dua (balinežanski označava dva ostrva). U toku oseke, voda se povlači i nastaje peščani sprud, koji povezuje dva ostrva. Oba ostrva su autentična po velikom broju svetski poznatih hotelskih lanaca, privatnih vila, ugostiteljskih objekata i sportskih terena.

Plaža Dreamland na jugoistoku ostrva, poput plaže Kuta, nešto severnije, predstavlja raj za surfere, zbog jakih morskih struja. Dok je Padang-Padang plaža uvala do koje se dolazi strmim stepenicama, pored visokih stena i drveća sa krošnjama u kojima uživaju majmuni.

Bali je svoju popularnost povećao zahvaljujući knjizi, a kasnije i filmu „Jedi, moli voli“. Ukoliko želite da prošetate prirodno uređenom scenom, uživate u miru, doživite nove avanture, onda je Bali vaša sledeća destinacija. Razmislite…


Korisne informacije:

  • Ostrvo Bali  nalazi se na krajnjem jugu Republike Indonezije, koja se sastoji od oko 17 500 ostrva.
  • Zvanični jezik je indonežanski, a valuta je rupi.
  • Prosečna godišnja temperatura je 27 ̊ C. U periodu novembar – mart padaju monsunske kiše.
  • Veći deo stanovništva ostrva ispoveda hinduizam.
  • Ngurah Rai International Airport je naziv aerodroma u Danpasaru,  prestonici ostrva Bali.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here