„Tvrđava za sve“ – vodič za gluve i nagluve osobe

 

Beograd, 11. maj 2018. godine – Od ponedeljka, 14 maja 2018. godine gluvim i nagluvim osobama biće dostupan jedinstveni „audio vodič“ za obilazak Beogradske tvrđave. Promocija vodiča biće organizovana u ponedeljak, 14. maja 2018. godine u 11.30 časova Stambol kapiji na Gornjem gradu Beogradske tvrđave.

Prisutnima će se obratiti predstavnici JP „Beogradska tvrđava“, Gradske organizacije gluvih Beograda, Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika, Istraživačko-razvojnog centra Fakulteta organizacionih nauka i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Nakon toga planirano je razgledanje lokaliteta u okviru Beogradske tvrđave uz korišćenje vodiča i razgovor sa članovima zajednice gluvih o kvalitetu vodiča.

Gluvim i nagluvim osobama biće na raspolaganju sedam tablet računara sa jedinstvenom aplikacijom, koja sadrži mapu sa 22 lokacije – 22 audio priče prevedene na srpski znakovni jezik (u video formi), kao i uputstvo za korišćenje vodiča i osnovne informacije o projektu. Tableti će biti dostupni u Stambol kapiji na Beogradskoj tvrđavi.

Projekat „Tvrđava za sve“ realizovala je Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) u partnerstvu sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda i u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“ i Istraživačko-razvojnim centrom Fakulteta organizacionih nauka. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Gluve i nagluve osobe, zbog komunikacionih barijera, imaju ograničeni pristup kulturnim sadržajima koji su namenjeni svim građanima. Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom garantuje pravo osoba sa invaliditetom na učešće u kulturnom životu. Prevod audio vodiča na srpski znakovni jezik doprinosi poštovanju tog prava i omogućuje članovima zajednice gluvih da prate kulturne sadržaje u Beogradu i time budu punopravno uključeni u društvenu zajednicu.

Više informacija:
Desanka Žižić 063334689
e-mail: [email protected]

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here